Het thema
De rode draad op deze dag is het thema verbinden. We stellen ons de vraag: 'Hoe is er voldoende ruimte voor Verbonden Herstellen of moeten we eerst Verbindingen Herstellen?' De relatie tussen professional en cliënt vormt de bedding om goede zorg te kunnen realiseren. Alleen deze goede relatie is op alle niveaus in een organisatie en in een keten van zorg en welzijn nodig om te komen tot kwaliteit. Met professionals uit het veld verdiep je en ervaar je dit en krijg je handvatten om in verbondenheid bij te dragen aan persoonlijk- en maatschappelijk herstel.
Inleiding over herstel
Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die de psychische of sociale kwetsbaarheid met zich meebrengen.
Hoe stimuleer je deze ontwikkeling? Hoe kan Steunend Relationeel Handelen als begeleidingsmethodiek helpend zijn om te komen van een visie naar de uitvoering in de praktijk?
Wat mag je verwachten?
- Geïnformeerd worden over de nieuwste inzichten over ervaringskennis in samenhang met wetenschap met o.a. Simona Karbounaris
- Geïnspireerd raken over de nieuwste ontwikkelingen in Digitale innovatie en de bijdrage aan processen van herstel en ontwikkeling
- Inzicht krijgen over Steunend Relationeel Handelen en de samenhang met andere methodes, zoals Positieve Gezondheid en Housing First
- Bewustwording over de zorg van nu en samen durven zoeken naar antwoorden, o.a. met Jean-Pierre Wilken
- Genieten van theatergroep Plankenkoorts, een goed verzorgde dag op inhoud, ontmoeting en lunch.
Inhoud
Plenaire programma
Drieluik: ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid vanuit wetenschap
Simona Karbouniaris, Corinne Bronsink en Joke van den Bosch
In dit drieluik zie je wat de stand van zaken is rondom werken met ervaringskennis en deskundigheid vanuit wetenschap, toegepaste ervaringskennis in de praktijk als GZ psycholoog/psychotherapeut en de inzet van ervaringsdeskundigheid in begeleiding van cliënten en binnen het onderwijs. Wat zijn de good practices en wat leer je ervan als je gebruik maakt van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Welke reflecties zijn nodig op de eigen beroepsidentiteit? Wat vraagt dit aan samenwerking binnen de eigen organisatiecultuur? Zijn er mogelijke aanpassingen in bestaande opleidingscurricula? Dit vraagt reflecteren en uitwisselen over een veranderde visie op professionaliteit en kennis.
Lees hier het interview met Simona Karbouniaris, Corinne Bronsink en Joke van den Bosch
Helpt digitale innovatie om zorg te bieden die er echt toe doet?
Chantal Janssen
Digitale innovatie kan helpen cliënten meer zelfredzaam te maken, wat vooral van belang is aangezien we in de toekomst zorg dienen te dragen voor een grotere zorgvraag met minder middelen. Vaak denken we dat technologie complex is, maar maken we hier al veel gebruik van zonder ons hier zo bewust van te zijn. Hoe kunnen we zorgtechnologie inzetten om de mogelijkheden van clienten te verbeteren? Of hoe kunnen wij zorgtechnologie inzetten voor werkzaamheden, zodat we meer tijd hebben voor zorg die ertoe doet en daadwerkelijk present kunnen zijn voor de cliënt.
De noodzaak van het herstellen van verbindingen op elk niveau
Jean Pierre Wilken
Het gebrek aan verbinding is een van de grootste problemen van onze tijd. Veel mensen zijn de verbinding met hun eigen kern of hun verbinding met medemensen kwijtgeraakt. Dit leidt tot veel eenzaamheid en psychische problematiek, zoals angsten, depressies en psychoses. In onze samenleving zien we daarnaast een gebrek aan vertrouwen, zich uitende in wantrouwen naar mensen buiten de eigen bubbel en in overheden. Mensen komen in kwetsbare posities terecht, en moeten vaak een beroep doen op hulpverlening.
Worden ze daar opnieuw teleurgesteld, of ontmoeten ze daar hoop en vertrouwen? Een van onze grootste uitdagingen is dus het herstellen van verbindingen. Steunend Relationeel Handelen is hierop gericht: helpen bij innerlijk herstel, en bij het herstel van vertrouwen en verbinding met medemensen, in sociale netwerken, buurten en wijken. Jean Pierre Wilken schetst de uitdagingen en mogelijkheden waar we in onze tijd mee te maken hebben waarbij o.a. herstelgerichte netwerkzorg en de transformatie van beschermd wonen naar thuis in de samenleving aan de orde komen.
De WHY, verbonden herstellen & verbindingen herstellen
Jacquelin Zents
Een bijdrage die je up to date brengt met betrekking tot de laatste ontwikkelingen van het Steunend Relationeel Handelen. Specifiek gericht op de 3 speerpunten vanuit de RINO Groep: de organisatie van behoefte tot implementatie; de kwaliteit van docenten & coaches en de doorontwikkeling en bijstelling van de opleidingen.
Plankenkoorts: Therapie door theater
'Plankenkoorts' is een inclusief theatergezelschap met bewoners, ervaringsdeskundigen en medewerkers van PVT en Beschut Wonen. Hun eerste stuk, 'Er was eens', toonde eerst een sprookjesachtige vertelling van bewoners, gevolgd door de rauwe realiteit van hun psychiatrie-ervaringen. Na het succes verlangden ze naar meer en brachten in 2021 'Ik weet nog dat ik bang was', met aangrijpende verhalen, inclusief een indrukwekkend relaas over de coronauitbraak. Na de pandemie volgde 'Het mysterie van de heilige Dymphna', waarbij ze met filmfragmenten werkten en medewerkers ook meespeelden.
Het recente stuk, 'De auditie - Niets is wat het lijkt', toont hun groei naar 17 leden, inclusief bewoners, ervaringsdeskundigen en medewerkers, waarbij iedereen gelijk is binnen het gezelschap. Plankenkoorts biedt niet alleen een podium voor expressie, maar ook een therapeutische reis voor alle betrokkenen. Voor dit congres heeft Plankenkoorts speciaal een stuk gemaakt met ervaringskennis als rode draad.