Podcast: Prof. dr. Ad Vingerhoets met de nieuwste inzichten over tranen en emoties

4 april 2022

‘Huilprofessor’ Ad Vingerhoets, emeritus-hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Tilburg University, praat in deze aflevering over emoties. We spraken met hem over het nut van emoties, de niveaus waarop zij zich afspelen en het verschil tussen cognitieve en affectieve empathie. Ook neemt hij met ons de meest recente onderzoeken over walging door, waar verrassende resultaten uit zijn gekomen met betrekking tot tranen en emoties, en de relevantie voor de klinische praktijk.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunesGoogle Podcasts of Spotify.

 

‘Zeg me waarom je huilt en ik zie wie je bent’, is een gevleugelde uitspraak van emeritus-hoogleraar Ad Vingerhoets. Hij heeft internationaal naam gemaakt door zijn wetenschappelijk onderzoek naar huilgedrag. In deze podcast begint hij met de basis van emoties. Wat zijn emoties eigenlijk en hoe verschillen ze van gevoelens? Volgens de onderzoeker zijn emoties vooral bedoeld om zo adequaat mogelijk te reageren op situaties. ‘Emoties zijn extreem nuttig voor onze overlevering, maar ook voor onze sociale en morele ontwikkeling’, legt hij in deze podcast uit.

Vingerhoets gaat ook in op de vraag of mensen die huilen zwak zijn of juist empathisch begaafd. Hij maakt daarin het verschil tussen cognitieve en affectieve empathie. Wat dat onderscheid te maken heeft met de psyche van psychopaten, hoor je terug in de podcast. Evenals het antwoord op de vraag of je empathie kunt aanleren.

De emeritus-hoogleraar is nog steeds betrokken bij tal van onderzoeken. Eén van de interessantste onderzoeken van het moment gaat over walging en de rol die deze emotie speelt bij angsten en PTSS. Hij haalt hierin het voorbeeld aan van veteranen die op vredesmissie zijn geweest en daarna gediagnosticeerd zijn met PTSS. Is het vaststellen van die diagnose een stuk complexer geworden door de resultaten van dit onderzoek? En wat zou dit kunnen betekenen voor de behandeling? Je hoort het allemaal in de RINO Groep Podcast met Ad Vingerhoets.

Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast.
Presentatie Jan Meijroos en Jolie Jacobs.


Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.