Alle geaccrediteerde opleidingen/cursussen

Voor alle werkterreinen en beroepen in en rond de ggz vind je bij de RINO Groep passende opleidingen en cursussen. Vrijwel al ons aanbod is erkend en geaccrediteerd door beroepsverenigingen.
Zoek via de filters de opleiding/cursus die bij jou past.

Categorie

Voor wie

Accreditatie

Niveau

Lesvorm

Problematiek

Werkveld

Cliënt doelgroep

(Beroeps)opleiding

Behandelvorm

Taakgebied

Startdatum

Weekdag

Omvang

Nieuw

Psychotherapeutische behandelvormen

De klassieke psychotherapeutische behandelvormen zijn onverminderd actueel, binnen alle leeftijdsgebieden en diverse problematieken. Vanzelfsprekend vind je bij ons de opleidingsonderdelen voor beroepsregistraties, zoals cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, EMDR, MBT en schematherapie. Daarnaast bieden we je diverse specifieke cursussen gebaseerd op een of meerdere van deze behandelvormen.
Toon aanbod (95)

Ggz volwassenen

In ons scholingsaanbod voor het diagnosticeren en behandelen in de basis-ggz staat het kortdurende karakter centraal. In de specialistische ggz gaat het er bij de scholing om dat je wordt toegerust op de toenemende complexiteit en ernst van de zorgvraag.
Toon aanbod (202)

Herstel

Nu eigen kracht in de zorg voorop staat, vindt de herstelbenadering steeds meer weerklank. Het gaat dan ook om begeleidingsvormen die voor alle doelgroepen en in alle werkvelden toepasbaar zijn. Wij bundelen de kennis vanuit diverse methodieken rond herstelondersteunende zorg in cursussen en opleidingen. Samen met onze klanten werken we voortdurend aan praktische toepasbaarheid van de methodieken, mede in het licht van actuele en landelijke ontwikkelingen.
Toon aanbod (39)

POH-GGZ en wijkteams

Praktijkondersteuners huisartsenzorg en de sociale professionals/ gezinswerkers van het buurt- of wijkteam spelen een belangrijke rol in de mentale gezondheid in de wijk. Wij bieden deze professionals inhoudelijke deskundigheidsbevordering, met name op vier thema's: het signaleren van en begeleiden bij een breed spectrum aan psychische problemen, het signaleren van onveiligheid en daarop actie ondernemen, het versterken van het eigen netwerk en krachtgericht en oplossingsgericht hulpverlenen.
Toon aanbod (46)

Jeugd, gezin en onderwijs

Kinderen gezond en veilig laten opgroeien en, als dat nodig is, snel de juiste hulp bieden: dat is het uitgangspunt van ons scholingsaanbod voor professionals die werken met kinderen, jeugdigen en gezinnen. Ons aanbod is oplossings- en handelingsgericht en rust op drie belangrijke pijlers: zorgvuldige diagnostiek, continue aandacht voor veiligheid en oog hebben voor het belang van ouderschap en de rol van specialistische ouder- en gezinsbegeleiding. Uiteraard aangevuld met state-of-the-art inzichten over behandelmethodieken.
Toon aanbod (188)

Ouderen

De ouderenzorg staat volop in de belangstelling. Na een periode met relatief veel aandacht voor dementie neemt de kennis over de specifieke uitingsvormen en behandeling van psychiatrische stoornissen bij ouderen toe. Nog ouder worden en zo lang mogelijk thuis blijven wonen is steeds vaker een complexe opgave voor ouderen. Het is een gezamenlijke uitdaging voor ouderen en hun behandelaren in de eerste lijn en de verplegingszorg hoe de worsteling met het leven op hoge(re) leeftijd en de verlieservaringen wordt beleefd.
Toon aanbod (22)

Forensische zorg

Voor een forensisch opleidingsaanbod dat vooroploopt in het vak werken wij graag samen met De Forensische Zorgspecialisten, Fivoor, Inforsa, Pompestichting, reclassering en andere forensische settingen. De kennis die deze experts en behandelaren voortbrengen, wordt voortdurend vertaald naar nieuw aanbod, met name op het gebied van risicotaxatie en -management en de behandeling van risicofactoren. Deze kennis integreren we ook in opleidingen voor de brede ggz zoals in de opleidingen ggz-agoog en de TOP-3 methodiek voor netwerkzorg.
Toon aanbod (34)

Verstandelijke beperking

Mensen met een lichte verstandelijke beperking vind je niet alleen in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, ook hulpverleners in de buurt- en wijkteams, de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg hebben met deze doelgroep te maken. Dit vraagt specifieke kennis en vaardigheden om goed aan te sluiten bij hulpvragen die er spelen. Wij zetten ons in voor het bijeenbrengen van deze verschillende werkvelden en bundelen expertise vanuit de verschillende kennisgebieden.
Toon aanbod (31)

Autisme

Het praktijkgerichte onderzoek in en voor autismezorg levert bewezen effectieve behandelmethoden op die aansluiten bij het zelfmanagement van mensen met autisme. Dit draagt sterk bij aan de kwaliteit van leven die zij ervaren.
Toon aanbod (26)

Medische psychologie en seksuologie

De inhoudelijke ontwikkeling van de ggz staat ook in deze roerige tijd van herstructurering en transities niet stil. Op alle deelgebieden van het vak zorgen wij dan ook voortdurend voor nieuw scholingsaanbod, ook op het gebied van medische psychologie en seksuologie. Of je nu werkt in een ziekenhuis, huisartsenpraktijk of als vrijgevestigde, we bieden postmaster- en post-hbo opleidingen, maar ook verdiepende cursussen om jezelf verder te ontwikkelen.
Toon aanbod (21)

E-learning Pedagogisch kompas door Steven Pont

Jongeren hebben het vaker dan ooit sociaal-emotioneel moeilijk. Een belang­rijke opgave waar je zeker als professional in het voortgezet onder­wijs of mbo iets mee moet. De RINO Groep biedt in samen­wer­king met Steven Pont en Nul18 deze e-learning …

Geaccrediteerd

E-learning DSM-5-TR

In maart 2022 werd de DSM-5-TR geïntroduceerd, in november van dat jaar gevolgd door de Neder­landse vertaling. In deze e-learning nemen we je mee langs de belang­rijkste veran­de­ringen ten opzichte van de DSM-5 uit 2013. Je krijgt inzicht in de …

Geaccrediteerd

E-learning Webinar Gender- en seksuele diversiteit

Op 1 juli 2021 vond het webinar gender- en seksuele diversiteit plaats, dat werd beoordeeld met een 8. In deze geaccrediteerde e-learning kun je het webinar terugkijken op een moment dat jij dat wil. Hoewel in de samen­leving meer aan­dacht is …

Geaccrediteerd
Nieuw

Schematherapie voor ouders en de Infant Mental Health (IMH) visie

Het krijgen van een kindje is een mooie maar ook stressvolle gebeurtenis voor ouders. En dit doet een groot beroep op hun men­ta­li­serend vermogen. Terwijl deze 'gezonde volwassen modus' juist essentieel is in de periode dat de baby het meest …

Eerstvolgende: 2 okt 2023
Geaccrediteerd

Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: persoonlijkheidsproblematiek en trauma (50 uur)

Deze cursus gaat uit van de opvatting dat per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek voor een belang­rijk deel bepaald wordt door vroegkinderlijke traumatisering. Behandeling dient zich dan ook te richten op zowel de dis­functio­nele coping als de onderliggende …

Eerstvolgende: 3 okt 2023
Geaccrediteerd

Toepassen van de SCID-5-P bij persoonlijkheidsstoornissen

Onderzoek naar de aanwezigheid van een of meerdere per­soon­lijk­heids­stoor­nissen maakt een belang­rijk onder­deel uit van de DSM-5. In de DSM-5 zijn per­soon­lijk­heids­stoor­nissen, ondanks veel discussie vooraf, min of meer ongewijzigd opgenomen in …

Eerstvolgende: 4 okt 2023
Geaccrediteerd

Autisme bij vrouwen

Autismespectrumstoor­nissen (ASS) zien er bij vrouwen anders uit dan bij mannen. Hoe herken je autisme bij vrouwen en welke moge­lijk­heden zijn er voor diag­nos­tiek en behan­del­ing? Dat leer je tijdens deze cursusdag. Je krijgt de nieuwste …

Eerstvolgende: 5 okt 2023
Geaccrediteerd

Praktijkopleidersmiddag

Tijdens deze prak­tijk­opleidersmiddag maak je kennis met enkele topdocenten uit onze BIG-opleidingen die je meenemen in de actuele ont­wikke­lingen binnen hun vakgebied. Wat speelt er zoal rond de P-opleidingen? Hoe kies je de juiste …

Eerstvolgende: 5 okt 2023
Geaccrediteerd

Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie

Als een of meerdere familieleden een trauma hebben, is dit bijna altijd van invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de indivi­duele ont­wikke­ling van de leden en de emotionele …

Eerstvolgende: 6 okt 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Ervaringsgericht 2-daags seminar Technieken voor geïntegreerde gezinstherapie bij hechtingstrauma's

Dit 2-daagse seminar met Dafna Lender is een aanrader voor iedere professional die werkt met ouders die de relatie met hun kind willen herstellen. Als pro­ble­men met kin­de­ren voor ouders onoverkomelijk lijken, heb je als professional middelen …

Eerstvolgende: 11 okt 2023
Geaccrediteerd

Diagnostiek autismespectrumstoornissen bij volwassenen

Hoe stel je bij normaal intelligente vol­was­senen met een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS) een goede diag­nose? In deze cursus leer je pas­sende gesprekstech­nieken te hanteren, screeningsinstru­men­ten in te zetten en testuitslagen te inter­pre­te­ren. …

Eerstvolgende: 11 okt 2023
Geaccrediteerd

Omgaan met onbegrepen gedrag bij (kwetsbare) ouderen

Onbegrepen gedrag of probleemgedrag komt heel vaak voor bij mensen met dementie. Om hen goed te kunnen bege­leiden, is het belang­rijk dat je hun gedrag en de achterliggende oorzaken begrijpt. In deze cursus leer je om een betere inschatting te …

Eerstvolgende: 12 okt 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Masterclass Play en Fun activities for engaging different types of children

Dafna Lender, expert in DDP en Theraplay, geeft in deze master­class unieke inzichten aan iedereen die wel eens vastloopt doordat kin­de­ren niet mee doen aan spel. Het wordt een actieve dag met veel verfrissende inzichten en spelactivi­teiten die …

Eerstvolgende: 13 okt 2023
Geaccrediteerd

Training Liberman module 4: Omgaan met verslaving

Hoe help je mensen met een ernstige psychia­trische stoor­nis en een ver­sla­ving om stappen te zetten naar sociale re-integratie? In deze training leer je hoe je de prak­tische en sociale vaar­dig­heden van deze cliënten vergroot en daarmee hun …

Eerstvolgende: 24 okt 2023
Geaccrediteerd

Psychosociale oncologie voor geestelijk verzorgers

Heb je als geestelijk verzorger te maken met patiënten met kanker en hun naasten? Deze cursus geeft je inzicht in de lichame­lijke, psychische en sociale invloeden van de ziekte en de behan­del­ingen op mensen. Je leert zingevingsvragen en …

Eerstvolgende: 30 okt 2023
Geaccrediteerd

Leertraject samenwerken rond probleemgedrag in de ouderenzorg

Heb jij als professional in de ouderen­zorg te maken met een toename van complex gedrag en wil je je des­kun­dig­heid op dit vlak vergroten? Deze cursus wordt inhoudelijk verzorgd door CCE en is speciaal bedoeld voor specialisten …

Eerstvolgende: 31 okt 2023
Geaccrediteerd

Emotieregulatie en stressmanagement met cognitieve gedragstherapie bij mensen met ASS

Mensen met een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS) hebben vaak moeite om hun emoties te reguleren. In deze cursus leer je hoe je cogni­tieve gedrags­thera­pie kunt inzetten om hen hierbij te helpen. Zo kun je mensen met autisme onder­steunen om hun …

Eerstvolgende: 31 okt 2023
Geaccrediteerd

Hulpverlenen en begeleiden bij zelfbeschadiging

Wil jij leren hoe je cliënten die zichzelf beschadigen beter kunt bege­leiden en onder­steunen? In deze cursus leer je meer over de oorzaken van zelfbeschadiging en de impact die het heeft op de persoon, diens omge­ving en jou als hulp­ver­le­ner. Je …

Eerstvolgende: 31 okt 2023
Geaccrediteerd

Gezins(systeem)behandeling bij autisme

Systeemthera­pie en inzicht in de rela­tio­nele context kunnen je helpen bij jouw behan­del­ing van mensen met autisme. Door circulair te denken, kijk je niet alleen naar de cliënt zelf, maar naar het hele gezin en de in stand houdende patronen. …

Eerstvolgende: 1 nov 2023
Geaccrediteerd

Basiscursus groepsdynamica

Hoe zorg je voor een goed (werk-)klimaat zodat de groep ook effectief kan zijn? In deze cursus bekwaam je je in het hanteren van groeps­dynamische processen en tech­nieken, en leer je deze benutten voor de groepstaak. Ook leer je hoe je een groep …

Eerstvolgende: 1 nov 2023
Geaccrediteerd

De patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) in de huisartsenpraktijk

Wat kun je als POH-GGZ betekenen voor patiënten met ernstige psychia­trische proble­ma­tiek (EPA)? In deze cursus ontdek je hoe je ze onder­steunt bij het leren omgaan met de gevolgen van hun kwetsbaarheid en het verder oppakken van de regie over …

Eerstvolgende: 2 nov 2023
Geaccrediteerd

Differentiaaldiagnostiek dissociatieve stoornissen, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, nabootsing

Hoe maak je een onderscheid tussen dissociatieve symp­tomen, per­soon­lijk­heids­stoor­nissen met dissociatieve symp­tomen, nabootsing en comorbiditeit met andere stoor­nissen? Deze cursus vergroot je differentiaaldiag­nos­tische vaar­dig­heden. Je oefent …

Eerstvolgende: 3 nov 2023
Geaccrediteerd

ADHD bij kinderen en jongeren

ADHD is meer dan slechte concentratie, impulsiviteit en hyperactivi­teit. Deze cursus behan­delt de nieuwste weten­schappe­lijke inzichten over ADHD en comorbide stoor­nissen en pro­ble­men. Je ontdekt dat in de loop van de ont­wikke­ling van kind tot …

Eerstvolgende: 3 nov 2023
Geaccrediteerd

FARE - Forensisch Ambulante Risico Evaluatie

De FARE is een nieuw instrument voor risicotaxatie en behan­delevaluatie voor de ambu­lante foren­sisch psychia­trische zorg (opvolger van de RAF GGZ voor vol­was­senen). Sinds 1 januari 2019 dient elke ambu­lante foren­sisch psychia­trische instel­ling …

Eerstvolgende: 3 nov 2023
Geaccrediteerd

Polyvagaaltheorie in de dagelijkse praktijk

De polyvagaaltheorie van Stephen W. Porges is een verklaringsmodel voor ver­schil­lende fysiologische toestanden van gespannen zijn. Om cognitief goed te functio­neren en gezonde relaties aan te gaan, is het belang­rijk om heen en weer te kunnen …

Eerstvolgende: 4 nov 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Verdiepingscursus zwangerschapspsychiatrie

In de verdiepingscursus leer je over complexe psycho­patho­logie, per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek en psycho­thera­peutische & farmacologische behan­delmoge­lijk­heden vanuit de specialis­tische prak­tijk. Het doel is psycho­patho­logie eerder te (h)erkennen …

Eerstvolgende: 4 nov 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Sensorische informatieverwerking bij kinderen en jongvolwassenen

Ben je een gedrags­weten­schapper die regelmatig te maken heeft met vragen over prikkelverwerkingsuitdagingen? Heb je interesse in het begrijpen en aanpakken van sensorische proble­ma­tiek? In deze cursus krijg je een stevige basis. Hiermee …

Eerstvolgende: 4 nov 2023
Geaccrediteerd

Ontwikkeling en het perspectief van het jonge kind (tot 6 jaar)

Steeds meer wordt duide­lijk dat de ont­wikke­ling van mensen niet statisch maar dynamisch verloopt en van kwaliteit kan ver­schil­len. In deze cursus kijken we vanuit het gedachtegoed van de levens­looppsycho­logie en Infant Mental Health naar de …

Eerstvolgende: 6 nov 2023
Geaccrediteerd

Yucelmethode

Hoe help je mensen die verbaal niet vaardig zijn om over hun leven te vertellen? Met de Yucelmethode geef je ze blokken in handen waarmee ze visueel hun verhaal kunnen neerzetten. Leer hoe je pro­ble­men snel zichtbaar en bespreekbaar maakt. Zo …

Eerstvolgende: 6 nov 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Masterclass trauma en systeemtherapie: Treating the traumatized child

Een trauma bij familieleden heeft vaak invloed op alle relaties in de familie. Deze relaties zijn vaak niet betrokken bij de behan­del­ing. In deze 3-daagse master­class leert Scott Sells je met het Family Systems Trauma model een …

Eerstvolgende: 7 nov 2023
Geaccrediteerd

Training in de HCR-20: V3

Het inschatten van het risico op gewelddadig gedrag is een belang­rijke taak van de (foren­sische) ggz. De HCR-20 V3 is een taxatie-instrument om risicofactoren zorgvuldig mee in kaart te brengen. Je doet tijdens deze training de meest actuele …

Eerstvolgende: 7 nov 2023
Geaccrediteerd

IMH module 8 (voorheen module 7): Integreren van de IMH visie in werk en persoon

Hoe breng je de visie op de ouder-kindrelatie van Infant Mental Health (IMH) binnen in je team? Leer in deze cursus welke instru­men­ten en voor­beelden je kunt inzetten om je collega's te interesseren en motiveren voor deze benade­ring en de …

Eerstvolgende: 7 nov 2023
Geaccrediteerd

Vervolgcursus EMDR bij volwassenen

Dit is het vervolg op de basis­cursus EMDR. In deze verdiepingscursus leer je EMDR toe­pas­sen in complexe situaties en oefen je met de toe­pas­sing ervan bij ver­schil­lende soorten klachten. Met die kennis en vaar­dig­heden ben je in staat EMDR breed …

Eerstvolgende: 8 nov 2023
Geaccrediteerd

Schematherapie voor hbo'ers

Schemathera­pie is een vorm van psycho­thera­pie voor mensen die last hebben van gedragspatronen die stammen uit het verleden. In deze cursus leer je hoe je zulke patronen herkent en hoe je mensen onder­steunt bij het op gang brengen van …

Eerstvolgende: 8 nov 2023
Geaccrediteerd

Yucelmethode bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)

Met de Yucelmethode kun je mensen met een licht ver­stande­lijke beper­king beter helpen om knelpunten te analyseren en op te lossen, of een concrete hulpvraag te formuleren. Het 'blokkensysteem' geeft ze meer zicht op hun eigen situatie en leert …

Eerstvolgende: 8 nov 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Masterclass Body Basics Next Step

Deze eendaagse master­class biedt verdieping op de driedaagse master­class Body Basics. Ben je al aan de slag met de inter­venties van de eerder gevolgde driedaagse master­class en wil je nog effectiever kunnen werken met cliënten met een scala aan …

Eerstvolgende: 10 nov 2023
Geaccrediteerd

Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag

Emotionele ont­wikke­ling is een belang­rijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. Deze cursus is bedoeld voor academici die werk­zaam zijn in de zorg en in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag. We …

Eerstvolgende: 10 nov 2023
Geaccrediteerd

IMH module 7: Behandelen ouder-kindrelatie bij ouder(s) met psychopathologie

Hoe stimuleer je het opbouwen van een veilige band tussen ouders met per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek en hun ongeboren of zeer jonge kind? In deze module ontdek je hoe je deze ouders voorbereidt op wat hun kindje nodig heeft en oefen je met …

Eerstvolgende: 10 nov 2023
Geaccrediteerd

Vertaalslag van diagnose en behandeling naar praktisch handelen in het voortgezet onderwijs

Leerlingen met speci­fieke onder­wijsbehoeften vragen veel van de des­kun­dig­heid van onder­wijsprofessionals in het voortgezet onder­wijs. Met deze cursus vergroot je je kennis en vaar­dig­heden op dit gebied. Je leert diag­noses vertalen naar concrete …

Eerstvolgende: 15 nov 2023
Geaccrediteerd

Diagnostiek en behandeling van dyscalculie

Heb jij als ortho­peda­goog of psycho­loog te maken met kin­de­ren die moge­lijk dyscalculie hebben? In deze cursus leer je hoe je kunt bepalen of een kind dyscalculie heeft en hoe je het kind kunt behan­delen. Aan bod komen onder meer verstoorde …

Eerstvolgende: 15 nov 2023
Geaccrediteerd

Online tentamen 'De organisatie van de gezondheidszorg en de juridische aspecten van de hulpverlening'

Wil je deelnemen aan de GZ-opleiding maar mis je de vereiste vooropleidingsvakken 'Organisatie van de gezond­heids­zorg, gehandi­capten­zorg en jeugdhulp­ver­le­ning' en 'Juridische aspecten van de hulp­ver­le­ning'? Dan bieden wij twee keer per jaar een …

Eerstvolgende: 15 nov 2023
Geaccrediteerd

Vierdaagse basistraining Signs of Safety

Hoe waarborg je de veiligheid van kin­de­ren wanneer kinder­mis­handeling, verwaarlozing of misbruik op de loer ligt? Dat leer je in deze cursus vanuit de benade­ringswijze Signs of Safety. Centraal staat hoe je vanuit een samen­wer­kingsrelatie met …

Eerstvolgende: 16 nov 2023
Geaccrediteerd

De meerwaarde van dier, omgeving en natuur in therapie

Heb jij als behan­delaar van kin­de­ren, jongeren en gezin­nen te maken met thera­pieresistente cliënten? Dan zou je baat kunnen hebben bij een metho­diek waarin de thera­peu­tische werking van dieren, natuur en omge­ving belang­rijke behan­delaspecten …

Eerstvolgende: 16 nov 2023
Geaccrediteerd

Opleiding Imaginatie en symbolen bij trauma en gehechtheidsproblematiek

Mensen kunnen moeite hebben om ervaringen of emoties onder woorden te brengen, bij­voor­beeld als er sprake is van (preverbaal) trauma waaronder verwaarlozing en gehechtheidspro­ble­men, een taalbarrière of veel zelfkritiek. Werken met beelden en …

Eerstvolgende: 16 nov 2023
Geaccrediteerd

Postmaster cursus medische psychologie

Hoe bied je psycho­sociale bege­lei­ding aan mensen die gecon­fron­teerd worden met een ernstige chronische somatische aandoening als kanker of MS? Leer hoe je hen en hun naasten onder­steunt tijdens alle fasen van het ziekteproces en daarna. Zo kun …

Eerstvolgende: 17 nov 2023
Geaccrediteerd

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) bij depressie

Hoe behan­del je cliënten met depres­sieve klachten in de genera­lis­tische basis-ggz? In deze cursus leer je zelf­standig behan­del­ingen uitvoeren met IPT (Interper­soon­lijke Psychothera­pie), een bewezen effectieve, kort­durende behan­del­ing. Met IPT …

Eerstvolgende: 20 nov 2023
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie | accent ouderen (100 uur)

In deze CGT-cursus ontwik­kel je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden toegespitst op ver­schil­lende ont­wikke­lingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis leg je door te duiken in de theorie achter gedrags­thera­pie, het …

Eerstvolgende: 20 nov 2023
Geaccrediteerd

EMDR binnen de forensische psychiatrie: net even anders

Heb jij als foren­sisch behan­delaar te maken met cliënten met bij­voor­beeld ernstige agressieproble­ma­tiek, ver­sla­ving of PTSS-klachten? Dan zul je soms merken dat behan­del­ing volgens het EMDR basisprotocol tekortschiet. In deze cursus leer je …

Eerstvolgende: 21 nov 2023
Geaccrediteerd

De kracht van motiverende gespreksvoering

Het doel van motiverende gespreksvoering is het op gang brengen van gedragsveran­de­ring bij cliënten, via het ontwik­kelen van de motivatie. Je verkrijgt kennis van motiverende gespreksvoering en weet deze te vertalen naar de prak­tijk van de …

Eerstvolgende: 22 nov 2023
Geaccrediteerd

Gender- en seksuele diversiteit in de praktijk

Wil jij inclusieve zorg bieden en je cliënten helpen met de juiste en pas­sende zorg, ongeacht hun gender- of seksuele identiteit? In deze cursus leer je hoe je cliënten zich bij jou kunnen uitspreken over hun gender- en seksuele beleving op een …

Eerstvolgende: 23 nov 2023
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding autismespecialist

Het concept autisme is in beweging. Het steeds breder wordende spectrum van autis­tisch gedrag vraagt zorg op maat. Naast generieke behan­del- en bege­lei­dingsmethoden moeten we ook zoeken naar een pas­sende, herstelgerichte aanpak bij iedere …

Eerstvolgende: 27 nov 2023
Geaccrediteerd

Eendaagse workshop Schematherapie voor jonge ouders

De komst van een baby is voor sommige ouders erg stressvol en doet een groot beroep op hun men­ta­li­serend vermogen. In deze work­shop leer je hoe je ouders van jonge kin­de­ren (0-5 jaar) kunt helpen hun eigen modi en schema’s te herkennen en hun …

Eerstvolgende: 27 nov 2023
Geaccrediteerd

Omgaan met (vermoedens van) ouderverstoting

Veel professionals worstelen met situaties waarin ze ouderverstoting vermoeden of een risico zien op ouderverstoting. Welke gradaties zijn er? Hoe kun je signalen van deze relatiebreuken herkennen en inter­pre­te­ren? Hoe kun je deze signalen …

Eerstvolgende: 27 nov 2023
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Verdieping (70 uur) - Blended

Hoe werk je professioneel met cogni­tieve gedrags­thera­pie? In dit ver­die­pende deel van de basis­cursus oefen je met gedrags­thera­peu­tische en cogni­tieve tech­nieken. Je legt daarvoor de basis door te duiken in de theorie achter gedrags­thera­pie en …

Eerstvolgende: 27 nov 2023
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker

Hoe voer je een gedrags­thera­peu­tisch behan­del­plan professioneel uit? Leer hoe je kin­de­ren, vol­was­senen en ouderen met eenvoudige psychische stoor­nissen bege­leidt en oefen met het toe­pas­sen van basale gedrags­thera­peu­tische tech­nieken. Na deze …

Eerstvolgende: 28 nov 2023
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker

Hoe voer je een gedrags­thera­peu­tisch behan­del­plan professioneel uit? Leer hoe je kin­de­ren, vol­was­senen en ouderen met eenvoudige psychische stoor­nissen bege­leidt en oefen met het toe­pas­sen van basale gedrags­thera­peu­tische tech­nieken. Na deze …

Eerstvolgende: 28 nov 2023
Geaccrediteerd

Diagnostiek en behandeling van (ernstige) dyslexie

Wil je meer leren over de diag­nos­tiek en behan­del­ing van ernstige dyslexie? In deze cursus leer je om te werken volgens het protocol PDDB 3.0. Aan bod komen onder meer: indi­caties voor dyslexieonder­zoek, de diag­nos­tische cyclus bij het …

Eerstvolgende: 30 nov 2023
Geaccrediteerd

Suïcidepreventietraining ggz

Als ggz-professional kun je mensen ontmoeten die moge­lijk suïcidale gedachten hebben. Deze suïcidepreventietraining ggz is een vaar­dig­heidstraining en onder­steunt zorgprofessionals in de ggz zo goed als moge­lijk om te gaan met suïcidaal gedrag …

Eerstvolgende: 30 nov 2023
Geaccrediteerd

Vervolgcursus systemische gedragstherapie (50 uur)

Hoe gebruik je cognitief gedrags­thera­peu­tische (CGT) inter­venties in het werken met systemen? In deze ver­volg­cur­sus leer je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden en inter­venties toe­pas­sen op posities, rollen en interacties binnen …

Eerstvolgende: 1 dec 2023
Geaccrediteerd
Nieuw

Family System Trauma (FST) Supervisietraject

Tijdens de master­class van Scott Sells heb je diverse tech­nieken geleerd. Het is belang­rijk om deze goed toe te passen en er in de prak­tijk ver­trouwd mee te raken. Het Family Trauma Institute biedt een geaccrediteerd super­visietraject door een …

Eerstvolgende: 6 dec 2023
Geaccrediteerd

Schematherapie voor hbo'ers - Blended

Schemathera­pie is een vorm van psycho­thera­pie voor mensen die last hebben van gedragspatronen die stammen uit het verleden. In deze cursus leer je hoe je zulke patronen herkent en hoe je mensen onder­steunt bij het op gang brengen van …

Eerstvolgende: 6 dec 2023
Geaccrediteerd

Schematherapie en EMDR

Bij de behan­del­ing van mensen met per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek kan een combinatie van schemathera­pie en EMDR heel effectief zijn. In deze cursus leer je hoe je trauma's behan­delt binnen een per­soon­lijkheidsbehan­del­ing en oefen je met werkwijzen …

Eerstvolgende: 8 dec 2023
Geaccrediteerd

Behandelprogramma Pas op de grens

Voor de Forensische Academie ontwik­kelde de Waag een driedaags opleidingstraject 'Pas op de grens'. Dit prog­ram­ma is bedoeld voor cliënten met een LVB die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en bij wie sprake is van een matig of …

Eerstvolgende: 11 dec 2023
Geaccrediteerd

Slaap en de behandeling van slaapstoornissen bij kinderen en jongeren

Slaappro­ble­men komen voor bij 10 tot 25% van de kin­de­ren tussen de 0 en 18 jaar. Dit kan invloed hebben op hun functio­neren en ont­wikke­ling, en kan leiden tot pro­ble­men op zowel psychisch als lichamelijk vlak. Gelukkig zijn slaappro­ble­men …

Eerstvolgende: 11 dec 2023
Geaccrediteerd

Suïcidepreventietraining gatekeeper

In je werk, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die (moge­lijk) suïcidale gedachten hebben. De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. De training is geschikt voor …

Eerstvolgende: 12 dec 2023
Geaccrediteerd

Signaleren en begeleiden van trauma in de ouder-kindrelatie (IMH)

Veiligheid in de ouder-kindrelatie is een belang­rijke buffer voor een kind om ingrijpende of traumatische gebeurtenissen en toxische stress te hanteren. In deze cursus leer je hoe jij als jeugdprofessional trauma, (on)veiligheid en stress kunt …

Eerstvolgende: 12 dec 2023
Geaccrediteerd

Hanteren van problemen en dilemma’s in werkbegeleiding en supervisie

In deze ver­die­pende cursus staan we stil bij (complexe) dilemma’s en stagnaties in de super­visie en werkbege­lei­ding. Aan de hand van een aantal super­visiemodellen bieden we handvatten die je kunnen helpen om stagnaties in super­visie en …

Eerstvolgende: 13 dec 2023
Geaccrediteerd

Neuropsychologisch onderzoek bij 6-60 jarigen voor psychodiagnostisch werkenden

Hoe onder­zoek je bij kin­de­ren, jongeren en vol­was­senen de relatie tussen hersenen en gedrag? In deze cursus maak je kennis met neuro­psycho­logische diag­nos­tiek en oefen je met veelgebruikte tests die zaken meten als aan­dacht, geheugen en …

Eerstvolgende: 20 dec 2023
Geaccrediteerd

Oplossingsgerichte korte (psycho)therapie bij kinderen en jeugdigen

Hoe bied je kin­de­ren en ouders hoop en uitzicht op een snelle oplos­sing voor pro­ble­men die niet al te complex zijn? In deze cursus leer je oplos­sings­gericht te werken met kort­durende behan­deltech­nieken die binnen een beperkt aantal …

Eerstvolgende: 21 dec 2023
Geaccrediteerd

Behandeling complexe dissociatieve stoornissen - fase 1

De 'Dissociatieve identiteitsstoor­nis (DIS)' is een omstreden diag­nose, die ondanks een plek in de DSM-5 onder­werp van discussie blijft. Het ontbreken van vol­doende en gedegen onder­zoek naar behan­del­ing leidt ertoe dat mensen met deze diag­nose …

Eerstvolgende: najaar 2023
Geaccrediteerd

Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

De RINO Groep biedt je de kans om één compleet scholingstraject te volgen waarmee je invulling kunt geven aan het onder­deel scholing van het indivi­duele opleidingstraject K&J Psycholoog NIP. Je volgt in een vaste groep een gestructureerde …

Eerstvolgende: jan 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Blended

Hoe werk je met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In de cursus ontwik­kel je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden toegespitst op ver­schil­lende leeftijden, ont­wikke­lingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ont­wikke­ling …

Eerstvolgende: 10 jan 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Online

Hoe werk je professioneel met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In dit inleidende deel van de basis­cursus ga je prak­tisch aan de slag met elementen uit het gedrags­thera­peu­tisch proces en oefen je het ontwerpen van functie- en bete­kenisanalyses …

Eerstvolgende: 11 jan 2024
Geaccrediteerd

Minder Boos en Opstandig - Revised (MB&O-R): groepsbehandeling (herzien) en individuele behandeling (nieuw) van gedragsproblemen

Minder boos en opstandig is een behan­delprog­ram­ma voor kin­de­ren van 8 tot 12 jaar met ernstige gedragspro­ble­men. In 2020 is een nieuwe, gemoderniseerde uitgave verschenen waarin de ervaringen in het werkveld zijn meegenomen en een indivi­duele …

Eerstvolgende: 12 jan 2024
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding bemoeizorg

Als je werkt in de bemoei­zorg heb je bijzondere compe­ten­ties nodig om zorgwekkende zorgmijders te verleiden tot zorg. In deze opleiding bemoei­zorg leer je contact te maken met deze mensen en ze te bege­leiden en behan­delen op ver­schil­lende …

Eerstvolgende: 12 jan 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Interweaves in EMDR

Bij ernstig beschadigde cliënten verloopt EMDR meestal niet soepel. Je hebt meer handvatten nodig om de behan­del­ing te laten slagen. In deze cursus leer je inter­venties op inhoud- en procesniveau effectief toe te passen.

Eerstvolgende: 15 jan 2024
Geaccrediteerd

Hechtingsgerichte systeemtherapie met een hoofdrol voor de poppetjes

Hoe help je ouders om hun kind te begrijpen en kin­de­ren om zichzelf ver­staan­baar te maken, zodanig dat psycho­patho­logie vermindert? Maak kennis met twee elkaar aan­vullende en versterkende methoden; het werken met poppetjes en hechtingsgerichte …

Eerstvolgende: 16 jan 2024
Geaccrediteerd

Psychodiagnostiek bij het zeer jonge kind (0-6 jarige)

Hoe doe je diag­nos­tisch onder­zoek bij zeer jonge kin­de­ren? In deze cursus krijg je zicht op de speci­fieke kenmerken van de ouder-kindrelatie - het gedachtegoed van Infant Mental Health (IMH) - en middelen voor diag­nos­tisch onder­zoek die …

Eerstvolgende: 17 jan 2024
Geaccrediteerd

Diagnostiek, begeleiding en behandeling van suïcidaliteit bij mensen met een VB

Hoe herken je die cliënten met een ver­stande­lijke beper­king die het meeste risico lopen op het plegen van suïcide? Wat maakt dat juist deze cliënten risico lopen? Tijdens deze cursus leer je over risicotaxatie van suïcidaal gedrag bij deze …

Eerstvolgende: 18 jan 2024
Geaccrediteerd

Mentaliseren Bevorderende Therapie bij kinderen (MBT-K)

Vaak blijkt dat bij gedrags- en emotionele pro­ble­men bij kin­de­ren pro­ble­men met men­ta­li­seren onderliggend zijn. Met een men­ta­li­seren bevor­derende spelthera­pie in combinatie met ouderthera­pie kun je de ont­wikke­ling van het men­ta­li­seren weer op …

Eerstvolgende: 18 jan 2024
Geaccrediteerd

Hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren

Hoogbegaafde kin­de­ren in de ggz lopen het risico op misdiag­nose wanneer kennis over deze doel­groep ontbreekt. Daardoor wordt de werkelijke proble­ma­tiek in veel gevallen laat opgemerkt en krijgt het kind niet de juiste hulp. Wil je je leren …

Eerstvolgende: 18 jan 2024
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding NVRG-systeemtherapeutisch werker

Als systeem­thera­peutisch werker bege­leid je mensen met hulp­vragen bij relatie- en gezinspro­ble­men. Met deze opleiding werk je toe naar je registratie als systeem­thera­peutisch werker NVRG. Je maakt kennis met systeem­theore­tische principes en …

Eerstvolgende: 18 jan 2024
Geaccrediteerd

Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een ver­stande­lijke beper­king is het aangaan van een seksuele relatie vaak lastig, terwijl ze er net zoveel behoefte aan hebben als ieder ander. In deze cursus ontdek je hoe je hen onder­steunt en bege­leidt in het leren kennen en …

Eerstvolgende: 19 jan 2024
Geaccrediteerd

Ontwikkelingspsychologie

De levens­looppsycho­logie bestudeert elke levensfase als onder­deel van de gehele levens­loop van een mens. In deze cursus ontwik­kel je een visie op de relatie tussen ideeën uit ver­schil­lende ont­wikke­lingstheorieën en het echte leven. Die werk je …

Eerstvolgende: 19 jan 2024
Geaccrediteerd

Het KOP-model: kortdurende behandeling binnen de generalistische basis-ggz en POH-GGZ

Mensen met milde tot matig ernstige psychische klachten help je snel weer op weg met een kort­durende en bewezen effectieve behan­del­ing volgens het KOP-model. In deze cursus leer je je cliënten in vijf stappen te bege­leiden bij de aanpak van hun …

Eerstvolgende: 22 jan 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Troubleshooting in EMDR

EMDR is een effectieve techniek, waarmee vaak hele mooie resultaten worden bereikt, zeker ook bij ernstig getraumatiseerde cliënten. Maar zelfs EMDR werkt niet altijd. Er zijn cliënten bij wie de EMDR niet lukt, niet aanslaat, niets oplevert, …

Eerstvolgende: 22 jan 2024
Geaccrediteerd

IMH module 3-C: Observeren van de ouder-kindrelatie/baby-observatie

Het samenspel tussen een ouder en een zeer jong of nog ongeboren kind zegt veel over de onderlinge relatie. In deze module ontdek je hoe je de interactie tussen ouder en kind observeert en hoe je daar bete­kenis aan geeft. Ook leer je hoe je de …

Eerstvolgende: 22 jan 2024
Geaccrediteerd

Aanpak vervuiling en hoarding

Mensen die vervuilen of lijden aan hoarding (verzamelzucht) zijn moeilijk te bewegen tot opruimen van hun huis. Deze cursus geeft inzicht in de achterliggende proble­ma­tiek, gezond­heidsrisico's, behan­delstrategieën en nazorgmoge­lijk­heden. Je …

Eerstvolgende: 23 jan 2024
Geaccrediteerd

Regievoering voor gedragswetenschappers

Hoe geef je leiding aan een divers samengesteld team zoals een buurt- of wijkteam? Deze cursus geeft je handvatten om collega's met uit­een­lopende eigenschappen en werkwijzen aan te sturen en de regie te voeren, ook in complexe situaties. …

Eerstvolgende: 23 jan 2024
Geaccrediteerd

Specialistische cursus Systeemtherapie kind & jeugd

Deze 40-urige cursus integreert de huidige systeem­theore­tische modellen voor de gezinsbehan­del­ing van kin­de­ren en jongeren met externaliserende en internaliserende pro­ble­men. Je leert hoe je de indivi­duele pathologie verbindt aan de …

Eerstvolgende: 23 jan 2024
Geaccrediteerd

Complexe scheidingen

Complexe scheidingen vragen heel wat van jou als hulp­ver­le­ner. In deze cursus doe je inzicht op in de patronen en achter­gronden van dit soort scheidingen en oefen je met de-escalerend han­delen om de situatie voor de kin­de­ren te verbeteren. …

Eerstvolgende: 24 jan 2024
Geaccrediteerd

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Als consulent seksuele gezond­heid bied je laagdrempelige seksuologische hulp en onder­steun je collega's in het omgaan met vragen van patiënten of cliënten op seksueel gebied. In deze opleiding leer je hoe je counseling en voorlichting geeft, …

Eerstvolgende: 25 jan 2024
Geaccrediteerd

Risicotaxatie bij jeugdige zedendelinquenten: training in de J-SOAP D

Hoe schat je het recidiverisico in van jeugdige zedendelinquenten? Leer werken met het taxatie-instrument J-SOAP D en ontdek hoe je vanuit de resultaten een behan­del­plan opstelt. Daarnaast leer je de meest actuele kennis en inzichten op het …

Eerstvolgende: 26 jan 2024
Geaccrediteerd

Postmaster opleiding speltherapie: Spel als psychotherapeutische interventie

Kinderen drukken zich het beste uit in hun spel. Zo kunnen zij hun gevoelens en (nare) ervaringen uitspelen, nieuw gedrag uitproberen, en een andere kijk op zichzelf en de gebeurtenissen om hen heen ontwik­kelen. In deze opleiding Spelthera­pie …

Eerstvolgende: 26 jan 2024
Geaccrediteerd

Diagnostiek van psychopathie: training in de PCL-R

Psychopathie is één van de krachtigste voorspellers van terugval in (seksueel) gewelddadig gedrag. Patiënten met een hoge mate van psychopathie hebben een hoger recidiverisico en stellen behan­de­laars vaak voor grote hanteringspro­ble­men. Het is …

Eerstvolgende: 29 jan 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus schematherapie

Schemathera­pie is een effectieve behan­del­ing voor mensen met per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek en een hardnekkige klinische stoor­nis. In deze cursus leer je deze thera­pie opzetten en uitvoeren. Je oefent met zowel cogni­tieve als experientiële …

Eerstvolgende: 29 jan 2024
Geaccrediteerd

Eendaagse Basiscursus werkbegeleiding

De basis­cursus werkbege­lei­ding is bedoeld voor collega’s die binnen of buiten de BIG-opleidingen werkbege­lei­ding (gaan) geven. Tijdens deze cursus staan we stil bij de kaders en verant­woordelijkheden van de werkbege­leider en het onderscheid met …

Eerstvolgende: 31 jan 2024
Geaccrediteerd

Rouw bij dood in het gezin

Als binnen een gezin een ouder, broer of zus overlijdt, reageren kin­de­ren en jongeren daar op hun eigen manier op. Hoe kun je hen helpen om met het verlies om te gaan, zodat hun verdere ont­wikke­ling niet belemmerd wordt? In deze …

Eerstvolgende: 1 feb 2024
Geaccrediteerd

Praktische psychofarmacologie kinderen en jeugdigen

Vaak worden kin­de­ren behan­deld met een combinatie van thera­pie, ouderbege­lei­ding en medicatie. Het helpt als je als thera­peut inzicht hebt in de psychofarmacologie. In deze cursus leer je de werking en toe­pas­sing van de meest gebruikte …

Eerstvolgende: 1 feb 2024
Geaccrediteerd

Pivotal Response Treatment (PRT)

Hoe help je kin­de­ren met autisme om vaar­dig­heden als com­muni­ca­tie verder te ontwik­kelen? In deze cursus maak je kennis met Pivotal Response Treatment, een gedrags­thera­peu­tische behan­del­ing die zich richt op belang­rijke kernvaar­dig­heden als …

Eerstvolgende: 1 feb 2024
Geaccrediteerd

Rouwbegeleiding

Hoe help je iemand die rouw of verlies slecht verwerkt? In deze cursus leer je tech­nieken waarmee je het rouwproces kunt ver­die­pen, intensiveren of bijsturen. Je gaat daarvoor uit van het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw, dat je leert …

Eerstvolgende: 5 feb 2024
Geaccrediteerd

Hulpverlening aan mannelijke slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties

Bij geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt al snel gedacht aan een mannelijke pleger en een vrouwelijk slachtoffer. Maar ook tegen mannen wordt geweld gepleegd. De weg naar hulp is voor mannen vaak lang, moeilijk en vol schaamte. Problemen …

Eerstvolgende: 7 feb 2024
Geaccrediteerd

Stalking Risk Profile: risicotaxatie en management bij stalkers

Met de Stalking Risk Profile (SRP) maak je een inschatting van het risico dat iemand gaat stalken en moge­lijk overgaat tot geweld. In deze cursus leer je werken met de SRP en oefen je met het opstellen van een dreigingsmanagementplan en het …

Eerstvolgende: 7 feb 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus schematherapie

Schemathera­pie is een effectieve behan­del­ing voor mensen met per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek en een hardnekkige klinische stoor­nis. In deze cursus leer je schemathera­pie opzetten en uitvoeren. Je oefent met zowel cogni­tieve als experientiële …

Eerstvolgende: 7 feb 2024
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding systeemtherapeutisch medewerker

Als systeem­thera­peutisch medewerker betrek je het sociale systeem rond mensen bij de aanpak van relatie- en gezinspro­ble­men. In deze opleiding leg je hiervoor de theore­tische basis en oefen je met (gespreks)vaar­dig­heden, inter­venties en …

Eerstvolgende: 7 feb 2024
Geaccrediteerd

Opgroeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis

Het is een grote uitdaging om pleeg-, adoptie- en gezinshuis-kin­de­ren en hun gezinsleden regulier en tegelijk specifiek hulp te bieden in alle levensfasen. In deze cursus gaan we vanuit een peda­go­gisch psycho­logische invalshoek in op allerlei …

Eerstvolgende: 8 feb 2024
Geaccrediteerd

Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren met autisme

Hoe kun je cogni­tieve thera­pie inzetten bij kin­de­ren en jongeren met autisme? Leer hoe je rekening houdt met hun speci­fieke kenmerken en oefen met tech­nieken die werken bij deze doel­groep. Zo kun je bege­lei­ding bieden die past bij hoe deze …

Eerstvolgende: 8 feb 2024
Geaccrediteerd

Belichaamde professionaliteit

We ervaren onze omge­ving via ons lichaam en de zintuigen. Cognitie en protocollen hebben in het dagelijks werk vaak de overhand. In deze cursus sla je de brug tussen vakkennis en weten­schap, en de (impliciete) kennis in het lijf van …

Eerstvolgende: 8 feb 2024
Geaccrediteerd

Tweedaagse cursus Werkbegeleiding en supervisie

Wat zijn de kaders van werkbege­lei­ding en super­visie? In deze cursus worden deze ver­schil­lende rollen verhelderd, met de daarbij horende taken en verant­woordelijkheden. We verbinden de theorie hierover met de ervaringen en casuïstiek van de …

Eerstvolgende: 8 feb 2024
Geaccrediteerd

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Hoe kan een mens zijn innerlijke negatieve ervaringen honoreren? Dat is de kern van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Ervaar de zes kernprocessen ron­dom psycho­logische flexibiliteit van ACT zelf en leer ze overdragen aan je cliënten. Je …

Eerstvolgende: 9 feb 2024
Geaccrediteerd

Autisme en hechting

Hechting is het fundament in de ont­wikke­ling, ook bij mensen met autisme. Je leert gedragingen en de oorzaak verklaren vanuit de vertraagde ont­wikke­ling van de hechting, emotionele ont­wikke­ling, sociale ont­wikke­ling en de infor­matieverwerking …

Eerstvolgende: 9 feb 2024
Geaccrediteerd

Geweldspatroon van dwingende controle in (ex-)partnerrelaties

Dwingende controle, ook bekend als intieme terreur of coercive control, is voor professionals vaak moeilijk te herkennen. Het kan schuil gaan achter een amicaal, hulpvaardig of hulpeloos optreden. Vooral langdurig en structureel psychisch …

Eerstvolgende: 13 feb 2024
Geaccrediteerd

Psychopathologie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking

Diagnostiek en behan­del­ing bij vol­was­senen met een licht ver­stande­lijke beper­king en probleemgedrag vraagt speci­fieke des­kun­dig­heid. Is het gedrag 'normaal' bezien vanuit het ont­wikke­lingsniveau of is er iets anders aan de hand? Hoe ga je een …

Eerstvolgende: 26 feb 2024
Geaccrediteerd

Seksualiteit bij mensen met autisme

Een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS) geeft vaak emotionele en prak­tische pro­ble­men in iemands psychoseksuele ont­wikke­ling. In deze cursus krijg je zicht op de invloed van autisme op het seksuele leven van mensen en op inter­venties en oplos­singen …

Eerstvolgende: 26 feb 2024
Geaccrediteerd

Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: trauma, rouw en verwerkingstechnieken (50 uur)

Hoe behan­del je trauma en rouwproble­ma­tiek met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In deze cursus leer je ver­schil­lende soorten trauma diag­nos­ticeren en er een behan­del­plan voor maken. Je oefent vooral met het uitvoeren van traumabehan­del­ingen en …

Eerstvolgende: 27 feb 2024
Geaccrediteerd

Acceptance and Commitment Therapy (ACT-HBO)

Hoe maak je in de beperkte behan­deltijd van de genera­lis­tische basis-ggz gedragsveran­de­ring moge­lijk? Maak kennis met kort­durende inter­venties uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Je ervaart de zes kernprocessen van ACT en zet de …

Eerstvolgende: 28 feb 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus psychopathologie volwassenen

Werk je in de ggz, maar heb je niet (genoeg) actuele kennis van psycho­patho­logie? Deze basis­cursus geeft je een helder over­zicht van de belang­rijkste psychia­trische stoor­nissen en de terminologie van vandaag. Je leert de stoor­nissen herkennen …

Eerstvolgende: 28 feb 2024
Geaccrediteerd

Behandeling van cliënten met een negatief zelfbeeld

Hoe kun je mensen met een negatief zelfbeeld helpen om positiever naar zichzelf te gaan kijken? In deze cursus leer je werken met twee inter­ventietech­nieken die hier specifiek op gericht zijn en ontdek je meer over de achter­gronden van dit …

Eerstvolgende: 28 feb 2024
Geaccrediteerd

Psychiatrische aandoeningen bij ouderen

Als professional krijg je steeds vaker te maken met complexe, psychia­trische aan­doeningen bij ouderen. In deze interactieve cursus maak je kennis met de basisbegrippen uit de psychia­trie (DSM-5) en de meest voor­komende aan­doeningen. Je oefent …

Eerstvolgende: 1 mrt 2024
Geaccrediteerd

Psychische stoornissen rondom fertiliteit, zwangerschap en bevalling

Een op de vijf vrouwen ontwik­kelt psychische klachten tijdens of na hun zwangerschap en bevalling. Hoewel de meesten geen hulp zoeken, zijn deze vrouwen goed te helpen met snelle en focale behan­del­ing. In deze cursus leer je deze psychische …

Eerstvolgende: 1 mrt 2024
Geaccrediteerd

Affect Fobie Therapie (AFT)

Een affectfobie is een (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens. Om deze interne fobie te behan­delen, wordt steeds vaker Affect Fobie Therapie (AFT) ingezet. Deze korte, integratieve behan­del­ing is zeer geschikt voor patiënten met een …

Eerstvolgende: 1 mrt 2024
Geaccrediteerd

Oplossingsgerichte gespreksvoering met ouderen

Hoe werk je oplos­sings­gericht met ouderen? Leer hoe je rekening houdt met comorbiditeit en ver­schil­len tussen ouderen bij deze manier van vraaggerichte hulp­ver­le­ning. Ontdek hoe je ze uitnodigt om zelf doelen en oplos­singen te formuleren en ze …

Eerstvolgende: 2 mrt 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Congres Kind en spel met focus op trauma en systeemgericht werken

Dit congres is een must als je affiniteit hebt met het toe­pas­sen van spel. Experts nemen je mee in effectieve spelvormen bij (getraumatiseerde) kin­de­ren en hoe je ouders betrekt bij spelthera­pie. Je krijgt in één dag volop actuele kennis en …

Eerstvolgende: 4 mrt 2024
Geaccrediteerd

Diagnostiek en behandeling van gecompliceerde rouw

Wat kun je als hulp­ver­le­ner doen om een rouwproces dat vastloopt of ontspoort weer op gang te krijgen? Ontdek wat er schuilgaat achter ver­schil­lende vormen van gecompliceerde rouw en leer ze herkennen, plaatsen en behan­delen. Zo kun je je …

Eerstvolgende: 4 mrt 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus begeleiden van mensen met autisme

Hoe bege­leid je iemand met een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS)? In deze cursus leer je kijken naar de wereld door de ogen van je cliënten. De tweede cursusdag zal iemand met autisme uit eigen ervaring je vertellen hoe het is om autisme te hebben. …

Eerstvolgende: 5 mrt 2024
Geaccrediteerd

Masterclass Body Basics vanuit Sensorimotor Psychotherapy

Wil je leren om meer lichaamsgericht te werken in een traumabehan­del­ing? Heb je behoefte aan vaar­dig­heden die gebaseerd zijn op een brede weten­schappe­lijke basis? Ben je hbo-opgeleid of basispsycho­loog én ben je werk­zaam in de reguliere of …

Eerstvolgende: 6 mrt 2024
Geaccrediteerd

Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen

Met neuro­psycho­logisch onder­zoek ga je de relatie na tussen het gedrag en de werking van de hersenen. In deze cursus maak je kennis met een aantal diag­nos­tische tests voor kin­de­ren en jeugdigen. Je leert hoe je een neuro­psycho­logische …

Eerstvolgende: 6 mrt 2024
Geaccrediteerd

Lichamelijke aspecten van trauma en gehechtheidsproblematiek

Hechting ligt aan de basis van psychische gezond­heid én van een goede thera­peu­tische relatie. Deze cursus geeft je inzichten, ervaringen en tech­nieken die je helpen bij de behan­del­ing van mensen met ernstig trauma in hun voorgeschiedenis. Je …

Eerstvolgende: 7 mrt 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus EMDR volwassenen

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectief bewezen behan­delmethode om nare ervaringen te verwerken. Leer in deze cursus het behan­delprotocol van EMDR toe­pas­sen in al zijn facetten en oefen met je eigen casuïstiek. Na …

Eerstvolgende: 7 mrt 2024
Geaccrediteerd

Supervisorencursus psychotherapie

Supervisie geven vraagt speci­fieke vaar­dig­heden. In deze cursus leer je om te coachen op compe­ten­ties en om het leerproces op allerlei manieren te bevor­deren. Je ontdekt hoe je moeilijke situaties aanpakt en hoe je gebruik maakt van de …

Eerstvolgende: 8 mrt 2024
Geaccrediteerd

Diagnostiek in de generalistische basis-ggz

Hoe stel je snel en effectief een diag­nose in de genera­lis­tische basis-ggz? Deze prak­tische cursus neemt je mee in alle stappen van aanmelding tot en met vaststelling van het behan­del­plan. Je leert hoe je doelgericht een intake doet met de …

Eerstvolgende: 9 mrt 2024
Geaccrediteerd

Provocatieve technieken in de behandeling

Provocatieve psycho­thera­pie werkt vanuit de combinatie van een goed contact en een mix van humor en uitdaging. In deze cursus leer je hoe je je cliënten kunt helpen door bij­voor­beeld hun zwakke punten (belachelijk) uit te vergroten of door …

Eerstvolgende: 11 mrt 2024
Geaccrediteerd

Stabilisatieprogramma voor traumaverwerking

De meest beschadigde cliënten missen vaak de basale vaar­dig­heden die ze nodig hebben om te werken aan de genezing van hun trauma. In deze cursus leer je hoe je samen met je cliënten syste­ma­tisch onder­zoekt welke vaar­dig­heden zij moeten opdoen …

Eerstvolgende: 11 mrt 2024
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie

Werken in de foren­sische psychia­trie vraagt om speci­fieke kennis, vaar­dig­heden en een bijbehorende attitude. Die doe je op in deze opleiding. Je leert cliënten in de foren­sische psychia­trie beter te begrijpen, behan­delen en bege­leiden. Je doet …

Eerstvolgende: 11 mrt 2024
Geaccrediteerd

Oplossingsgerichte korte psychotherapie

Bij oplos­sings­gerichte thera­pie staat niet het probleem maar de oplos­sing centraal. Leer in deze cursus hoe je je cliënten helpt te visualiseren wat zij willen en hoe je hen onder­steunt om dat doel te bereiken. Zo help je mensen ontdekken dat …

Eerstvolgende: 12 mrt 2024
Geaccrediteerd

Begeleiding van verminderd ziekte-inzicht bij volwassenen en ouderen met hersenletsel

Het erkennen en herkennen van de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel is vaak moeilijk voor zowel de persoon zelf als zijn omge­ving. Dit leidt regelmatig tot pro­ble­men op cognitief, com­muni­ca­tief, gedragsmatig en emotioneel …

Eerstvolgende: 13 mrt 2024
Geaccrediteerd

Intergenerationeel trauma

Hoe draag je bij aan een gezonde opvoedsituatie in gezin­nen met ouders die in hun jeugd (seksueel) getraumatiseerd zijn geraakt? In deze cursus leer je werken met de krachten en klachten van deze gezin­nen. Je ontdekt wat voor effect trauma …

Eerstvolgende: 13 mrt 2024
Geaccrediteerd

Psychosociale gevolgen van kanker in het gezin

Als een ouder of kind/jongere in een gezin de diag­nose kanker krijgt, wordt het hele gezin hierdoor getroffen. Wil jij als hulp­ver­le­ner zo’n gezin beter kunnen onder­steunen, zowel prak­tisch als emotioneel? In deze cursus krijg je inzicht in de …

Eerstvolgende: 14 mrt 2024
Geaccrediteerd

Cursus psychotraumahulpverlener

Hoe bege­leid en onder­steun je cliënten met (complexe) traumaproble­ma­tiek? In deze cursus leer je mensen herstelonder­steunende zorg te bieden die aansluit bij de fasen van traumabehan­del­ing, ook wanneer zij niet in staat zijn hun trauma te …

Eerstvolgende: 14 mrt 2024
Geaccrediteerd

Spreken of preken? Over heldere communicatie met pubers en jongeren

Professionele gespreksvoering met pubers en jongeren vraagt veel van je inlevingsvermogen, flexibiliteit en vasthoudendheid. In deze cursus leer je hoe je goed contact legt met een jongere, hoe je een vertrouwensband opbouwt en hoe je omgaat …

Eerstvolgende: 15 mrt 2024
Geaccrediteerd

Vervolgcursus schematherapie

Dit is het vervolg op de basis­cursus schemathera­pie. In deze cursus leer je deze thera­pie zelf­standig toe te passen bij cliënten met per­soon­lijk­heids­stoor­nissen of hardnekkige depres­sieve of angstklachten. Je verdiept de vaar­dig­heden uit de …

Eerstvolgende: 15 mrt 2024
Geaccrediteerd

Basisopleiding EMDR bij kinderen en jeugdigen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectief bewezen behan­delmethode om nare ervaringen te verwerken. Tijdens deze opleiding leer je het behan­delprotocol van EMDR toe­pas­sen bij kin­de­ren en jeugdigen, en oefen je met je …

Eerstvolgende: 18 mrt 2024
Geaccrediteerd

Incredible Years: gedragstherapeutische oudertraining in opvoedvaardigheden

De opvoedingstraining 'Incredible Years' geeft ouders handvatten om de interacties met hun kind positief te veran­deren. In deze cursus leer je zelf­standig deze gedrags­thera­peu­tische training te geven. Zo draag je bij aan het verminderen van …

Eerstvolgende: voorjaar 2024
Geaccrediteerd

Leergang Zelfverwondend gedrag

Zelfverwonding is een veelvoor­komend probleem met enorme consequenties. In de leergang ‘Zelfverwondend gedrag’, die CCE in samen­wer­king met de RINO Groep organi­seert, worden gedragskundigen, Artsen Verstandelijk Gehandicapten (AVG) en managers …

Eerstvolgende: 19 mrt 2024
Geaccrediteerd

Psychofarmacologie bij ouderen

Hoe kun je als niet-voorschrijvende behan­delaar bijdragen aan het gesprek over psycho­far­maca tussen je oudere cliënt, zijn naasten en de voorschrijvende artsen? In deze cursus doe je prak­tische kennis op van de belang­rijkste middelen en de …

Eerstvolgende: 19 mrt 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Single Session Therapy

Het idee achter Single Session Therapy is dat uitdagingen en obstakels een normaal onder­deel van ieders leven zijn en dat we daar allemaal wel eens hulp nodig bij hebben. Soms van een professional. Je krijgt kennis over de uit­gangs­punten en …

Eerstvolgende: 20 mrt 2024
Geaccrediteerd

Angst na Kanker

Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behan­delstrategieën toe­pas­sen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Dankzij …

Eerstvolgende: 21 mrt 2024
Geaccrediteerd

Het PrOP-model: kortdurende psychologische interventies bij kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren met milde psychische klachten kun je weer op weg helpen met een kort­durende behan­del­ing volgens het PrOP-model. Leer hoe je focust op hoe een kind zelf de pro­ble­men kan leren hanteren en meer zelfredzaam kan worden. Na de …

Eerstvolgende: 21 mrt 2024
Geaccrediteerd

Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen

Persoonlijkheidsstoor­nissen bij ouderen gaan vaak een ingewikkeld samenspel aan met andere psychische, gedrags- en systeempro­ble­men. In deze cursus leer je deze stoor­nissen herkennen en ontdek je de moge­lijk­heden van diag­nos­tiek en behan­del­ing. …

Eerstvolgende: 22 mrt 2024
Geaccrediteerd

Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V en SEO-R²) en interventies

Werk jij met mensen die zorg en behan­del­ing ontvangen binnen de (ver­stande­lijke) gehandi­capten­zorg of ggz, binnen een foren­sisch kader, of die op het (speciaal) onder­wijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele …

Eerstvolgende: 25 mrt 2024
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen

Hoe onder­steun je patiënten met kanker en hun naasten in psychosociaal opzicht? In deze opleiding leer je wat kanker betekent in ver­schil­lende levensfasen en culturen, en oefen je met gespreks- en coachingsvaar­dig­heden. Daarmee kun je deze …

Eerstvolgende: 26 mrt 2024
Geaccrediteerd

Behandeling van jeugdigen (adolescenten) met een negatief zelfbeeld

Hoe kun je kin­de­ren met een negatief zelfbeeld helpen om positiever naar zichzelf te gaan kijken? Leer werken met inter­ventietech­nieken voor jeugdigen die hier specifiek op gericht zijn en ontdek meer over de achter­gronden van dit probleem. Je …

Eerstvolgende: 27 mrt 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Hoe help je mensen om depres­sie en stressgerelateerde klachten tegen te gaan? In deze cursus leer je Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) inzetten als thera­peu­tische techniek. Daarvoor maak je je de mind­fulnessmethode zelf eigen en leer …

Eerstvolgende: 28 mrt 2024
Geaccrediteerd

Gezinsgesprekken

Als er pro­ble­men spelen in een gezin, is het vaak het meest effectief om meerdere gezinsleden bij de hulp­ver­le­ning te betrekken en hen met elkaar in gesprek te brengen. Deze cursus leert je hoe je gezinsgesprekken voert, een veilige sfeer …

Eerstvolgende: 28 mrt 2024
Geaccrediteerd

Verdiepingscursus traumadiagnostiek en EMDR therapie bij mensen met een verstandelijke beperking

Het is vaak ingewikkeld om te bepalen of psychische en gedragspro­ble­men primair het gevolg zijn van onverwerkte beschadigende levenservaringen of dat het symp­tomen zijn van een bijkomende neurobiologische ont­wikke­lingsstoor­nis als ADHD of ASS. …

Eerstvolgende: 29 mrt 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Schematherapie bij ouderen

Schemathera­pie wordt inmid­dels, na 30 jaar, beschouwd als een evidence-based behan­del­ing voor vol­was­senen met per­soon­lijk­heids­stoor­nissen. Er zijn inmid­dels enige weten­schappe­lijke studies naar de effecten van indivi­duele en …

Eerstvolgende: 2 apr 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Blended

Hoe werk je professioneel met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In dit inleidende deel van de basis­cursus ga je prak­tisch aan de slag met elementen uit het gedrags­thera­peu­tisch proces en oefen je het ontwerpen van functie- en bete­kenisanalyses …

Eerstvolgende: 2 apr 2024
Geaccrediteerd

Begeleiden van hoogbegaafde volwassenen

Door de groeiende aan­dacht voor hoogbegaafdheid bij kin­de­ren, herkennen ook meer en meer vol­was­senen de kenmerken hiervan bij zichzelf. Voor sommigen is dat niets bijzonders, terwijl dit bij anderen van grote invloed op het zelfbeeld kan zijn. …

Eerstvolgende: 3 apr 2024
Geaccrediteerd

Vertaalslag van (ggz-)diagnostiek naar praktisch handelen in het basisonderwijs

Met de invoering van het pas­send onder­wijs volgen meer leer­lingen dan voorheen les binnen het reguliere onder­wijs. Er is sprake van een verzwaring van de populatie en vergroting van de diversiteit binnen de klas. Dit vraagt binnen en buiten de …

Eerstvolgende: 3 apr 2024
Geaccrediteerd

Diagnostiek van gehechtheidsproblemen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking

Hoe signaleer je een verstoorde gehechtheid bij kin­de­ren met een ver­stande­lijke beper­king? In deze cursus leer je om de signalen in het gedrag te herkennen die hierbij horen. Ook leer je ze te scoren met ver­schil­lende diag­nos­tische …

Eerstvolgende: 4 apr 2024
Geaccrediteerd

Autisme en een verstandelijke beperking

Hoe bege­leid je mensen met een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS) in combinatie met een ver­stande­lijke beper­king? Deze cursus leert je om anders te kijken naar het gedrag van je cliënt en om inter­venties aan te passen. Je oefent hoe je je houding en …

Eerstvolgende: 5 apr 2024
Geaccrediteerd

Herkennen en behandelmogelijkheden van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een ver­stande­lijke beper­king lopen een relatief groot risico op trauma. Maar hoe herken je trauma bij deze groep? In deze cursus leer je symp­tomen van posttraumatische stressklachten signa­leren bij kin­de­ren en vol­was­senen met een …

Eerstvolgende: 5 apr 2024
Geaccrediteerd

EMDR bij mensen met autisme

Mensen met een autisme­spectrum­stoor­nis (ASS) zijn extra kwetsbaar voor trauma. EMDR kan ook bij hen klachten door onverwerkte nare herinneringen opheffen. Na deze cursus weet je wanneer en hoe je EMDR kunt toe­pas­sen bij mensen met ASS. Je weet …

Eerstvolgende: 5 apr 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Verslaving bij mensen met autisme

Mensen met autisme lopen dubbel zoveel risico op ver­sla­vingspro­ble­men, met alcohol en cannabisgebruik als de meest voor­komende uitdagingen. Ontdek in deze tweedaagse cursus hoe stress en autisme samenspelen in dit complexe scenario. Leer als …

Eerstvolgende: 5 apr 2024
Geaccrediteerd

Vervolgcursus Schematherapie in groepen

In deze cursus leer je schemathera­pie toe te passen in groeps­ver­band bij cliënten met per­soon­lijk­heids­stoor­nissen. Met name het werken met ervaringsgerichte oefen­ingen staat centraal, waarbij wordt gewerkt in groepsopstellingen. Deze …

Eerstvolgende: 10 apr 2024
Geaccrediteerd

Imaginatie en Rescripting met kinderen, jeugdigen en volwassenen

Met Imaginatie en Rescripting (IR) kun je cliënten helpen een traumatische herinnering om te vormen tot een neutraal beeld dat geen angst meer aanjaagt. Je leert hoe je de ervaringen achter een klacht snel kunt opsporen en behan­delen met IR en …

Eerstvolgende: 11 apr 2024
Geaccrediteerd

Persoonlijkheidsonderzoek bij jongeren met de MMPI-A

De Minnesota Multiphasic Personality Inventory-Adolescents (MMPI-A) is de jongerenversie van de MMPI-2. Dit is wereldwijd de meest gebruikte en onderzochte test voor per­soon­lijkheid en psycho­patho­logie. Met de MMPI-A krijg je inzicht in de …

Eerstvolgende: 11 apr 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Mentale Balanstraining voor de POH-GGZ

In je werk als POH-GGZ zie je een veelheid aan cliënten met allerlei pro­ble­men, er worden veel verhalen en emoties met je gedeeld. Je bewaart je rust, hanteert je eigen gedachten en gevoelens en helpt je cliënten. Naast je werk heb je ook nog …

Eerstvolgende: 11 apr 2024
Geaccrediteerd

ASG Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH)

Seksuele gezond­heid heeft medische, psycho­logische en sociale aspecten die niet los van elkaar te zien zijn. In de opleiding leer je zowel curatieve soa-bestrijding als hulp­ver­le­ning rond seksuali­teit te bieden. Zo word je een allround …

Eerstvolgende: 12 apr 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Ademinterventies in begeleiding en behandeling

Ademen is een vitale functie. De laatste jaren komt het besef steeds meer terug dat een gezonde ademhaling niet alleen belang­rijk is voor een gezond lichaam maar ook nauw verbonden is met onze gevoelens, emoties en mentale functie. In deze …

Eerstvolgende: 15 apr 2024
Geaccrediteerd

Conflicten in therapiegroepen: constructief benutten

Bij groeps­thera­pie kunnen conflicten tussen de groepsleden en tussen groepsleden en thera­peut soms uitgroeien tot escalaties. In deze cursus leer je hoe je conflictsituaties in thera­piegroepen constructief kunt benutten. Hoe ontstaan …

Eerstvolgende: 15 apr 2024
Geaccrediteerd

Slaap en de behandeling van slaapstoornissen

Slecht slapen staat het herstel van psychische stoor­nissen in de weg en kan ze zelfs veroorzaken. Leer slaapstoor­nissen behan­delen met inter­venties uit de cogni­tieve gedrags­thera­pie en de oplos­sings­gerichte thera­pie. Je oefent de toe­pas­sing …

Eerstvolgende: 18 apr 2024
Geaccrediteerd

Verrassende interventies bij behandeling van trauma, depressie en angst

Wat doe je als je met cliënten op een dood punt in de behan­del­ing belandt? Een inter­ventie die ze iets laat zien of doen in plaats van alleen horen kan de oplos­sing zijn. Hoe dat werkt, leer je in deze cursus. Je ontdekt hoe je mensen op een …

Eerstvolgende: 22 apr 2024
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Online

Hoe werk je met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In de cursus ontwik­kel je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden toegespitst op ver­schil­lende leeftijden, ont­wikke­lingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ont­wikke­ling …

Eerstvolgende: 22 apr 2024
Geaccrediteerd

De psychose van binnenuit bekeken

Hoe begrijp je wat een psychose is als je het zelf niet hebt meegemaakt? Deze cursus overbrugt de kloof tussen objectieve beschrijving en subjectieve ervaring. De docent is ervarings­des­kun­dige en expert op het gebied van beschrijvingen van …

Eerstvolgende: 6 mei 2024
Geaccrediteerd

Gezinsdiagnostiek

Om pro­ble­men van kin­de­ren en jongeren goed te kunnen begrijpen, heb je zicht nodig op het hele gezin. Hoe je dat goed in kaart brengt, leer je in deze cursus. Je krijgt ver­schil­lende instru­men­ten aangereikt om alle perspec­tieven helder in beeld …

Eerstvolgende: 7 mei 2024
Geaccrediteerd

Persoonlijkheidsproblematiek bij mensen met lichte verstandelijke beperking (LVB)

Hoe diag­nos­ticeer en behan­del je mensen met een licht ver­stande­lijke beper­king en een per­soon­lijk­heids­stoor­nis? In deze cursus leer je hoe je diag­nos­tische instru­men­ten en behan­del­ingen uit diverse thera­pievormen aanpast aan de moge­lijk­heden, …

Eerstvolgende: 14 mei 2024
Geaccrediteerd

Assertiviteitstrainingen PrOP-model

PrOP-assertiviteitstrainingen maken kin­de­ren en jongeren op een positieve manier weerbaar. Na deze cursus ben je in staat zelf­standig deze groepstrainingen te geven aan kin­de­ren (9-12 jaar) en jongeren (12-16 jaar). Zo geef je ze een …

Eerstvolgende: 16 mei 2024
Geaccrediteerd

Specialistische diagnostiek bij verslaving en psychiatrie

Deze specialis­tische cursus gaat in op de epidemiologie van mid­delen­ge­bruik, en ver­sla­ving als een biologisch, psycho­logisch en sociaal fenomeen. Je leert de intoxicatie- en ontwenningsbeelden van de belang­rijkste middelen herkennen en de …

Eerstvolgende: 17 mei 2024
Geaccrediteerd

Motiverende gespreksvoering voor gedragswetenschappers

Hoe krijg je je cliënten in beweging om hun gedrag ook echt te veran­deren? Leer van Coen Metze hoe je de intrinsieke motivatie van mensen onder­zoekt en vergroot, en oefen met gespreksvaar­dig­heden en onderliggende tech­nieken. Doordat je ook …

Eerstvolgende: 24 mei 2024
Geaccrediteerd

Hoogbegaafde volwassenen in de ggz

Wat is normaal gedrag bij hoogbegaafden en wat is pathologisch? In deze cursus leer je hoogbegaafdheid herkennen en de pro­ble­men die ermee gepaard kunnen gaan. Je krijgt handvatten voor gespreksvoering, indi­catie­stel­ling en doorverwijzing, …

Eerstvolgende: 27 mei 2024
Geaccrediteerd

Man, vrouw of anders? Over genderdiversiteit en genderdysforie bij adolescenten

Als hulp­ver­le­ner in de ggz krijg je steeds vaker te maken met jongeren die vragen hebben over hun genderidentiteit. Veel hulp­ver­le­ners blijken zich onzeker te voelen over hoe om te gaan met genderdysforie bij cliënten. In deze cursus krijg je …

Eerstvolgende: 27 mei 2024
Geaccrediteerd

Imaginatie en symbooldrama (KIPB)

Katathyme imaginatieve psycho­thera­pie & bege­lei­ding (KIPB) is een psychodynamische behan­delmethode waarbij je werkt met beelden en symbolen. Deze methode is effectief als kin­de­ren of vol­was­senen moeite hebben om ervaringen of emoties onder …

Eerstvolgende: 30 mei 2024
Geaccrediteerd

Praktische psychofarmacologie bij volwassenen en ouderen

Om je taak als thera­peut goed te kunnen vervullen, heb je inzicht nodig in de psychofarmacologie. In deze cursus ontdek je de werking en toe­pas­sing van de meest gebruikte psycho­far­maca en de moge­lijk­heden en beper­kingen ervan. Met die kennis …

Eerstvolgende: 31 mei 2024
Geaccrediteerd

Positieve psychologie in de praktijk

Positieve psycho­logie heeft de laatste 15 jaar enorm aan terrein gewonnen. Waar traditionele psycho­logie zich vooral bezighoudt met tekortkomingen en het verminderen van pathologie, richt positieve psycho­logie zich juist op het versterken van …

Eerstvolgende: 31 mei 2024
Geaccrediteerd

Mentaliseren Bevorderende Begeleiding bij cliënten met een verstandelijke beperking

Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, emoties en bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. In de MBT-cursus leer je hoe je men­ta­li­seren kunt bevor­deren bij cliënten met een ver­stande­lijke (of …

Eerstvolgende: 4 jun 2024
Geaccrediteerd

Gespreksvoering met ouders: samen optrekken in het belang van het kind

Als je werkt met kin­de­ren of jongeren heb je ook met hun ouders te maken. Dit is niet altijd makkelijk. Je komt soms ouders tegen die dingen doen of zeggen die afwijken van de alge­mene opvattingen over hoe je als ouder 'hoort' te han­delen in …

Eerstvolgende: 4 jun 2024
Geaccrediteerd

Lichaamsgericht werken in speltherapie

Ieder lichaam vertelt een eigen verhaal. In deze training kijken we naar het verhaal van het lichaam van kin­de­ren en hun ouders vanuit de gehechtheidstheorie, traumatheorie en neurobiologie. Vervolgens koppelen we de theorie aan spel, …

Eerstvolgende: 6 jun 2024
Geaccrediteerd

Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen voor hbo'ers

Zwangerschap en het krijgen van een kind kan bij vrouwen leiden tot psychische klachten als depres­sie, angststoor­nis, PTSS of rela­tio­nele pro­ble­men. Als POH-GGZ is het belang­rijk om deze klachten van zwangere of pas bevallen vrouwen vroeg op te …

Eerstvolgende: 7 jun 2024
Geaccrediteerd

Hulpverlening aan getraumatiseerde vluchtelingenkinderen en -gezinnen

Voortdurende stress bij vluchtelingenkin­de­ren vormt een verhoogd risico op psychische pro­ble­men. Leer hoe je als hulp­ver­le­ner de behan­del­ing van zowel het kind als het gezin effectiever kunt maken. In welke context groeien ze op, met welke …

Eerstvolgende: 10 jun 2024
Geaccrediteerd

Dialectische gedragstherapie

Dialectische gedrags­thera­pie (DGT) blijkt ook effectief te zijn bij een veelvoud van ernstige (gedrags)proble­ma­tiek, vaak comorbide aan de per­soon­lijk­heids­stoor­nis. Behandeling van ernstige emotionele ontregeling kan echter pas plaatsvinden als …

Eerstvolgende: 23 sep 2024
Geaccrediteerd

Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie

Persoonsgerichte experiëntiële psycho­thera­pie richt zich op het functio­neren van de gehele persoon vanuit een humanistisch mensbeeld. In een veilige thera­peu­tische relatie wordt een basis gelegd van waaruit de cliënt in contact kan komen met …

Eerstvolgende: 24 sep 2024
Geaccrediteerd
Nieuw

Affectregulatie via lichaamstaal, beeld en muziek

Deze cursus biedt een dynamische benade­ring voor affectregulatie bij kin­de­ren, vooral degenen met ont­wikke­lingspro­ble­men, gehechtheidskwesties en vroege trauma's. Ontdek hoe je lichaamstaal, muziek en kunst inzet om een betere thera­peu­tische …

Eerstvolgende: 25 sep 2024
Geaccrediteerd

Gezinsgerichte schematherapie

Binnen (gezins)relaties heeft ieder individu zijn eigen schema’s en ontstaan er interactionele schema’s. Deze schema’s beïnvloeden elkaar vervolgens weer. Als thera­peut is het waardevol wanneer je dit kunt herkennen, benoemen en gezinsgericht …

Eerstvolgende: 15 nov 2024
Geaccrediteerd

Sociale media in de begeleiding van jongeren

Hoe bege­leid je jongeren bij het gebruik van sociale media? In deze cursus ga je zelf aan de slag met sociale media en leer je met jongeren praten over de positieve en de negatieve kanten ervan. Je ontdekt hoe je sociale media kunt inzetten in …

Eerstvolgende: voorjaar 2024
Geaccrediteerd

Herkennen en begeleiden van traumagerelateerde klachten bij ouderen

Traumagerelateerde klachten bij ouderen zijn moeilijker te herkennen en uiten zich in bij­voor­beeld somber of boos gedrag. Als deze stoor­nissen tijdig onderkend worden, is een behan­del­ing op latere leeftijd goed moge­lijk en bewezen effectief. …

Eerstvolgende: voorjaar 2024
Geaccrediteerd

Partnerrelatietherapie op systemische grondslag

Hoe gebruik je systeem­thera­pie bij de behan­del­ing van paren met relatiepro­ble­men? Tijdens deze 40-urige opleiding verdiep en verbreed je je vaar­dig­heden op het gebied van relatiethera­pie met diverse relevante werkwijzen. Je combineert de …

Eerstvolgende: najaar 2024
Geaccrediteerd

Risicotaxatie bij zedendelinquenten STATIC-(R), STABLE-2007, ACUTE-2007 (SSA)

De SSA-combinatie, een combinatie van de drie beste en meestgebruikte taxatie-instru­men­ten, geeft een goed inzicht in het recidiverisico van zedendelinquenten. Deze cursus wordt niet meer gegeven via de RINO Groep. Heb je interesse? Stuur dan …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Diagnostiek autisme bij kinderen

Het diag­nos­ticeren van kin­de­ren met een autisme­spectrum­stoor­nis is een ingewikkeld proces. Deze cursus verschaft je meer des­kun­dig­heid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij aan­doeningen binnen het spectrum van autis­tische …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag (ITGG)

Achter ernstige gedragspro­ble­men bij kin­de­ren en jongeren met een ver­stande­lijke beper­king gaat vaak een verstoorde gehechtheid schuil. Ontdek hoe je deze kin­de­ren en jongeren kunt helpen met een combinatie van gehechtheidsthera­pie en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Ontwikkelingsprofiel

Met het ont­wikke­lingsprofiel (OP) kun je ernstige tekorten in het psychosociaal functio­neren van een cliënt voorafgaand aan de behan­del­ing opsporen. Zo kun je een betere inschatting maken van iemands sterke en zwakke per­soon­lijkheidskenmerken …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Alles Kidzzz: individueel werken met kinderen met externaliserende gedragsproblemen

Het prog­ram­ma Alles Kidzzz is bedoeld voor kin­de­ren met externaliserende gedragspro­ble­men. Denk aan kin­de­ren die vaak straf krijgen, vinden dat ze vaak de schuld krijgen of die geregeld betrokken raken bij ruzies met andere kin­de­ren. Dit …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

FOCUS: een groepstraining voor jongeren met ADHD of ADD

Werk jij met jongeren (12-18 jaar) met ADHD of ADD en wil je hen helpen om hun dagelijkse routines beter te organi­se­ren? Met de (cognitief) gedrags­thera­peu­tische groepscursus FOCUS kun je hen meer inzicht geven in hun ervaren moeilijkheden als …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Verdiepingscursus ouderbegeleiding: werken met partnerschap en opvoederschap van ouders

Begeleid je als professional mensen in hun ouderschap en wil je meer handvatten voor het omgaan met ouders in samengestelde gezin­nen, nieuwe opvoedingsvormen, in een hoog-conflict situatie of met veiligheidskwesties? In deze cursus leer je hoe …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Mentaliseren als psychotherapeutisch gereedschap

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is een bewezen effectieve behan­del­ing voor mensen met per­soon­lijkheidsproble­ma­tiek. In deze cursus leer je MBT inzetten in dagklinische of ambu­lante behan­del­ing. Je ontdekt hoe mensen kunnen leren de …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Imaginatie en Rescripting met kinderen, jeugdigen en volwassenen

Met Imaginatie en Rescripting (IR) kun je cliënten helpen een traumatische herinnering om te vormen tot een neutraal beeld dat geen angst meer aanjaagt. Je leert de ervaringen achter een klacht snel op te sporen en ze te behan­delen met IR en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Webinar Gender- en seksuele diversiteit

Hoewel in de samen­leving meer aan­dacht is voor diversiteit in gender en seksuele oriëntatie is dit in de hulp­ver­le­ning vaak nog onderbelicht. Het is belang­rijk dat je als hulp­ver­le­ner comfortabel omgaat met begrippen als LHBTi+, panseksueel, …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Hulpverlening aan kinderen en hun gescheiden ouders, mogelijkheden en valkuilen

Hoe help je ouders om de gevolgen van een scheiding voor de ont­wikke­ling van hun kin­de­ren zo beperkt moge­lijk te houden? Leer ont­wikke­lingspro­ble­men te herkennen en erop in te spelen, en ontdek hoe je de ouders onder­steunt bij de opvoeding en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres Kind en spel: trauma en systeemgericht werken

Dit congres is een must als je affiniteit hebt met het toe­pas­sen van spel. Experts nemen je mee in effectieve spelvormen bij (getraumatiseerde) kin­de­ren en hoe je ouders betrekt bij spelthera­pie. Je krijgt in één dag volop actuele kennis en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres Autisme, een concept in beweging

Steeds meer blijkt dat autisme een andere infor­matieverwerking betreft en niet zozeer een prikkelgevoeligheid. De mate van psychische kwetsbaarheid die hieruit voortkomt en de variatie hierin vraagt om hulp op maat. Sprekers als Linsey Wijburg, …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

IMH module 1: Visie en vaardigheden gericht op ouder-kindrelatie in context

Hoe stimuleer je het opbouwen van een veilige band tussen ouders en hun ongeboren of zeer jonge kind? In deze module ontdek je hoe belang­rijk een gezonde wisselwerking is tussen ouder(s) en het ongeboren of zeer jonge kind en hoe jij kunt …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Affect Fobie Therapie (AFT) - Vervolgopleiding

Heb jij de basis­cursus Affect Fobie Therapie gevolgd en wil je je graag verder bekwamen in AFT? Met deze vervolgopleiding doe je gedegen theore­tische kennis op vanuit zowel prak­tische als thera­peu­tische invalshoeken. Je werkt aan jouw …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Behandelen van angst bij kinderen en jongeren

Het voelen van angst is normaal bij kin­de­ren en jongeren, totdat dit leidt tot pro­ble­men. Bijvoor­beeld als de angst heel heftig is of niet past bij de leeftijd van een kind. In deze cursus leer je hoe je een angststoor­nis snel en effectief …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Behandelen van relationeel (ontwikkelings)trauma - congres met Dan Hughes

Dit congres is een unieke kan om de hele dag van Dan Hughes te leren, zeker als je werkt met kin­de­ren met relationeel ont­wikke­lingstrauma. Hoe help je hen herstellen en een veilige relatie opbouwen? Je leert over de cruciale rol van gehechtheid …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Blended Postmaster opleiding diagnostiek bij kinderen en jeugdigen

Psychische en gedragspro­ble­men bij kin­de­ren en jeugdigen vragen om zorgvuldige diag­nos­tiek. In deze opleiding leer je hoe je het diag­nos­tisch proces optimaal inricht en uitvoert. Je verdiept je in han­delen vanuit een ont­wikke­lingspsycho­logisch …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vervolgworkshop Angst na kanker

Deze vervolgwork­shop is sinds 2023 geïntegreerd in de cursus Angst na kanker, die nu een halve dag langer duurt. Bekijk deze cursus op www.rinogroep.nl/D2335

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur)

Hoe werk je met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In de cursus ontwik­kel je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden toegespitst op ver­schil­lende leeftijden, ont­wikke­lingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ont­wikke­ling …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay

Alle kin­de­ren spelen en tekenen. In deze opleiding leer je spel en tekeningen te observeren en inter­pre­te­ren. Je krijgt inzicht in de ver­schil­lende gezichtspunten die je inneemt bij het bete­kenis geven aan spel en tekeningen wanneer je kin­de­ren …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Diagnostiek en behandeling van dwang, preoccupaties en rituelen bij autisme

De preoccupaties, rituelen en het rigide gedrag die bij autisme horen, lijken vaak op de symp­tomen van een obsessieve-compulsieve stoor­nis. Deze cursus geeft je meer inzicht in de ver­schil­len tussen beide en leert je hoe je patiënten met deze …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Een integratieve benadering voor de aanpak van jongeren met complexe gedragsproblemen

Ervaar jij ook dat de behan­del­ing van jongeren met complexe gedragspro­ble­men vaak moeizaam verloopt en niet het resultaat geeft waar je zo op hoopte? Het Waaiermodel combineert vijf kennisdomeinen en neemt je bij de hand bij de stappen die je …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Masterclass Carla Sharp

Voorafgaand aan de Dag van de Psychothera­pie organi­se­ren de RINO Groep en de NVP op 8 december 2022 een Engelstalige master­class met Carla Sharp. Zij is bekend vanwege de belang­rijke weten­schappe­lijke bijdrage die ze levert aan het begrijpen …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vervolgcursus EMDR bij volwassenen

Dit is het vervolg op de basis­cursus EMDR. In deze verdiepingscursus leer je EMDR toe­pas­sen in complexe situaties en oefen je met de toe­pas­sing ervan bij ver­schil­lende soorten klachten. Met die kennis en vaar­dig­heden ben je in staat EMDR breed …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde stoornissen bij ouderen

Ouderen uiten traumagerelateerde klachten op een andere manier dan andere vol­was­senen. De gemaskeerde presentatie maakt het moeilijk om PTSS of uitgestelde PTSS op latere leeftijd te herkennen. Dat kan leiden tot onderdiag­nos­tiek en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

TOP-3 methodiek samenwerken voor veiligheid

Bij relaties en gezin­nen die worstelen met structurele onveiligheid richten hulp­ver­le­ners zich vaak op de aanpak van afzonderlijke pro­ble­men zonder de onveiligheid zelf doeltreffend aan te pakken. De TOP-3 metho­diek voor netwerkzorg van …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres De mens in de 'behandelkamer' met Dirk de Wachter

Dirk de Wachter vindt dat thera­peuten zichzelf meer mogen uitspreken. Op dit congres spreekt hij over menselijkheid in de behan­delkamer en de rol van de thera­peut in het maat­schappe­lijk debat. In hoeverre kun je als behan­delaar eigen emoties …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Online mogelijkheden in begeleiding en behandeling

Hoe maak je e-health een effectief onder­deel van de behan­del­ing of bege­lei­ding van mensen met psychische pro­ble­men? Tijdens deze cursus maak je kennis met ver­schil­lende moge­lijk­heden en hun meerwaarde bij blended behan­delen: een combinatie van …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: Behandeling van cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) (50 uur)

Hoe zet je cogni­tieve gedrags­thera­pie succesvol in bij behan­del­ing van jongeren en vol­was­senen met een licht ver­stande­lijke beper­king en het systeem om hen heen? In deze cursus leer je hoe je in het gedrags­thera­peu­tisch proces de tech­nieken en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Masterclass Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) - Level 1

Voor kin­de­ren en jongeren die te maken hebben met relationeel (ont­wikke­lings)trauma ontwik­kelde Dan Hughes de Dyadic Developmental Psychothera­py; een systeemgerichte behan­delvorm. Belangrijk is een houding die Dan omschrijft als PACE: …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Basiscursus Theraplay & MIM

Theraplay is een spelthera­peu­tische inter­ventie voor kin­de­ren met hechtings- of contactproble­ma­tiek. Leer hoe je ouders en kin­de­ren met deze methode (weer) op een positieve manier met elkaar in verbinding brengt. Je oefent met het inzetten van …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vertalen van neurodiagnose naar praktisch handelen bij kinderen en jeugdigen

In de jeugdhulp­ver­le­ning wordt er volop intelligentie- en neuro­psycho­logisch onder­zoek uit­ge­voerd. De bete­kenis van deze gegevens is niet altijd makkelijk leesbaar en zeker niet eenvoudig om te zetten naar han­delen in de prak­tijk. In deze …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres Pedagogisch kompas voor het voortgezet onderwijs en mbo

Jongeren hebben het vaker dan ooit sociaal-emotioneel moeilijk. Een belang­rijke opgave waar je zeker als professional in het voortgezet onder­wijs of mbo iets mee moet. Tijdens dit congres legt Steven Pont uit hoe peda­gogiek je daarbij kan …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

IMH module 5: Behandelen van de ouder-kindrelatie

Hoe behan­del je ouders en zeer jonge kin­de­ren zodat er weer sprake kan zijn van gezond en veilig opgroeien? In deze module doe je ervaring op met inter­venties waarmee je de (aanstaande) ouder, het kind, en de ouder en het kind gezamenlijk …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Seminar neuropsychotherapie: diagnostiek en behandeling van agitatie en apathie

Een hersenaandoening of hersenletsel kan ervoor zorgen dat mensen geagiteerd of juist apathisch worden. Beide veran­de­ringen hebben een grote impact op de omge­ving van de patiënt. In dit vierde seminar neuropsycho­thera­pie gaan we in op hoe je …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Training in de HCR-20: V3

Het inschatten van het risico op gewelddadig gedrag is een belang­rijke taak van de (foren­sische) ggz. De HCR-20 V3 is een taxatie-instrument om risicofactoren zorgvuldig mee in kaart te brengen. Je doet tijdens deze training de meest actuele …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Werken met levenslijnen: de levensboekmethode

Werk jij veel met mensen met oorlogservaring en met vluchtelingen bij wie trauma en ontworteling een rol spelen? De levensboekmethode is vooral bedoeld voor cliënten die niet ge­moti­veerd zijn voor een behan­del­ing of bij wie de behan­del­ing …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Ouderschap bij complexe belastende omstandigheden

Deze verdiepingscursus over ouderbege­lei­ding kun je volgen als je de 7-daagse opleiding ouderbege­lei­ding hebt afgerond. We gaan in op ingrijpende, vaak voor­komende en vaak ook chronische omstandigheden ‎die de ouderlijke werkvloer kunnen …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

IMH module 8 (voorheen module 7): Integreren van de IMH visie in werk en persoon

Hoe breng je de visie op de ouder-kindrelatie van Infant Mental Health (IMH) binnen in je team? Leer in deze cursus welke instru­men­ten en voor­beelden je kunt inzetten om je collega's te interesseren en motiveren voor deze benade­ring en de …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres Lichaamsgericht werken bij trauma met focus op Sensorimotor Psychotherapy

Met Sensorimotor Psychothera­py kun je aan je traumabehan­del­ing ook de fysiologische connectie met het trauma toevoegen, als aanvulling op benade­ring vanuit emotie, cognitie en gedrag. Zo reguleer je het zenuwstelsel en fight-flight-freeze …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Narratieve systeemtherapie

Mensen vertellen verhalen over zichzelf en definiëren zo hun identiteit en moge­lijk­heden. In deze cursus leer je hoe je met narratieve thera­pie paren, gezin­nen en andere systemen helpt om samen de verhalen van hun voorkeur te construeren. Je …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

De ggz van de toekomst

Nadenken over het verbeteren, vernieuwen en innoveren van de zorg hoort bij het takenpakket van iedereen die werk­zaam is in de zorg. Hoe je hier als professional invulling aan geeft kent veel vormen. Tijdens de cursus 'De ggz van de toekomst' …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Congres Seksuele gezondheid. Dat spreekt vanzelf?

Als professional in de ggz en zorg heb je te maken met vragen ron­dom seksuali­teit. Op dit congres leer je hier adequater mee om te gaan en bij te dragen aan verbeterde seksuele gezond­heid en breder welzijn. Je leert over traumaverwerking en een …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Beroepsgeheim: regelgeving, uitzonderingen en praktijk

Wat is het doel van het beroepsgeheim? In welke gevallen mag je zonder toestemming van de patiënt over hem spreken met anderen, bij­voor­beeld andere zorgverleners, zijn familie of politie? Het beroepsgeheim is vastgelegd in ver­schil­lende wetten …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie - accent KJ (100 uur) - Blended

Hoe werk je met cogni­tieve gedrags­thera­pie (CGT)? In de cursus ontwik­kel je cognitief gedrags­thera­peu­tische vaar­dig­heden toegespitst op ver­schil­lende leeftijden, ont­wikke­lingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ont­wikke­ling …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Verdieping (70 uur) - Online

Hoe werk je professioneel met cogni­tieve gedrags­thera­pie? In dit ver­die­pende deel van de basis­cursus oefen je met gedrags­thera­peu­tische en cogni­tieve tech­nieken. Je legt daarvoor de basis door te duiken in de theorie achter gedrags­thera­pie en …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Affect Fobie Therapie (AFT) in groepen

Affect Fobie Therapie (AFT) is een vorm van kort­durende psychodynamische behan­del­ing, die steeds vaker wordt toegepast in kort­durende groepsbehan­del­ing. De groeps­dynamiek kan juist bij cliënten met sterke vermijdingspatronen helpen om de …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ: POH-GGZ (blended)

Als prak­tijkonder­steuner GGZ ben je op een laagdrempelige manier van grote bete­kenis in het leven van patiënten met psychische pro­ble­men in de huisartsenprak­tijk. In deze opleiding doe je alle vaar­dig­heden op die je nodig hebt: van …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Mindfulness Based Cognitieve Therapie in een medische setting

Na deze cursus kun je Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) toe­pas­sen in een medische setting. Je leert de metho­diek toe te spitsen op cliënten die te maken hebben met een chronische ziekte, handicap, vermoeidheid en pijn of met een …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding seksuologie

Hoe ga je als professional in de gezond­heids­zorg om met vragen op het gebied van seksuali­teit? Leer om seksuele pro­ble­men te signa­leren en bespreekbaar te maken binnen het kader van je eigen beroep. Deze opleiding geeft je de des­kun­dig­heid, …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap

Als systeem­thera­peut beschik je over ver­schil­lende ingangen om te werken met individuen, paren, gezin­nen en grotere systemen. In deze cursus ontdek je via de theorieën en prak­tijksituaties van de systeembenade­ring de cognities, ervaringen, …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vervolgcursus Theraplay & MIM

Heb je als jeugdhulp­ver­le­ner de Basiscursus Theraplay & MIM gevolgd en wil je je verder ver­die­pen in de Theraplay methode? Dan is deze Level 2 training interes­sant voor jou. We gaan dieper in op het gebruik van de 4 Dimensies en de MIM, op het …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

IMH module 6: Trauma binnen de ouder-kindrelatie

Hoe help je ouders met onverwerkte trauma's om een veilige band op te bouwen met hun ongeboren of zeer jonge kind? In deze module ontdek je welke invloed trauma heeft op de ont­wikke­ling van de ouder-kindrelatie en hoe je die kunt behan­delen. Je …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie bij kinderen, jongeren en (jong-)volwassenen

Als je werkt met kin­de­ren en jongeren, is het belang­rijk dat je basis­kennis hebt van ont­wikke­lingspsycho­logie en psychische stoor­nissen. In deze cursus ontdek je wat een normale ont­wikke­ling is en welke psycho­patho­logie het meest voorkomt bij …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Opleiding ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling

In deze opleiding leer je om gezins-, opvoedings- en ont­wikke­lingspro­ble­men te benaderen vanuit de ouderschapstheorie. Een ouderschapstheore­tisch en metho­disch kader kan jou als professional in de (jeugd)zorg zowel perspec­tief als prak­tische …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Risicotaxatie in de klinische praktijk: training in de SAPROF

Voor een zo volledig moge­lijke risicotaxatie van gewelddadig gedrag breng je naast risicofactoren ook factoren in kaart die risico's juist verlagen. Dat kan met de SAPROF. In deze cursus leer je werken met dit taxatie-instrument. Je doet de …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: CGT binnen het forensisch werkveld (50 uur)

Wil jij als behan­delaar binnen de foren­sische psychia­trie de principes van het gedrags­thera­peu­tisch proces leren toe­pas­sen binnen jouw werkveld? In deze blended cursus leer je de speci­fieke vaar­dig­heden die het werken met deze doel­groep vraagt. …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Mindfulness voor kinderen en jongeren

In deze cursus leer je hoe je een mind­fulnesstraining aan kin­de­ren en jongeren kunt geven. Mindfulness geeft hen de moge­lijk­heid om hun aan­dachtsfuncties te versterken en hun binnenwereld met een vriendelijke, accepterende houding te …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Post-hbo opleiding ggz-agoog

Als ggz-agoog behan­del, bege­leid en onder­steun je mensen bij het herstellen van een psychische aandoening en het integreren in de samen­leving. In deze opleiding maak je je de herstelbenade­ring eigen en leer je anderen coachen bij die manier van …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Probleemgedrag in context: de rol van de gedragskundige

Deze 7-daagse leergang is bedoeld voor gedragskundigen die werken met mensen met een ver­stande­lijke beper­king. Centraal staat je eigen rol en positie als gedragskundige bij het realiseren van veran­de­ringen bij ernstig en aanhoudend …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Postacademische opleiding seksuoloog

Goede seksuologische hulp­ver­le­ning doet recht aan het hele complex van lichame­lijke, psychische en sociale facetten van seksuali­teit. In deze opleiding maak je je deze kennis en kunde op gevorderd niveau eigen. Vanuit een stevige theore­tische …

Nog niet gepland
Geaccrediteerd

Training Liberman module 3: Omgaan met vrije tijd

Hoe help je mensen met een ernstige psychia­trische stoor­nis hun vrije tijd plezierig in te vullen? Tijdens deze incompany cursus leer je hoe je deze cliënten de vaar­dig­heden bijbrengt om stap voor stap activi­teiten te ondernemen. Je oefent met …

Eerstvolgende: Incompany
Geaccrediteerd