Veerkracht binnen het onderwijs  (D2428)

€ 745

Inschrijven

Mogelijk t/m 9 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
In de veeleisende wereld van het onderwijs is het cruciaal om stress en burn-out te voorkomen. Deze training biedt inzicht in stressfactoren en 7 veerkrachtfactoren, met praktische tools om ze te versterken. Ontdek hoe je jouw passie kunt (her)ontdekken, volg een stappenplan voor stressvermindering en verbeter je gezondheid, productiviteit en werk-privébalans. Versterk je vermogen om flexibel op veranderingen te reageren en persoonlijk te groeien.
 
 • Inhoud

  Het werken in het onderwijs is niet altijd makkelijk. Hoge werkdruk in combinatie met een druk privéleven kan zorgen voor een burn-out of dat docenten de sector liever verlaten. Mensen met plezier in hun werk zijn minder vaak ziek en krijgen minder snel last van een burn-out. Door je bewust te zijn van je veerkrachtfactoren kun je beter omgaan met tegenslagen en stress, en jezelf en je cliënten versterken.

  Tijdens deze cursus ga je met het veerkrachtmodel en de principes vanuit de herstelbenadering en gedragsverandering kijken naar je eigen vermogen om met tegenslagen om te gaan. Je werkt aan je gezondheid, productiviteit, balans tussen werk-privé en je omgang met anderen, waardoor je beter in staat bent om flexibel op veranderingen in je omgeving te reageren en daarbij persoonlijk te groeien.

  Wat kan je verwachten?

  • Dag 1: Bouw veerkracht op als hulpverlener
  • Dag 2: Hoe draagt jouw veerkracht bij aan de veerkracht van je cliënten? 
  • Individuele coaching

  Wat leer je?

  • Je doet ervaring op met een concreet veranderdoel voor een betere work-life balance voor jezelf opgesteld waarmee je aan de slag gaat.
  • Je doet inzicht en tools op bij iedere veerkrachtfactor om deze te versterken en vergroten, stressfactoren en de zeven veerkrachtfactoren.
  • Je leert je eigen passie (her)vinden.
  • Je bent in staat om een stappenplan op te stellen naar minder stress.

  Werkwijze

  We maken gebruik van de Resilience Scan® ingevuld met 70 stellingen op verschillende levensgebieden. Tijdens en na de 2 trainingsdagen is er een individueel coachingsgesprek om blijvende individuele resultaten te bereiken. De individuele coaching van 1 uur vindt online plaats.

  Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datums
  Ma. 14 oktober 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Ma. 11 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  1 uur online coaching (datum en tijd nader te bepalen).

  (Omvang: 12 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Jeugdzorgwerker
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  Werkers binnen het onderwijs

 • Docenten
  Femke Kemink

  Femke Kemink

  Femke Kemink (1977) werkt als docent en trainer. Ze heeft een brede achtergrond bij non-profit organisaties als manager, trainer, stafmedewerker en projectmanager. 
  Femke is mede-eigenaar van 'April trainingen', een trainingsbureau dat zich richt op het versterken van organisaties binnen het sociaal domein.
  Femke geeft trainingen in Steunend Relationeel Handelen (SRH), Veerkracht, Teamtraining met DISC, Motiverende Gespreksvoering en Geweldloos Verzet. Ze is moeder van vier kinderen en woont op een boerderij.

  Lees meer
  Matthijs Ouwehand

  Matthijs Ouwehand

  Matthijs Ouwehand (1985) werkt als docent en trainer. Hij heeft ruime ervaring bij non-profit organisaties als toegepast psycholoog, begeleider, projectleider, trainer en coach. 
  Matthijs is mede-eigenaar van 'April trainingen', een trainingsbureau dat zich richt op het versterken van organisaties binnen het sociaal domein.
  Matthijs geeft trainingen in Steunend Relationeel Handelen (SRH), Veerkracht, Teamtraining met DISC, Motiverende Gespreksvoering en Geweldloos Verzet. Hij is vader van 2 kinderen en woont in Apeldoorn.

  Lees meer
 • Literatuur
  Verplichte literatuur:

  Starterspakket Veerkracht (inbegrepen in de cursusprijs) wordt toegestuurd per post en bevat o.a.
  • Donders, P. C. (2015). Veerkracht / druk 1: gezonder leven, beter presteren. ISBN 9789059999060 
  • Resilience Scan®

  Aanbevolen literatuur:
  • Tiggelaar, B. (2018). De Ladder: waarom veranderen zo moeilijk is én. . . welke 3 stappen wel werken. ISBN 9789079445899 
 • Reviews