Individueel leertraject Postmaster registratie SKJ

Na een universitaire studie psychologie of orthopedagogiek heb je al een mooie basis. Maar misschien wil je je daarna nog verder ontwikkelen. Daarvoor heb je verschillende opties. Om je op weg te helpen, geven we je op deze pagina een indruk van de meest doorlopen routes. Als je dat wil, kijken we graag met je mee naar je persoonlijke situatie en wensen. Daarvoor kun je altijd een persoonlijk studieadviesgesprek aanvragen.
 

Na je psychologiestudie kun je een BIG-registratie behalen middels de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog (Gz-psycholoog), psychotherapeut en vanaf 2020 tot Orthopedagoog-Generalist. Na je GZ-opleiding is het mogelijk om je te specialiseren tot Klinisch psycholoog of Klinisch neuropsycholoog. 

Bekijk de BIG-opleidingen

De onafhankelijke Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) kent registratie op hbo-, master- en postmasterniveau. Binnen de jeugdwet is de Postmaster-SKJ registratie een officieel en soms verplicht register. De postmasterregistratie is aan te vragen op basis van je registratie als Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist en/of Gz-psycholoog. Ook kun je de registratie behalen via een individueel leertraject.

Ga naar Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Een van de beroepsregistraties van het NIP is die als Kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Je kunt deze registratie aanvragen als je Gz-psycholoog bent. Ook kun je een individueel leertraject volgen. Het niveau en de opleidingscriteria zijn vergelijkbaar met de eisen voor de GZ-opleiding. Het NIP heeft een aanvraag ingediend om de Kinder- en jeugdpsycholoog NIP op te laten nemen in het BIG-register. 

Ga naar NIP

Per 1 januari 2020 is de Orthopedagoog-Generalist een BIG geregistreerd beroep. Je kunt je registratie behalen via de BIG-opleiding. Iedereen die op 1 januari 2020 deelneemt aan het individuele leertraject, kan dit afronden tot 1 januari 2023.

Ga naar NVO

 

  BIG
Beroepen individuele gezondheidszorg
Vergoeding vanuit Jeugdwet en zorgverzekeringswet
SKJ
Stichting kwaliteitsregister Jeugd
Vergoeding vanuit Jeugdwet
Master N.v.t. Na behalen master,           
BAPD vooraf of tijdens herregistratie
Postmaster GZ-opleiding
OG-opleiding
PT-opleiding
Registratie Orthopedagoog-Generalist
Registratie Kinder- en jeugdpsycholoog
NIP Individueel leertraject
Specialisatie KP-opleiding
KNP-opleiding        
(alleen mogelijk na GZ)
N.v.t.


De onafhankelijke Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) kent registratie op hbo-, master- en postmasterniveau. De Postmaster SKJ-registratie is binnen de Jeugdwet gelijkwaardig aan de Gz-registratie. Als het gaat om zorg aan kinderen en jongeren tot 18 jaar, kom je in aanmerking voor dezelfde taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Je kunt de registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP en de Postmaster registratie SKJ behalen via een individueel leertraject. Ben je voor 1 januari 2020 aangemeld voor het individuele leertraject tot Orthopedagoog-Generalist, dan heb je tot 1 januari 2023 de tijd om dit af te ronden.

De voornaamste registratie-eisen zijn:

  • 480 uur geaccrediteerd onderwijs. Uitgangspunt is dat je generalistisch wordt opgeleid, zorg dus voor een mix in behandelvormen, problematieken en cliëntleeftijd
  • 2.790 uur werkervaring
  • 90 uur supervisie
  • Literatuurstudie
  • Casus- en reflectieverslagen
Op de websites van SKJ, NIP en NVO vind je de volledige, actuele registratiereglementen. Hierin zijn alle eisen kwantitatief en inhoudelijk beschreven en vind je ook het proces tot registratie.
Je traject begint op het moment dat je je aanmeldt bij NIP of SKJ. Via hun website vind je de benodigde formats en formulieren. Vanaf het moment van aanmelding heb je vijf jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Je kunt een gelimiteerd aantal uren geaccrediteerde scholing, werkervaring en supervisie van de vijf voorafgaande jaren met terugwerkende kracht laten meetellen. Je kunt dus al beginnen als je nog twijfelt of je het hele traject wilt volgen. Toets je opleidingsplan en werkplek vooraf bij NIP of SKJ en informeer jezelf goed over de overige eisen. Dan weet je zeker dat je, bij uitvoering volgens plan, voor registratie in aanmerking komt.

De kosten voor het scholingstraject variëren nogal omdat deze samenhangen met wat je volgt en hoe je dit volgt. Wanneer er bijvoorbeeld scholing incompany wordt ingekocht, zijn de kosten per deelnemer aanzienlijk lager dan in het open aanbod, gemiddeld genomen scheelt dit 30%. Dit komt onder andere doordat de werkgever dan zorgt voor de locatie en catering. Dit voordeel bieden we ook aan mensen die samen een groep vormen, buiten een eventuele werkgever om. Meer hierover lees je op onze pagina Samen SLIM. De organisator kan in dit geval zelfs gratis deelnemen.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat je toch behoefte hebt aan een indicatie van de cursuskosten, raden we je aan om rekening te houden met een bedrag tussen de € 15.000 en € 20.000 wanneer je alles via het reguliere open aanbod volgt. Schrijf je je op een dag in voor 3 of meer activiteiten bij de RINO Groep, dan ontvang je 10% korting per cursus of opleiding.

De kosten voor supervisie betaal je rechtstreeks aan de supervisor, zij zijn vrij in het hanteren van hun eigen tarieven. Als indicatie kun je rekening houden met een tarief van € 100 per uur.

We denken graag met je mee over hoe je de 480 uur benodigde scholing kunt toespitsen op jouw interessegebieden en je huidige of gewenste werksituatie.

We hebben hieronder ook een aantal voorbeeldroutes samengesteld om je op weg te helpen of je op ideeën te brengen.

Volg je liever in een vaste groep een integrale opleiding, met een rode draad en inhoudelijk op elkaar afgestemde lesdagen? Op 12 november start het eerste complete tweejarig Scholingstraject voor de route tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Kernbegrippen van de opleiding zijn: ontwikkelingspsychologisch denkkader, systeemgerichte en integrale focus, versterking van kinderen via ouders en andere volwassenen, handelingsgericht werken en wetenschappelijke basis.

Het Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog biedt diverse inhoudelijke en organisatorische voordelen. Die opleiding is vooral aantrekkelijk wanneer je 3 tot 4 dagen in de week werkt en daarnaast tijd hebt voor de lesdagen en de voorbereiding en verwerking van de stof. Je kunt het traject dan in ongeveer twee jaar afronden.

Werk je minder uren in de week en wil je liever wat langer de tijd nemen voor het registratietraject? Voorzie je een periode waarin je minder beschikbaar zult zijn door bijvoorbeeld een sabbatical of zwangerschap? Wil je graag een traject op maat samen stellen waarin je zelf meer inhoudelijke keuze hebt? Dan raden we je aan om te kiezen voor een individueel leertraject.

Voorbeelden individuele leertrajecten

Bij de voorbeeldtrajecten wordt uitgegaan van tenminste 160 uur behandeling en tenminste 160 uur diagnostiek. Ben je orthopedagoog, dan geldt een andere verdeling. Neem voor vragen hierover contact op met onze infodesk via 030 230 84 50 of  infodesk@rinogroep.nl.

Accreditaties onder voorbehoud. Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. Let op dat je altijd vooraf je opleidingsplan bij SKJ laat toetsen.

Persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of behoefte aan een vrijblijvend studieadviesgesprek? Aarzel niet en vul het formulier in! We nemen dan op een door jouw gewenst moment contact met je op.