De RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is dé podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

1. Martine van Zandvoort over wakkere hersenoperaties

Natuurlijk voelt ze een gezonde spanning als ze patiënten met hersentumoren tijdens een wakkere hersenoperatie test of wanneer ze een hersenhelft stillegt tijdens een onderzoek bij iemand met epilepsie. Martine van Zandvoort, hoofd van de afdeling Neuropsychologie aan het UMC in Utrecht en hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, had nooit gedacht dit werk te zullen doen. Toch is het helpen van deze patiënten haar missie geworden.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.
​​​

2. Suzy Matthijssen over haar onderzoek naar EMDR en VSDT

Toen Suzy Matthijssen op YouTube een filmpje zag van een Engels echtpaar dat mensen met angststoornissen behandelde, dacht zij eerst: ‘Wat is dit voor vaag gedoe?’ Inmiddels is zij samen met Ad de Jongh de enige klinisch psycholoog die onderzoek doet naar VSDT, een nieuwe therapievorm voor traumabehandeling.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.


 

3. Ysbrand van der Werf over de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.


 

4. Anton Hafkenscheid over de impact van de therapeutische relatie

Hij wordt de meest kritische man binnen de ggz genoemd. Anton Hafkenscheid, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij het Sinai Centrum, is het niet altijd eens met de protocollen die de ggz voorschrijft. In deze aflevering legt hij de DSM, maar ook de patiënt-therapeut-relatie en het wetenschappelijk onderzoek binnen de ggz onder de loep. Een pittig en openhartig gesprek.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.

​​​​​​

5. Erik Jongman over werken met forensisch psychiatrische jeugddelinquenten

Erik Jongman, psychotherapeut bij Levvel en De Waag, werkt al dertig jaar met de top-600 van forensisch psychiatrische jeugddelinquenten in Nederland. Onderwerpen als straatroof, overvallen en liquidaties komen in zijn dagelijkse werk meer dan eens voorbij. Hoe probeert Jongman deze jongeren weer het rechte pad op te krijgen? In aflevering 5 van de RINO Groep Podcast vertelt hij daarover en over de rol die ouders, zorg en wetenschap hierin hebben.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.
 

6. Jelle Jolles over de ontwikkeling van het tienerbrein (en de impact van corona)

Hij is inmiddels 71 jaar, maar zijn eindeloze fascinatie voor het tienerbrein is er niet minder om. Onlangs bracht emeritus-hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles, zelfs zijn derde boek over het tienerbrein uit: Leer je kind kennen. In deze podcast bespreekt hij de manier waarop volwassenen naar adolescenten kijken en vice versa. Hoe komt het dat beiden elkaar soms zo moeilijk begrijpen?

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.

 

7. Floortje Scheepers over vernieuwing in de ggz

Voor Floortje Scheepers, psychiater en afdelingshoofd Psychiatrie aan het UMC Utrecht en Hoogleraar Innovatie in de ggz, is vernieuwing een dagtaak. Innovatie in de zorg gaat misschien langzamer dan veel mensen hopen, maar volgens Scheepers is dat niet per se slecht. In deze podcast spreekt zij over de misvattingen én mogelijkheden van vernieuwing in de zorg.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.

 


8. Denny Borsboom over de netwerkbenadering van psychische stoornissen

Volgens psychometricus Denny Borsboom zijn veel psychologische problemen met elkaar verbonden in een netwerk van stoornissen. Soms blijken gevolgen oorzaken en andersom. Wat betekent dit voor de behandeling? In deze podcast spreekt hij over de eindeloze mogelijkheden die zijn netwerktheorie biedt.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunes, Google Podcasts of Spotify.