Jaarlijks krijgen ongeveer zeventigduizend thuiswonende kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Naar schatting hebben ongeveer twintigduizend van hen min of meer ernstige problemen. Deze conflictueuze scheidingen worden vechtscheidingen genoemd (Amato, 2010; Haverkort & Spruijt, 2012; Leon, 2003). Deze term is beladen en roept ook bij professionals allerlei beelden op. Belangrijk is om elke scheiding op zichzelf te beoordelen en adequaat te handelen. Hoe je dat doet leer je tijdens deze cursus. Je werkt met jouw eigen casuïstiek.
Wat je kan verwachten:
- Tijdens de eerste lesdag worden het thema en jouw eigen houding verkend. We gaan in op dimensies en patronen bij complexe scheidingen en de invloed van eventuele psychopathologie.
- De tweede lesdag staat in het teken van samenwerken in de keten en voor de relatie met partnergeweld. Een gedeelte van de dag sluit er een gastdocent aan.
- Tijdens de derde lesdag staat casuïstiek, nadrukkelijker dan andere dagen, centraal en wordt het geleerde geïntegreerd. We besteden veel aandacht aan professioneel handelen en de borging van het geleerde in de praktijk.
Wat leer je?
- Je ontwikkelt vaardigheden om complexe scheiding te signaleren, te analyseren en professioneel te handelen.
- Je leert over patronen en achtergronden van complexe scheiding en vaardigheden door toepassing en aansturing van jouw team in praktijksituaties.
- Je doet inzicht op over de mechanismen van escalatie en de-escalatie.
- Je doet ervaring op met het inzetten van psycho-educatie en tools.
- Je leert overinterdisciplinaire samenwerking en kernspelers (mindmap).
- Je doet inzicht op over jouw eigen houding, specifieke leervragen, tacit knowledge en professionele dilemma's.
Werkwijze
Tijdens de lesuren bestudeer je de literatuur en werk je aan jouw casuïstiek. Je maakt ook een voorbereidingsopdracht voor de eerste bijeenkomst.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Uiterlijk vijf dagen voor de tweede lesdag lever je jouw eerste casusbeschrijving in. Na afloop van de cursus schrijf je een afrondend reflectieverslag waarin de literatuur, lesstof en jouw eigen leerproces aan de orde komen. Hierop krijg je persoonlijke feedback.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.