Inleiding
Ziekte en klachten zijn symptomen van een disbalans in ons lichamelijk en psychisch functioneren. Dit kunnen we beter begrijpen als we de kijken vanuit de complexe interacties tussen lichaam en geest. Het autonome zenuwstelsel is een van die verbindende factoren; een complex samenspel van activatie via de sympaticus en inactivatie via de parasympaticus, de nervus vagus. Zolang beide systemen flexibel samenwerken, is er sprake van gezonde activiteit, rust en herstel. Disbalans leidt tot diverse, naast elkaar voorkomende klachten, omdat verschillende eindorganen beïnvloed worden.
Het congres is een must voor iedereen die in de spreekkamer merkt dat cliënten ontregeld zijn. Deze ontregeling kan zelfs invloed hebben op jou als professional. Maar wat speelt er precies, en hoe kun je dit beter begrijpen vanuit het functioneren van het autonome zenuwstelsel? En nog belangrijker, hoe kun je deze ontregeling effectief reguleren?
Je krijgt antwoord op deze vragen door middel van inspirerende lezingen en verdiepende sessies. Je krijgt concrete tools aangereikt die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. Mis deze kans dus niet om je kennis en vaardigheden te verdiepen en je professionele effectiviteit te vergroten!
Programma in het kort
Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het functioneren van het autonome zenuwstelsel toegelicht als lens om naar ontregeling te kijken. De polyvagaal theorie komt aan bod inclusief het belang van neuroceptie en co-regulatie. De term neuroceptie staat voor het onbewuste scannen naar signalen van veiligheid en onveiligheid, waarop het autonome zenuwstelsel reageert. Als iemand steeds signalen van gevaar ziet, zal het autonome zenuwstelsel reageren met overlevingsreacties die het psychische en lichamelijke functioneren beïnvloeden.
Vervolgens wordt een specifieke polyvagaal interventie, het Safe and Sound protocol, uitgelicht als methodiek om de neuroceptie en het autonome zenuwstelsel uit de overleving naar gezonde flexibiliteit te brengen. Daarbij zal zichtbaar gemaakt worden hoe belangrijk de inzet van hulpbronnen is.
De ochtend wordt afgesloten met het lichaam als toegangspoort in psychotherapie. We verkennen het concept van het ‘gelaagde lichaam’ en laten zien hoe lichamelijke spanning vaak dieper geworteld is in emotionele en traumatische ervaringen. Aan de hand van inzichten uit lichaamsgerichte psychotherapie wordt een brug geslagen naar praktische interventies met adem, aanraking, beweging en lichaamsbewustzijn.
Na een gezamenlijke lunch kies je als bezoeker om deel te nemen aan twee verdiepingssessies waarin je concrete handvatten krijgt aangereikt om te integreren in je dagelijkse werk. Onder de noemer ‘Niets gemist, alles verbonden’ wordt de dag afgesloten met een interactieve plenaire sessie waarin verschillende, (nieuwe) inzichten nog eens de revue passeren zodat je zoveel mogelijk kennis mee naar huis én naar je praktijk neemt.
Voorlopig Programma
08:45 – 09:30 Inloop met koffie, thee en ruimte om elkaar te leren kennen
09:30 – 10:45 Centrale opening en lezing: Lichaam en Geest door dagvoorzitter Milka van Est
10:45 – 11:00 Koffiepauze
11:00 – 11:30 Lezing: Het Safe and Sound Protocol als polyvagale methodiek door Berrith Augustus
11:30 – 12:30 Lezing: Een gelaagde kijk op het gespannen lichaam door Joeri Calsius
12:30 – 13:30 Uitgebreide lunch
13:30 – 14:45 Ronde 1 verdiepingssessies
14:45 – 15:00 Koffiepauze
15:00 – 16:15 Ronde 2 verdiepingssessies
16:15 – 17:00 Niets gemist, alles verbonden - Interactieve plenaire afsluiting
17:00 – 17:30 Nazit met een drankje