Polyvagaal Congres  (C2520)

De Nervus Vagus als verbindende factor bij emotionele en fysieke ontregeling

€ 325

Inschrijven

Mogelijk t/m 24 oktober 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het functioneren van het autonome zenuwstelsel staat centraal tijdens de tweede editie van het Polyvagaal Congres. Het zenuwstelsel heeft een zeer belangrijke functie om ons veilig en gezond te houden, want alle vitale lichaamsfuncties worden erdoor aangestuurd én dat betekent dat ontregeling van ‘het systeem’ grote gevolgen kan hebben, zowel lichamelijk als psychisch.
 
  • Inhoud

    Inleiding
    Ziekte en klachten zijn symptomen van een disbalans in ons lichamelijk en psychisch functioneren. Dit kunnen we beter begrijpen als we de kijken vanuit de complexe interacties tussen lichaam en geest. Het autonome zenuwstelsel is een van die verbindende factoren; een complex samenspel van activatie via de sympaticus en inactivatie via de parasympaticus, de nervus vagus. Zolang beide systemen flexibel samenwerken, is er sprake van gezonde activiteit, rust en herstel. Disbalans leidt tot diverse, naast elkaar voorkomende klachten, omdat verschillende eindorganen beïnvloed worden.

    Het congres is een must voor iedereen die in de spreekkamer merkt dat cliënten ontregeld zijn. Deze ontregeling kan zelfs invloed hebben op jou als professional. Maar wat speelt er precies, en hoe kun je dit beter begrijpen vanuit het functioneren van het autonome zenuwstelsel? En nog belangrijker, hoe kun je deze ontregeling effectief reguleren?

    Je krijgt antwoord op deze vragen door middel van inspirerende lezingen en verdiepende sessies. Je krijgt concrete tools aangereikt die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. Mis deze kans dus niet om je kennis en vaardigheden te verdiepen en je professionele effectiviteit te vergroten!

    Programma in het kort
    Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het functioneren van het autonome zenuwstelsel toegelicht als lens om naar ontregeling te kijken. De polyvagaal theorie komt aan bod inclusief het belang van neuroceptie en co-regulatie. De term neuroceptie staat voor het onbewuste scannen naar signalen van veiligheid en onveiligheid, waarop het autonome zenuwstelsel reageert. Als iemand steeds signalen van gevaar ziet, zal het autonome zenuwstelsel reageren met overlevingsreacties die het psychische en lichamelijke functioneren beïnvloeden.

    Vervolgens wordt een specifieke polyvagaal interventie, het Safe and Sound protocol, uitgelicht als methodiek om de neuroceptie en het autonome zenuwstelsel uit de overleving naar gezonde flexibiliteit te brengen. Daarbij zal zichtbaar gemaakt worden hoe belangrijk de inzet van hulpbronnen is.

    De ochtend wordt afgesloten met het lichaam als toegangspoort in psychotherapie. We verkennen het concept van het ‘gelaagde lichaam’ en laten zien hoe lichamelijke spanning vaak dieper geworteld is in emotionele en traumatische ervaringen. Aan de hand van inzichten uit lichaamsgerichte psychotherapie wordt een brug geslagen naar praktische interventies met adem, aanraking, beweging en lichaamsbewustzijn.

    Na een gezamenlijke lunch kies je als bezoeker om deel te nemen aan twee verdiepingssessies waarin je concrete handvatten krijgt aangereikt om te integreren in je dagelijkse werk. Onder de noemer ‘Niets gemist, alles verbonden’ wordt de dag afgesloten met een interactieve plenaire sessie waarin verschillende, (nieuwe) inzichten nog eens de revue passeren zodat je zoveel mogelijk kennis mee naar huis én naar je praktijk neemt.

    Voorlopig Programma
    08:45 – 09:30             Inloop met koffie, thee en ruimte om elkaar te leren kennen
    09:30 – 10:45             Centrale opening en lezing: Lichaam en Geest door dagvoorzitter Milka van Est
    10:45 – 11:00             Koffiepauze
    11:00 – 11:30             Lezing: Het Safe and Sound Protocol als polyvagale methodiek door Berrith Augustus
    11:30 – 12:30             Lezing: Een gelaagde kijk op het gespannen lichaam door Joeri Calsius
    12:30 – 13:30             Uitgebreide lunch
    13:30 – 14:45             Ronde 1 verdiepingssessies
    14:45 – 15:00             Koffiepauze
    15:00 – 16:15             Ronde 2 verdiepingssessies
    16:15 – 17:00             Niets gemist, alles verbonden - Interactieve plenaire afsluiting
    17:00 – 17:30             Nazit met een drankje

    Lezingen plenaire programma

    Dagvoorzitter en psychiater Milka van Est staat stil bij ontregeling en wat de relatie is met het autonome zenuwstelsel. De scheiding lichaam-geest heeft ons op het spoor van ‘eindorgaan-denken’ gezet; voor elke klacht ga je naar een andere specialist. De polyvagaal theorie, die gedurende het congres ruim aan bod komt, maakt duidelijk dat verschillende klachten en symptomen in verschillende organen wel degelijk met elkaar verbonden zijn.

    Milka geeft uitleg over de werking van het autonome zenuwstelsel vanuit het polyvagaal perspectief. Daarbij deelt zij zowel de sterk vereenvoudigde modellen als haar inzichten over de complexe samenhang. Onze neuroceptie scant binnen en buitenwereld naar tekenen van veiligheid en onveiligheid. Daarop reageren andere systemen zoals het autonome zenuwstelsel, waarbij het uiteindelijke doel steeds weer is om te overleven met gebruik van zo min mogelijk energie.

    Deze manier van kijken naar emotionele en somatische ontregeling is in te voegen in veel bestaande therapieën. Het is dus geen therapie op zich.
     

    In deze lezing geeft Berrith Augustus een heldere toelichting op het Safe and Sound Protocol (SSP), een non-invasieve luisterinterventie ontwikkeld door Stephen Porges. De bewerkte muziek, welke in een specifieke volgorde gevolgd moet worden, is het protocol, waarbij de manier waarop dit aangeboden wordt de methodiek is.

    Berrith bespreekt de werking, toepassing en effectiviteit bij kinderen en volwassenen met sensorische verwerkingsproblemen, angst, depressie en trauma of stressor gerelateerde klachten.

    Aan de hand van praktijk voorbeelden zal ze het belang van goede begeleiding en de inzet van hulpbronnen tonen. Daarmee is het mogelijk om de neuroceptie en het autonome zenuwstelsel uit de overleving te halen richting gezonde flexibiliteit.

    In de afgelopen decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor het lichaam in de psychotherapie. Nieuwe wetenschappelijke inzichten ondersteunen niet alleen eerdere klinische ervaringen over het belang van lichaamswerk, maar vormen ook de basis voor vernieuwende lichaamsgerichte methoden. Toch wordt mentaal welzijn vaak nog vooral gekoppeld aan het fysieke lichaam en beweging. Maar wat als spanning dieper zit, en sporten niet helpt?

    Spanning—zeker bij trauma—houdt vaak verband met negatieve emoties, overweldigende gedachten of ingrijpende ervaringen. Dan spreken we van spanning die ‘dieper’ ligt. Maar wat betekent dat precies, en hoe ga je daar als therapeut mee om?

    Dr. Joeri Calsius verkent in deze lezing het lichaam als ingang in psychotherapie. Hij kijkt met een transdisciplinaire blik naar het ‘gelaagde lichaam’ en maakt de vertaalslag naar de praktijk van lichaamsgerichte therapie, met aandacht voor aanraking, adem, beweging en lichaamsbeleving.

    Verdiepingssessies

    Tijdens het middagprogramma neem je deel aan twee verdiepingssessies naar keuze:

    NIP Psycholoog Wianda Hoogakker geeft een praktische workshop waarin je je eigen autonome zenuwstelsel verkent en zowel regulatie als disregulatie in kaart brengt. We werken hiervoor met het ladder-model van Deb Dana. Tijdens deze sessie leer je hoe je bijstuurt bij ontregeling waardoor je inzicht krijgt in de mogelijkheden om jezelf weer te reguleren.  Een workshop die zowel van waarde is in je privéleven als in je rol als professional.

    In deze sessie onderzoek je onder begeleiding van Joan Pos, psycholoog en Biodynamisch therapeut, hoe je eigen professionele en persoonlijke achtergrond — je ‘leest’ — invloed heeft op hoe je kijkt naar je cliënt. We bekijken dit vanuit vanuit een polyvagaal perspectief; hoe je resoneer je en reageer je vanuit je zenuwstelsel op de klachten die de cliënt presenteert? Zenuwstelsels resoneren op elkaar.  Welke onbewuste waarneming stuurt jou in het contact met je cliënt? Waar ben je vrij in je waarneming en waar word je gestuurd vanuit lichamelijk (tegen)overdracht? Hoe kun je met die (tegen) overdracht werken? Aan de hand van theorie, reflectie en een onderzoek naar je eigen ‘window of tolerance’, word je uitgenodigd stil te staan bij je eigen ‘bedrading’ als professional en als mens. Door te erkennen waar jij vandaan komt, kun je scherper zien wat zowel jijzelf als de cliënt werkelijk nodig heeft.

    Psychiater Milka van Est neemt je tijdens deze verdiepende sessie mee in de impact van ontregeling door traumatische ervaringen. Zowel het psychische als lichamelijke functioneren wordt beïnvloed, wat kan leiden tot een scala aan klachten en ziektes. Het is maar de vraag welk orgaansysteem het meeste problemen geeft of welk symptoom het meest op de voorgrond staat. Dit bepaalt in grote mate naar welke hulpverlener iemand verwezen wordt en wat als primair probleem wordt behandeld en wat als 'lastige' comorbiditeit wordt gezien. Door klachten te zien als een uiting van ontregeling ga je comorbiditeit verwachten en kan herstel vanuit vele invalshoeken worden ingezet en ondersteund.

    In deze sessie, onder leiding van dr. Anneke Vinke, onderzoek je hoe autonome dysregulatie doorwerkt in gezinsrelaties. je krijgt inzicht in hoe het autonome zenuwstelsel continu scant op veiligheid en hoe neuroceptie de interactie tussen ouders en kinderen beïnvloedt – vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

    Je verkent hoe ontregeling zich manifesteert in (gezins)systemen en hoe verstoringen in de afstemming tussen ouder en kind kunnen leiden tot patronen van afstand of escalatie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van principes uit Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP), die uitnodigen tot het herstellen van relationele veiligheid via een houding van Playfulness, Acceptance, Curiosity and Empathy (PACE).

    Naast een theoretisch kader is er ruimte voor persoonlijke reflectie en praktijkgerichte casuïstiek. Je oefent met het herkennen van signalen van onveiligheid – bij jezelf en bij de ander – en staat stil bij wat er nodig is om binnen een systeemgerichte benadering regulatie, co-regulatie en verbondenheid te bevorderen. Zo bouwen we samen aan relationele veerkracht, zowel binnen gezinnen als binnen het hulpverleningsproces.

    Onder leiding van Berrith Augustus, haptotherapeut en gecertificeerd in de Sensorimotor Psychotherapy zul je zelf ervaren hoe je op verschillende manieren autonome dysregulatie kunt reguleren. Ze zal hierover een korte uitleg geven waarna je dit met elkaar gaat oefenen. 

    Het adequaat in kunnen zetten van jouw hulpbronnen helpt om als therapeut gereguleerd te blijven, ook als het in het contact met cliënten spannend of belastend wordt. Dezelfde hulpbronnen kun je ook aan je cliënten leren om zichzelf te kunnen kalmeren wanneer dat nodig is.

    Wat leer je?

    • Begrijpen hoe het autonome zenuwstelsel werkt
    • Ontregeling van het autonome zenuwstelsel herkennen
    • Herkennen van oorzaken van disbalans
    • Begrijpen hoe verschillende klachten in verschillende organen uiting zijn van één probleem
    • Wat je kunt doen om weer meer gereguleerd te worden
    • Inzichten vanuit de polyvagaal theorie
    • Wat de invloed is van neuroceptie op ons dagelijkse leven en welzijn
    • Hoe je met een bredere blik naar je cliënt en hun problematiek kunt kijken
    • inzichten in trans disciplinaire benaderingen die het lichaam positioneren als ingang in psychotherapeutische processen
    • De deelnemer is in staat om lichaamsgerichte interventies – waaronder ademtechnieken, aanraking, beweging en lichaamsbeleving – kritisch te evalueren en te vertalen naar de eigen klinische praktijk.
    Vroegboek korting
    Je kunt je tot en met vrijdag 11 juli inschrijven voor het vroegboek tarief van € 325. Daarna geldt het reguliere tarief van
    € 355.

  • Datum
    Datum: Vr 28 november 2025 van 09:30-17:00

    Locatie: Figi Theater, Zeist
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat, en eventuele accreditatiepunten, indien je de hele dag (100%) aanwezig bent geweest en actief hebt deelgenomen hebt aan het congres.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Psychiater
    • POH-GGZ
    • Verpleegkundig specialist
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Vaktherapeut

  • Sprekers
    drs. Milka van Est

    Spreker: drs. Milka van Est

    Milka van Est is psychiater en gecertificeerd Sensorimotor therapeut. De splitsing tussen lichaam en geest heeft haar altijd bevreemd. “We hebben geen lichaam, we zíjn een lichaam”. Ze is werkzaam in haar vrijgevestigde psychotherapie praktijk voor complex trauma en dissociatieve problematiek. Tevens is zij voorzitter van SPIPA-NL, de Nederlandse vereniging voor Sensorimotor Psychotherapy.Lees meer
    Berrith Augustus

    Spreker: Berrith Augustus

    Berrith Augustus is sociaal psychiatrisch verpleegkundige, geregistreerd MBT-basistherapeut, gecertificeerd in Sensorimotor Psychotherapy en hypnotherapeut in opleiding. Berrith heeft jarenlang ervaring in de behandeling van mensen met persoonlijkheidsproblematiek en complex trauma. Ze werkt o.a. met therapiegroepen vanuit mentaliseren bevorderend kader, zowel verbaal als non-verbaal/ervaringsgericht. De laatste jaren gebruikt ze in de groepen ook Sensorimotor Psychotherapy.Lees meer
    Joeri Calsius

    Spreker: Joeri Calsius

    Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut. Hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat. Hij promoveerde op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie. Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent aan de faculteit revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt en gastdocent aan postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een vierde druk en verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2020 verscheen ook van zijn hand ‘Ruimte voor Angst. Het vermogen tot existentiële bewustwording in relatie tot lichaam en authenticiteit’. In 2021 verscheen zijn meest recente boek ‘In de wachtkamer van het lichaam. Een ontwikkelingsdynamische benadering van het gelaagde lichaam als basis voor geïntegreerd lichaamswerk en lichaamsgerichte psychotherapie’.Lees meer
    Wianda Hoogakker

    Spreker: Wianda Hoogakker

    Wianda Hoogakker is Psycholoog NIP en traumatherapeut. Wianda Hoogakker volgde verschillende trainingen in lichaamsgerichte methodes (o.a. Somatic Experiencing en de Foundations Training bij Deb Dana). Ze verzorgt regelmatig trainingen en workshops over de polyvagaal theorie en zenuwstelsel regulatie aan zowel professionals als individuen. Daarnaast werkt zij in haar praktijk in Amstelveen en is penningmeester van het Nederlands Polyvagaal Instituut.Lees meer
    Joan Pos

    Spreker: Joan Pos

    Joan Pos is psycholoog en sinds 2002 werkzaam als Biodynamisch therapeut. Haar specialisatie ligt op het gebied van emotieregulatie en lichaamsgerichte therapie. Vanuit persoonlijke ervaring en verdieping in onder andere Biodynamische Psychologie, Hartcoherentie (HeartMath), Sensorimotor Psychotherapie (Pat Ogden) en Neuroaffectieve Ontwikkelingspsychologie (Marianne Bentzen), ontwikkelde zij een benadering die zich kenmerkt door directheid, eenvoud en diepgang. Daarnaast werkt zij vanuit een transpersoonlijk perspectief, geïnspireerd door The Art of Spiritual Guidance (Atum O’Kane).
    Lees meer
    dr. Anneke Vinke

    Spreker: dr. Anneke Vinke

    Dr. Anneke JG Vinke is BIG geregistreerd als GZ-psycholoog en Orthopedagoog Generalist. Zij werkt sinds 1992 in het veld van interlandelijke adoptie promoveerde op een proefschrift over de beoordeling van aspirant adoptie ouders. Naast haar onderzoek, specialiseerde zich in het klinisch en diagnostisch werken met geadopteerden en hun gezinsleden. Vanaf 2006 werkt zij vanuit haar eigen praktijk in Bilthoven nagenoeg uitsluitend met geadopteerden van alle leeftijden. Voorts is zij als gastmedewerker verbonden aan de Master forensische pedagogiek en gezinshulpverlening van de Universiteit Leiden en lid van de redactieraad van het internationale peer reviewed tijdschrift Adoption Quarterly. Zij verzorgt regelmatig lezingen, trainingen en bijscholingen met name op het gebied van diagnostiek en behandeling bij adoptie, pleegzorg, trauma en gehechtheid.Lees meer
  • Reviews