Start op:
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Mentaliseren Bevorderende Therapie in gezinnen en systemen (MBT-F) (D2274)
Hoe verbeter je de relaties binnen gezinnen waar persoonlijkheidsproblematiek speelt? In deze cursus leer je werken met Mentalisation Based Family Therapy (MBFT). Door mentaliserende processen op gang te brengen, verbeter je de kwaliteit van de onderlinge verhoudingen. Zo kun je eraan bijdragen dat gezinsleden zich weer gezien, begrepen, geliefd en verbonden voelen.
Feiten
- Omvang: 3 woensdagen van 9.00-16.00 uur
- Datums: 21 en 28 september en 5 oktober 2022
- Locatie: Utrecht
- Docenten: drs. Coriene ten Kate, drs. Yvonne Noij
- Kosten: € 805
- Cursuscode: D2274
Docenten
Voor wie
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- NVO Orthopedagoog-generalist
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
Accreditaties
Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, NVRG, NVvP, SKJ
Lees meer over de accreditatiesVoor deze cursus geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%. Wanneer je alle lesdagen aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat.
Mentalisation Based Family Therapy (MBFT) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partner-relaties. Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is van oorsprong een evidence based behandeling voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen ontwikkeld door Peter Fonagy en Anthony Bateman en gebaseerd op de gehechtheidstheorie. De focus van MBFT is gericht op het weer op gang brengen van mentaliserende processen in het gezin. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis is het expliciete of impliciete gevoel van psychologische verbondenheid met een ander; dit wordt belicht waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd voelen.
Tevens wordt de ervaring van steun versterkt door het mentaliseren: er komen meer gedeelde ervaringen over wat speelt bij de verschillende gezinsleden. Hierdoor kan een gezin uiteindelijk eigen oplossingen vinden voor problemen in het hier-en-nu en in de toekomst. MBFT is daarmee geen oplossingsgerichte maar een mentaliseren bevorderende therapie. Het is van belang de cliënten te helpen met het opnieuw op gang brengen van dit vermogen. Bevorderd wordt dat er weer spontaan en intuïtief gedacht kan worden over waarom een gezinslid zich op een bepaalde manier gedraagt of wat de motieven of intenties zijn van het eigen gedrag binnen het gezin. (Fearon, Target, Fonagy, Williams, McGregor, Sargent, & Bleiberg (2006)). De kennis over de relatie tussen een onvermogen tot mentaliseren en een te hoog spanningsniveau wordt met het gezin gedeeld. De zogenaamde 'inhibitiecirkel' van niet-mentaliseren wordt uitgelegd aan het gezin (Fonagy, Target en Asen (2007)).
Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.
Klassikale lessen
Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.
Wat leer je?
Je leert MBFT toepassen in gezinnen en (echtpaar)systemen.
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- NVO Orthopedagoog-generalist
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Systeemtherapeut
- Psychiater
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Maatschappelijk werker
Inhoud
- werken in systemen met de gehechtheidtheorie en het mentaliserend vermogen als uitgangspunt
- de ontwikkeling van het mentaliseren in de vroegkinderlijke ontwikkeling, in de relatievorming tussen ouder en kind
- het wel/niet slagen van het mentaliseren en hoe het mentaliserende proces weer op gang gebracht kan worden
- beschrijving en uitwerking van de doelgroep van MBFT: mensen met persoonlijkheidsproblematiek die functioneren in systemen
- relatievorming, emotieregulatie en het zichtbaar worden van deze processen in systemen
- de rol als therapeut en eigen mogelijkheden en onmogelijkheden op gebied van mentaliseren
- interventies en het behandelprotocol
Toetsen
De cursus wordt afgerond met een casus ondersteund met video-opname van max 10 minuten ingebracht door de deelnemers.
Tijdens het werken met het oefengezin ben je zelf verantwoordelijk voor de zorgverlening en privacy binnen de wet- en regelgeving (bijv. WGBO en AVG). Aan beide ouders dien je schriftelijk toestemming te vragen om het filmmateriaal te mogen gebruiken tijdens de cursus. Bij aanvang van de cursus ontvang je een voorbeeldbrief om toestemming van ouders vast te leggen.
Indien het op deze wijze niet lukt is het mogelijk om een videofragment te laten zien zonder echte patiënten waarin jij oefent met het mentaliseren bevorderen tijdens het gesprek.
Certificaat
Voor deze cursus geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%. Wanneer je alle lesdagen aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog22 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog27 uur
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog15 uur behandeling, 3 uur diagnostiek, 1 uur extra literatuurstudie, 1 uur overige
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog18 uur
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist15 uur behandeling, 3 uur diagnostiek, 1 uur extra literatuurstudie, 1 uur overige
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist18 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog18 uur
- NVRG - Herregistratie Systeemtherapeut18 uur
- NVvP - Nascholing Psychiater18 uur
- SKJ - Herregistratie Jeugdzorgwerker/Jeugd- en gezinsprofessionals18 uur
- SKJ - Herregistratie Basispsycholoog en Orthopedagoog18 uur
Literatuur & Benodigdheden
Allen, J.G., Fonagy, P. & Bateman, A.W. (2008). Mentaliseren in de klinische praktijk (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057122774
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docenten
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: D2274 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl