Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juni

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

4 juli 2022
Greet Vanearschot

‘De cliënt centraal begint bij een goede casusconceptualisatie'

’Als hulpverlener moet je mensen ontregelen, anders veranderen ze niet’, zegt prof. dr. Greet Vanaerschot. In 2021 won Vanaerschot de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie. Volgens het commentaar van de jury, omdat ze verbinding maakt tussen mensen, theorie, praktijk en wetenschap. Ze stelt steeds de belangrijkste persoon in het therapieproces, de cliënt, centraal en is daarmee een inspirator voor psychotherapeuten. In dit interview vertelt Vanaerschot over het belang van de therapeutische relatie en empathie in de behandelkamer.
 

‘Je hebt als klinisch psycholoog een voorbeeldfunctie voor je collega’s’

De aanwas klinisch psychologen blijft achter bij de vraag. Anders dan bij de opleiding tot Gz-psycholoog blijven opleidingsplekken tot klinisch psycholoog regelmatig oningevuld. Een gemiste kans, vindt Freya Hornyák. Hornyák – zelf gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog – vertelt in dit interview over het nut en de noodzaak van klinisch psychologen voor de ggz, én waarom zijzelf voor de unieke differentiatie kinderen & jeugd koos.
 

‘Trauma bij een kind kun je alleen genezen met een systeemtherapeutische aanpak voor het hele gezin'

'Over trauma wordt gewoonlijk gezwegen, het bevindt zich in de sfeer van familiegeheimen. Maar als gezinsleden hun pijn kunnen delen, ligt daar een enorm potentieel om samen te leren ermee om te gaan’, zegt systeemtherapeut Scott Sells in dit interview.

Een trauma bij familieleden heeft vaak invloed op alle relaties in de familie. Deze relaties zijn vaak niet betrokken bij de behandeling. In een 3-daagse masterclass leert Scott Sells je met het Family Systems Trauma model een structureel-strategische gezinsbehandeling van het getraumatiseerde kind. De individuele behandeling wordt ingebed in gezinstherapie die gezinsrelaties herstelt. Lees hier meer over deze masterclass

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina