Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Blended  (GT1V246)

€ 2.825

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 5 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe werk je met cognitieve gedragstherapie (CGT)? In de cursus ontwikkel je cognitief gedragstherapeutische vaardigheden toegespitst op verschillende leeftijden, ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ontwikkeling leg je door te duiken in de theorie achter gedragstherapie, het gedragstherapeutisch proces, verschillende leertheorieën en cognitieve en gedragstherapeutische interventies die daaruit voortvloeien.
 
 • Inhoud

  De belangrijkste theorie die aan bod komt, betreft de inleiding in de gedragstherapie, functie-analyse, betekenisanalyse, holistische theorie, opstellen van behandelplannen en cliëntgericht werken. Specifiek is er uitgebreid aandacht voor stemmingsstoornissen, impulscontrolestoornissen- en emotieregulatie en angststoornissen zoals paniekstoornis, enkelvoudige specifieke fobieën, sociale angst, obsessief compulsieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis en PTSS. Tijdens de bijeenkomsten besteden we aandacht aan het oefenen van analyses en interventies. De volgende elementen keren regelmatig terug:

  • Functie- en betekenisanalyses oefenen
  • Interventies oefenen: interoceptieve exposure, gedragsexperimenten en meerdimensioneel evalueren
  • Praktische oefeningen, rollenspellen en demonstraties docent(en)
  • Inbreng van je eigen casuïstiek 
  • Opnames CGT-technieken demonstreren in de lesdag (toets) en bespreken
  In deze cursus wordt gebruik gemaakt van blended learning: een optimale mix van leervormen, zowel klassikaal als online, individuele zelfstudie en samenwerken. Lees hier meer over blended learning. Gaat je voorkeur uit naar de volledig online versie? Kies dan voor de Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Online. Zowel voorafgaand als tussendoor aan de lesbijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van de online leeromgeving. Je volgt er online mini-colleges, presentaties en videodemonstraties van gedragstherapeutische technieken. Je maakt er verwerkingsopdrachten en toetsen. Je oefent verschillende cognitief gedragstherapeutische technieken in de praktijk en laat mede-cursisten meekijken met behulp van video-opnames in ZOOM. Ook heb je online interactie met collega-deelnemers en de docent(en), met o.a. een online-docentenmeeting.

  De klassikale bijeenkomsten vinden om de twee weken plaats. Het oefenen van therapievaardigheden staat centraal, toegespitst op verschillende leeftijden en ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. Je neemt eigen casuïstiek mee en wisselt werkervaringen uit. Naast de 100 cursusuren (combinatie van bijeenkomsten en e-learning) dien je rekening te houden met een studiebelasting van 350 huiswerkuren (literatuur bestuderen en huiswerkopdrachten). De studiebelasting vraagt aandacht en organisatievermogen.

  Wat leer je?

  • Je leert waarom bepaalde psychische klanten ontstaan zijn en voort blijven duren. 
  • Je bent in staat om beter te onderbouwen waarom je bepaalde interventies gaat inzetten
  • Je doet ervaring op met deze interventies. 
  • Je ontwikkelt vaardigheden in hoe je op maat deze toepast bij je cliënt. 
    

  Werkwijze

  Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  Inleiding
  Iedere lesdag wordt de literatuurkennis klassikaal en in spelvorm met elkaar getoetst.
  Het inleidende gedeelte van de cursus wordt afgesloten met een verslag van de OGM met hierin opgenomen:
  - Beschrijving van de meegegeven registratieopdracht
  - FA/BA
  - Reflectie op jezelf als therapeut (positieve en negatieve)

  Verdieping
  In de verdieping worden cognitief gedragstherapeutische vaardigheden getoetst. Je plaatst tweewekelijks een uitgevoerde (cognitieve)gedragstherapeutische interventie, die je zelf hebt uitgevoerd, online met behulp van Zoom. In de klassikale bijeenkomsten komen deze uitgevoerde technieken ook weer terug. Tevens presenteer je de Mini N=1 voor de groep.


  Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.
 • Datums

  Datums

  De cursus start op 10 oktober 2024. Vanaf dat moment ga je zelfstandig aan de slag met voorbereidende opdrachten in de leeromgeving.

  Do. 24 oktober van 9.00 - 13.00 uur, Utrecht
  Do. 14 november van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 21 november van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 5 december van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 19 december van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 9 januari 2025 van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 16 januari van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 23 januari van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 30 januari van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 6 februari van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 13 februari van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 6 maart van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 13 maart van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 20 maart van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 27 maart van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 3 april van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 10 april van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 17 april van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 24 april van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht
  Do. 8 mei van 19.00 - 20.00 uur, online
  Do. 15 mei van 9.00 - 16.00 uur, Utrecht

  De zelfstudie bedraagt 4 - 8 uur per week.

  (Omvang: 100 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Beroepsregistratie

  Deze 100-urige basiscursus bestaat uit een inleidend deel van 30 uur en een verdiepend deel van 70 uur. Omdat voor beide delen apart accreditatie wordt aangevraagd, zie je de accreditaties twee keer staan. Het totaal aantal punten per accreditatieregeling betreft het totaal van beide regels.

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je voldoet aan de volgende eisen:
  - Je bent 100% aanwezig bij de inleiding van 30 uur
  - Je bent minimaal 90% aanwezig bij de verdieping van 70 uur
  - Je hebt de cursus met goed gevolg afgerond
  - De aanwezigheidseis geldt voor de online meetings en de face to face bijeenkomsten gezamenlijk

 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Gedragstherapeut
  • Systeemtherapeut
  • Psychiater
  • Arts
  • Jeugdarts
  • Verpleegkundig specialist
  Je bent afgestudeerd in de sociale wetenschappen of geneeskunde. Basiskennis van psychiatrie (op wo-niveau) wordt verondersteld.
  Vanaf het verdiepende deel (lesdag 4) is het van belang dat je in de praktijk zelf cliënten behandelt met cognitieve gedragstherapie. Je dient dan minimaal twaalf uur per week werkzaam te zijn op het gebied van de ggz, jeugdzorg of onderwijs, waarvan minstens zes uur besteed aan cognitieve gedragsbehandelingen. Deze uren mogen ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek. Twijfel je over de werksetting en gelegenheid tot oefenen van het geleerde? Neem dan contact op met de RINO Groep. Kijk voor meer informatie over de eisen voor lidmaatschap VGCt en de basiscursus op: www.vgct.nl

 • Docenten
  drs. Ilse Zwanenburg

  drs. Ilse Zwanenburg

  Ilse Zwanenburg is geregistreerd gezondheidszorgpsycholoog BIG. Zij combineert het werk als psycholoog vanuit haar eigen praktijk met het docentschap op het gebied cognitief gedragstherapie. Sinds januari 2022 is zij hoofdopleider van de opleiding CGT bij de RINO Groep.Lees meer
 • Literatuur
 • Reviews