Podcast: Drs. Milka van Est over het belang van lichaamsgerichte therapie

‘We hebben geen lichaam, we zíj́n een lichaam’

3 april 2023

De wisselwerking tussen lichaam en geest is het terrein van drs. Milka van Est, psychiater en gecertificeerd in de Sensorimotor Psychotherapy. In deze podcast gaat ze in op de relatie tussen stress en klachten, de werking van het autonome zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie.   


Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.


Luisteren naar ons lichaam

Als je klachten hebt of ziek bent, dan kan dat gerepareerd worden. Deze opvatting, met haar oorsprong in de Verlichting, wordt op medisch en psychisch vlak vandaag de dag nog vaak gebezigd. ‘Ik denk niet dat die stelling klopt’, zegt Van Est. ‘De afgelopen decennia zijn we wellicht te veel gaan leunen op de ratio, waarbij het lichaam en onze psyche als twee verschillende werelden worden voorgesteld.’ Volgens Van Est zijn lichaam en psyche voortdurend met elkaar in interactie. Het lichaam vertelt ons allerlei zaken, geeft ons de hele dag informatie over hoe het met ons gaat. ‘Of we moeten eten, of het ergens veilig is of niet, of we moeten slapen, of dat we ons niet prettig voelen.’ In deze aflevering vertelt Van Est waarom we onze eigen signalen beter zouden moeten leren lezen.

Polyvagaaltheorie

Van Est raakte geïntrigeerd door de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, een Amerikaanse neurowetenschapper en hoogleraar in de psychiatrie. Hij heeft de werking van het autonome zenuwstelsel onderzocht en ontwikkelde een theorie over hoe wij reageren op de stress van onveilig voelen. Deze theorie biedt de mogelijkheid om de relatie tussen stress en klachten op een andere manier te bekijken, wat weer impact heeft op de behandeling en begeleiding van patiënten. Van Est legt uit volgens welke drie principes ons autonome zenuwstelsel volgens de polyvagaaltheorie werkt en licht hierbij hiërarchie, neuroceptie en coregulatie verder toe.

Sensorimotor Psychotherapy

Vervolgens maakt ze het bruggetje naar cliënten met een vastgezet (ontwikkelings)trauma in het lichaam en hoe zich dat uit. Ze legt uit dat er verschillende methoden zijn en dat ze zelf werkt met Sensorimotor Psychotherapy. Van Est vertelt in de podcast wat deze behandelmethodiek inhoudt en hoe ze deze in de praktijk toepast. Daarnaast deelt ze haar visie op comorbiditeit in het licht van de polyvagaaltheorie.
 
In de basis komt het wat haar betreft toch steeds weer neer op het herkennen én erkennen van psyche en lichaam als één geheel. Daarbij zou de somatisch arts zich meer in de psyche moeten verdiepen en de psycholoog meer in het lichaam. ‘Als iemand voor een derde keer met een burn-out terugkeert, is er meer aan de hand.'


Meer weten over de ervaringen en inzichten van drs. Milka van Est? 
Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast.

Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Presentatie: Jan Meijroos en Jolie Jacobs.
Productie: Byline

Bekijk ook het congres Lichaamsgericht werken bij trauma met focus op Sensorimotor Psychotherapy

Benieuwd naar lichamelijke aspecten van trauma en gehechtheidsproblematiek?

Benieuwd naar de Polyvagaaltheorie in de dagelijkse praktijk?

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.