Podcast: Dr. Carien Karsten over practice based vs evidence based behandelmethoden bij burn-out

‘Burn-out: een hype of een groot probleem?'

1 september 2022

Burn-out heeft twee gezichten: het is tegelijkertijd een hype én een groot probleem, vertelt dr. Carien Karsten. Maar wanneer spreken we nu van een burn-out? De DSM geeft hierover geen uitsluitsel, waardoor diagnostiek afhankelijk is van iemands visie op burn-out. Wat zijn werkelijke oorzaken en belangrijker: hoe wordt iemand met een burn-out het beste geholpen? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast deelt Karsten haar ervaring met diverse behandelmethoden bij burn-out.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.



Carien Karsten is psychotherapeut met een drukke praktijk. Ze schrijft columns voor diverse media en heeft inmiddels 16 boeken op haar naam, waarvan vele over haar specialisme: het burn-out syndroom.
 
Ze is gefascineerd door de verschillende kanten aan het probleem burn-out. Er is een neurobiologische, psychologische, maatschappelijke en juridische kant. Ze licht alle vier uitgebreid toe in deze podcastaflevering. Managementstijl en werkdruk zou voor 80% de oorzaak zijn van burn-out klachten. Karsten benadrukt dat re-integratie vaak bemoeilijkt wordt door de werkgever. ‘Die nemen burn-outs nog lang niet serieus genoeg.’
 
Karsten houdt de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek naar burn-out scherp in de gaten, met name de neurobiologische ontwikkelingen. ‘Ik probeer een brug te slaan tussen het lijfelijke en het psychologische. Daarbij moeten cliënten terug naar het gevoel waarbij ze zich veilig voelen.’
 
Qua behandelmethoden is Karsten niet bang om te onderzoeken. Zo vindt ze bijvoorbeeld dat angst een oorzaak kan zijn van burn-out. Daarom maakt ze tijdens de behandeling soms ook gebruik van traumatherapie. Daarvan is aangetoond dat het de behandelduur van burn-out kan verkorten. 
 
Karsten gebruikt diverse behandelmethoden. EMDR, HAT-techniek, VSDT, Geur… en in sommige gevallen Flash Techniek: ‘Hierbij zoom je niet in op de gruwelijke details van bijvoorbeeld een jeugdtrauma maar beschrijft de patiënt deze alleen in grote lijnen om daarna over te schakelen naar een hele fijne ervaring, bijvoorbeeld snorkelen.’ Karsten merkt dat cliënten hier veel baat bij kunnen hebben.

Meer weten over de ervaringen en methoden van Carien Karsten?
Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast.


 

Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Presentatie: Jan Meijroos en Jolie Jacobs.
Productie: Byline

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.