Resultaten voor 'diagnostiek'

Opleidingen (eerste 8 van de 99)

Start: 24 mei 2024

Psychische stoornissen rondom fertiliteit, zwangerschap en bevalling

Een op de vijf vrouwen ontwikkelt psychische klachten tijdens of na hun zwangerschap en bevalling. Hoewel de meesten geen hulp zoeken, zijn deze vrouwen goed te helpen met snelle en focale behandeling. In deze cursus leer je deze psychische klachten tijd…

Start: 2 september 2024

Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V en SEO-R²) en interventies

Werk jij met mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de (verstandelijke) gehandicaptenzorg of ggz, binnen een forensisch kader, of die op het (speciaal) onderwijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, …

Start: 21 november 2024

Hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren

Hoogbegaafde kinderen in de ggz lopen het risico op misdiagnose wanneer kennis over deze doelgroep ontbreekt. Daardoor wordt de werkelijke problematiek in veel gevallen laat opgemerkt en krijgt het kind niet de juiste hulp. Wil je je leren verplaatsen in…

Start: 17 april 2025

Neuropsychologische diagnostiek in de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie

Neuropsychologische diagnostiek bij ouderen vereist specifieke kennis en vaardigheden van jou als hulpverlener. In deze cursus verdiep je je in het cognitief functioneren van ouderen en in complexe differentiaaldiagnostiek op dit gebied. Met die kennis k…

Start: 17 mei 2024

Specialistische diagnostiek bij verslaving en psychiatrie

Deze specialistische cursus gaat in op de epidemiologie van middelengebruik, en verslaving als een biologisch, psychologisch en sociaal fenomeen. Je leert de intoxicatie- en ontwenningsbeelden van de belangrijkste middelen herkennen en de verschillende v…

Start: 14 april 2023

Seminar neuropsychotherapie: diagnostiek en behandeling van agitatie en apathie

Een hersenaandoening of hersenletsel kan ervoor zorgen dat mensen geagiteerd of juist apathisch worden. Beide veranderingen hebben een grote impact op de omgeving van de patiënt. In dit vierde seminar neuropsychotherapie gaan we in op hoe je dit gedrag i…

Start: 24 januari 2025

Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: trauma, rouw en verwerkingstechnieken (50 uur)

Hoe behandel je trauma en rouwproblematiek met cognitieve gedragstherapie (CGT)? In deze cursus leer je verschillende soorten trauma diagnosticeren en er een behandelplan voor maken. Je oefent vooral met het uitvoeren van traumabehandelingen en met enige…

Start: 8 februari 2024

Opgroeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis

Het is een grote uitdaging om pleeg-, adoptie- en gezinshuis-kinderen en hun gezinsleden regulier en tegelijk specifiek hulp te bieden in alle levensfasen. In deze cursus gaan we vanuit een pedagogisch psychologische invalshoek in op allerlei thema’s ron…

Overige zoekresultaten

DSM-5: sleutel naar goede diagnostiek en passende zorg

De DSM is nog steeds een toegangspoort tot de wetenschappelijke kennis die je nodig hebt voor goede diagnostiek en behandeling. Maar de DSM-5 sluit met een aantal veranderingen veel beter aan bij de praktijk dan zijn voorganger, …

Ga naar dit interview

‘Stel elk gegeven ter discussie om onderdiagnostiek van PTSS bij ouderen te voorkomen’

Wil jij weten hoe je onderdiagnostiek bij ouderen met traumagerelateerde klachten voorkomt? Lees dan dit interview met Kim Turksma.

Ga naar dit interview

Katinka Franken nieuwe hoofddocent diagnostiek en complexe psychopathologie bij KP-opleiding

Per 1 januari 2022 is Katinka Franken aangesteld als hoofddocent diagnostiek en complexe psychopathologie bij de opleiding tot klinisch psycholoog.

Ga naar dit artikel

Diagnostiek in de psychotherapie

Nog te vaak worden mensen behandeld voor psychische problematiek zoals angst of depressie, terwijl de onderliggende persoonlijkheidsproblematiek niet wordt herkend en gediagnostiseerd. De RINO Groep organiseert een applicatiecursus …

Ga naar deze video

Nieuw instrumentarium geeft grip op diagnostiek van gehechtheid gerelateerde stoornissen

Hoe onderscheid je gehechtheid gerelateerde stoornissen van andere oorzaken van psychische en gedragsproblemen? Lees het interview met klinisch psycholoog en psychotherapeut Hans Giltaij, docent bij de RINO Groep.

Ga naar dit interview

‘De GZ-opleiding accent ouderen leert je vanuit systemische context kijken naar indicatiestelling, diagnostiek en behandeling’

Interview met Linda Hermens RINO Groep

Ga naar dit interview

'Trauma bij mensen met een verstandelijke beperking behandelen kan veel leed voorkomen'

Hoe voorkom, diagnosticeer en behandel je trauma bij mensen met een verstandelijke beperking? Lees het interview met Liesbeth Mevissen.

Ga naar dit interview

'Je hebt een breed spectrum aan kennis en vaardigheden nodig'

Hoofdopleiders van de opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB, Robert Didden en Xavier Moonen, vertellen je waarom mensen kiezen voor deze opleiding.

Ga naar dit interview

'Volgens mij kan er heel veel opgepakt worden in de eerste lijn, of in de basis-ggz'

Klinisch psycholoog Trudy Mooren van Centrum '45 vertelt over de diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde vluchtelingenkinderen en en -gezinnen.

Ga naar dit interview

'Met het SADL-3 instrument kan het ziekte-inzicht van cliënten met niet-aangeboren hersenletsel gemeten worden.'

Docent Arno Prinsen vertelt over het SADL-3 instrument, waarmee je het ziekte-inzicht bij cliënten met niet-aangeboren hersenletsel kunt meten. Lees meer...

Ga naar dit interview

'Een behandeling met virtual reality brengt veel teweeg bij cliënten'

Martine van Bennekom over de effectiviteit van VR-behandelingen bij psychische problemen, in aanloop naar de masterclass Virtual Reality en CGT.

Ga naar dit interview

‘Vrij toegankelijke blended e-learning voor eetstoornis-therapeuten: diagnosticeer nauwkeuriger, help beter’

Lees hoe de e-learning voor de Eating Disorder Examination (EDE) de kwaliteit van eetstoornis-diagnoses stimuleert.

Ga naar dit interview

‘Middelengebruik beïnvloedt de effectiviteit van de behandeling’

Wil jij weten wat de samenhang is tussen verslaving en psychiatrische stoornissen? Lees erover in dit interview.

Ga naar dit interview

Meisjes met autisme zetten ons makkelijk op het verkeerde been

In Kind & Adolescent Praktijk pleit klinisch psycholoog en docent Annelies Spek voor betere en tijdige diagnostiek. Lees het interview.

Ga naar dit artikel

Promotie Richard Vuijk (Sarr Autisme) op 19 mei

Richard Vuijk onderzocht onder andere de toepasbaarheid van het Nederlands Interview ten behoeve van Diagnostiek Autismespectrumstoornis bij volwassenen.

Ga naar dit artikel

Inspiratie: Joël Kruisselbrink krijgt ouderen aan het bewegen

Bewust Beweging Creëren, inspiratie door Joël Kruisselbrink. Seminar neuropsychotherapie: diagnostiek en behandeling van agitatie en apathie

Ga naar dit artikel

Een aparte cursus voor autisme bij vrouwen, is dat nu nodig?

Vrouwen zijn meesters in zich aanpassen. Daarom vraagt diagnostiek van autisme bij vrouwen om een specifieke aanpak. Een gesprek met Miriam Schulz, docent van de cursus Autisme bij vrouwen.

Ga naar dit interview

Forensische Academie

In de Forensische Academie werken de RINO Groep en De Forensische Zorgspecialisten aan een uitgebreid opleidingsaanbod rond forensische zorg.

Ga naar deze pagina

Kom bij ons lesgeven

De RINO Groep in Utrecht werkt voor haar opleidingen samen met ruim 1.000 deskundige docenten, werkzaam op universiteiten en/of in de praktijk. Meer weten?

Ga naar deze pagina

Medewerkers opleiden tot BIG-professionals

Wil je als praktijkinstelling medewerkers opleiden of erkenning aanvragen voor één of meer van onze BIG-opleidingen? Bekijk de stappen die je moet doorlopen.

Ga naar deze pagina

Individueel leertraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

Stel je eigen leertraject voor SKJ- en NIP-registratie samen. We bieden een grote diversiteit aan cursussen waarmee je accreditatiepunten kunt behalen.

Ga naar deze pagina

BIG-alumni

Klaar met je BIG-opleiding? Bekijk de cursussen, opleidingen en bijeenkomsten die de RINO Groep biedt om jezelf verder te ontwikkelen.

Ga naar deze pagina

Studiegids GZ

Ga naar deze pagina

Studiegids PT

Ga naar deze pagina

Studiegids KP

Ga naar deze pagina

Studiegids KNP

Ga naar deze pagina

Postmaster tot gezondheidszorgpsycholoog V&O accent ouderen

Bekijk de tweejarige postmaster BIG-opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog V&O accent ouderen van de RINO Groep

Ga naar deze pagina

De RINO Groep Podcast

Met deze podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper wil de RINO Groep zorgprofessionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Ga naar deze pagina

Deskundige docenten uit de praktijk

De RINO Groep werkt voor haar opleidingen samen met meer dan 1.000 deskundige docenten, die werkzaam zijn op universiteiten en/of in de praktijk. Meer weten?

Ga naar deze pagina

Studiegids OG

Ga naar deze pagina

Veelgestelde vragen over de opleiding tot klinisch psycholoog

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de opleiding tot klinisch psycholoog, zoals: Wat doet een klinisch psycholoog? Wat leer je tijdens de opleiding tot klinisch psycholoog? Etc.

Ga naar deze pagina

Veelgestelde vragen over de Critically Appraised Topic (CAT) binnen de PT-opleiding

Lees op deze pagina antwoorden op de meest gestelde vragen over het toepassen van de CAT-methode binnen de opleiding tot Psychotherapeut

Ga naar deze pagina

Registratie Kinder- en jeugdpsycholoog NIP

Wil jij K&J-psycholoog NIP worden? Bij de RINO Groep kun je kiezen voor een individueel leertraject of een integraal scholingstraject. Lees meer...

Ga naar deze pagina

Kies voor flexibiliteit met ons online cursusaanbod

Bekijk welke opleidingen, cursussen en e-learnings je online kunt volgen bij de RINO Groep, ook als je verder weg woont of liever thuis lessen volgt.

Ga naar deze pagina

Postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog

Wil je de Gz-opleiding volgen? Bekijk hier de tweejarige postmaster BIG opleiding tot GZ-psycholoog van de RINO Groep in Utrecht.

Ga naar deze pagina

Postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist

Wil jij orthopedagoog-generalist worden? Bekijk hier de tweejarige postmaster BIG opleiding tot orthopedagoog-generalist bij de RINO Groep in Utrecht.

Ga naar deze pagina

Postmaster opleiding tot psychotherapeut

Psychotherapeut worden? Bekijk de vierjarige postmaster BIG opleiding tot psychotherapeut van de RINO Groep in Utrecht.

Ga naar deze pagina

Postmaster opleiding tot klinisch psycholoog

Wil je klinisch psycholoog worden? Bekijk hier de specialistische vierjarige BIG opleiding tot klinisch psycholoog bij de RINO Groep in Utrecht.

Ga naar deze pagina

Postmaster opleiding tot klinisch neuropsycholoog

Wil jij klinisch neuropsycholoog worden? Bekijk hier de specialistische vierjarige BIG opleiding tot klinisch neuropsycholoog bij de RINO Groep in Utrecht.

Ga naar deze pagina

Ik sta nu meer ontspannen in de relatie met cliënten en bespreek makkelijker dingen met ze

‘Om in dit vak een toekomst te hebben, besloot ik de GZ-opleiding te gaan doen. Die mogelijkheid deed zich voor toen er bij Vitaal mensenwerk een opleidingsplaats beschikbaar kwam, nadat ik drie jaar als basispsycholoog en …

Ga naar dit interview

Ik wilde me verder ontwikkelen om een stapje hoger te komen, door verdieping en verbreding

‘Al meteen toen de eerste opleiding tot klinisch neuropsycholoog van start ging in 2004 had ik er oren naar. Ik wilde me graag verder ontwikkelen om een stapje hoger te komen. Aan de ene kant door verdieping van mijn kennis en …

Ga naar dit interview

Wat leer je bij workshops voor Young Professionals?

Ben je afgestudeerd & op zoek naar een baan? In de Young Professionals workshops onderzoek je met ervaren docenten wat je kwaliteiten zijn, wat jou uniek maakt en wat jij wil bereiken in de ggz.

Ga naar deze video

'Sensorimotor Psychotherapy is hardcore psychotherapie'

Lees waarom Anneke Vinke zo enthousiast is over de lichaamsgerichte benadering SP en bekijk het congres.

Ga naar dit interview

De zorg beter maken, daar hoort fouten maken bij

Barbara Montagne is klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie. In deze blogreeks schrijft zij voor de RINO Groep over Compassievolle innovatie in de zorg. De zorg beter maken door te leren van elkaars fouten.

Ga naar dit blog-item

Wat we leerden van een Buienradar-app voor de ggz

Barbara Montagne is klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie bij het CvP, GGz Centraal. In deze blogreeks schrijft zij voor de RINO Groep over Compassievolle innovatie in de zorg. De zorg beter maken door te leren …

Ga naar dit blog-item

De voldoening van een haaienbeet oplossen in de zorg

Barbara Montagne is klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie bij het CvP, GGz Centraal. In deze blogreeks schrijft zij voor de RINO Groep over Compassievolle innovatie in de zorg

Ga naar dit blog-item

Het WelThuis Kompas: een prachtig voorbeeld van hoe technologie ondersteunend kan zijn aan de behoeften van cliënten

Barbara Montagne is klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie bij het CvP, GGz Centraal. In deze blogreeks schrijft zij voor de RINO Groep over Compassievolle innovatie in de zorg

Ga naar dit blog-item

Ontwikkeling in virtual reality: ‘Hoe echt niet echt kan zijn’

Barbara Montagne is klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie bij het CvP, GGz Centraal. In deze blogreeks schrijft zij voor de RINO Groep over Compassievolle innovatie in de zorg

Ga naar dit blog-item

GZ-opleiding maakt zich op voor generalisatie basis ggz

In de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog zit nu een blok speciaal voor het werken in de generalistische basis ggz. Wat is er nieuw, en waarom? Bart Pannebakker, P-opleider bij de Parnassia Groep en lid van de curriculumcommissie …

Ga naar dit interview

Nieuwe organisatiestructuur maakt BIG-opleidingen sterker

Een heldere organisatiestructuur voor de BIG-opleidingen: dat hadden de uitvoerders van de opleidingen, verenigd in de vereniging Landelijk Overleg Geestelijke Gezondheidszorg Opleidingsinstellingen (vLOGO), voor ogen. Die structuur …

Ga naar dit interview

Ik kan nu veel abstracter denken over casuïstiek en van grotere afstand kijken naar de ggz

‘Omdat ik vooral complexe problematiek leuk vind, wist ik dat ik ooit klinisch psycholoog wilde worden. Sneller dan ik had gedacht vond ik een opleidingsplaats bij GGz Centraal, om precies te zijn bij Fornhese kinder- en …

Ga naar dit interview

Spel haalt boven wat kinderen bezighoudt

‘Onder supervisie van een collega deed ik in mijn werk mijn eerste ervaringen op met spelpsychotherapie. Ik merkte al snel hoe effectief deze manier van werken is bij de kinderen met wie ik werk: dat in spel echt naar boven komt hoe …

Ga naar dit interview

Nieuwe bijzonder hoogleraar voor opleidingen tot orthopedagoog-generalist

Sinds augustus is Maretha de Jonge bijzonder hoogleraar ‘Orthopedagogiek in het bijzonder ten behoeve van de postdoctorale beroepsopleiding tot orthopedagoog-generalist’. In die functie is ze niet alleen betrokken bij de postmaster …

Ga naar dit interview

GZ-opleiding: Hoe maak je de vertaalslag naar specifieke doelgroepen?

Docenten van de GZ-opleiding vinden het soms lastig om deelnemers te helpen de vertaalslag te maken naar hun specifieke praktijk. Lees hoe de RINO Groep ze daarbij ondersteunt.

Ga naar dit artikel

Samenwerken is het devies van nieuwe hoofdopleider autisme

Met 30 jaar ervaring in de behandeling van kinderen, jeugdigen & volwassenen met autisme én veel ervaring als opleider, staat KP-er John van Daal klaar om aan de slag te gaan als hoofdopleider autisme

Ga naar dit interview

Docent Liesbeth Mevissen winnaar Jan van Dijk award

Docent Liesbeth Mevissen winnaar Jan van Dijk award. Op vrijdag 21 september de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award uit handen van Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.

Ga naar dit artikel

'K.I.P.B. werkt snel en krachtig via beelden die in het lichaam opgeslagen ervaringen aanraken'

Interview met Ellen Lommers over de methode Katathym Imaginatieve Psychotherapie en Begeleiding (K.I.P.B.). Lees het interview op de RINO Groep website.

Ga naar dit interview

Van binnen naar buiten: over psychofarmaca bij kinderen

Godfried Marijnissen: behandelaren moeten optimaal en up-to-date geïnformeerd zijn over mogelijke effectiviteit, bijwerkingen en interacties van psychofarmaca

Ga naar dit interview

'Het geheim van virtual reality is juist de combinatie dat het echt is én niet echt'

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, werkzaam in het UMCG in Groningen, waar hij hoofd is van de afdeling psychosen. Als een van de eersten in Nederland deed Veling onderzoek naar het gebruik van virtual reality …

Ga naar dit interview

Aram Hasan geeft tips voor de behandeling van mensen met een niet-westerse achtergrond

Aram Hasan verzorgt in 2019 vijf cursussen voor de RINO Groep op het gebied van cultuur georiënteerde traumabehandeling. Bekijk hier zijn do's and don'ts.

Ga naar dit artikel

Paula Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de VU

Paula Sterkenburg bijzonder hoogleraar Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking, sociale relaties & ICT aan de VU

Ga naar dit artikel

Nieuw: boek Trauma en persoonlijkheidsproblematiek

In het boek 'Trauma en persoonlijkheidsproblematiek' behandelen Martijn Stöfsel en Trudy Mooren trauma in relatie tot persoonlijkheidsproblemen. Lees meer...

Ga naar dit artikel

Wetsvoorstel Orthopedagoog-Generalist in het BIG-register

Bezig met de individuele route tot Orthopedagoog-Generalist? Lees welke gevolgen het wetsvoorstel voor opname van dit beroep in het BIG-register voor jou heeft.

Ga naar dit artikel

Deelnemers over de vervolgcursus CGT voor cliënten met licht verstandelijke beperking

Lees over de ‘Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: Behandeling van cliënten met lichte verstandelijke beperking’.

Ga naar dit interview

‘We leven in een overspannen maatschappij’

Lees hoe Paul Verhaege denkt over emancipatie, intimiteit, excelleren als het nieuwe normaal en de verantwoordelijkheid van therapeuten.

Ga naar dit interview

'Ik ervaar dat ik door de KP K&J-opleiding een betere hulpverlener word’

Lees waarom Gerrit Bucher, gz-psycholoog in opleiding tot specialist, de KP-opleiding volgt en wat het hem tot nu toe gebracht heeft.

Ga naar dit interview

Meest gewaardeerde nieuwsberichten van februari

Bekijk de berichten die in februari 2020 het meest gewaardeerd werden op onze social media kanalen.

Ga naar dit artikel

Trudy Mooren benoemd tot bijzonder hoogleraar aan Universiteit Utrecht

Lees meer over klinisch psycholoog Trudy Mooren die benoemd is tot bijzonder hoogleraar ‘Family Functioning Following Psychotrauma’.

Ga naar dit artikel

Dr. Barbara Montagne aangesteld als plaatsvervangend hoofdopleider GZ V&O

Lees meer over de plaatsvervangende hoofdopleider van de GZ-opleiding volwassenen en ouderen in Utrecht.

Ga naar dit artikel

Maartje Schoorl benoemd tot bijzonder hoogleraar

Klinisch psycholoog Maartje Schoorl is per 1 mei 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Beroepsopleidingen tot Psycholoog in de Individuele Geestelijke Gezondheidszorg.

Ga naar dit artikel

Vernieuwde uitgave: Handboek voor gz-psychologen

Bekijk het nieuwe handboek voor gz-psychologen: Van jeugdhulp tot ouderenzorg tot forensische psychiatrie.

Ga naar dit artikel

‘Kind of jongere met dyscalculie vindt zichzelf vaak dom’

Meer weten over de behandeling van kinderen met dyscalculie? Orthopedagoog-generalist Marije van Oostendorp vertelt over de uitdagingen.

Ga naar dit interview

‘Blended onderwijs neuropsychologie geeft de kwaliteit een impuls’

Hoofddocent Evelien van Valen vertelt over het blended maken van het blok neuropsychologie in de GZ-opleiding V&O en de voordelen daarvan.

Ga naar dit interview

Meest gewaardeerde nieuwsberichten van november

Bekijk de berichten die in november 2020 het meest gewaardeerd werden op onze social media kanalen.

Ga naar dit artikel

‘Vroegtijdige signalering van trauma bij mensen met (L)VB behoeft specialistische kennis bij de juiste hulpverleners'

Traumagererelateerde klachten bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid worden vaak niet of pas laat herkennend. Goede hulpverlening kan onnodig leed voorkomen.

Ga naar dit interview

Lichaamsgerichte Sensorimotor Psychotherapy (SP) in de praktijk

Is Sensorimotor Psychotherapy een veelbelovende behandeling voor psychische problemen? Lees het interview met Anneke Vinke en bekijk ons congres hierover.

Ga naar dit interview

Webinar: Gevolgen van corona voor het werk van de klinisch psycholoog

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie voor het werk van de klinisch psycholoog?

Ga naar dit artikel

‘De opleiding tot orthopedagoog-generalist daagt mij steeds uit te reflecteren op mijn keuzes’

Nena Pool, deelnemer van de opleiding tot orthopedagoog-generalist, over het toenemende belang van de orthopedagoog generalist in de ggz en gehandicaptenzorg. Mede als gevolg van de Wvggz en Wzd.

Ga naar dit interview

‘Je hebt als klinisch psycholoog een voorbeeldfunctie voor je collega’s’

Freya Hornyák, gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog (kinderen & jeugd) vertelt in dit interview over het nut en de noodzaak van klinisch psychologen voor de ggz.

Ga naar dit interview

‘VG-sector heeft niet alleen behoefte aan superspecialisten’

Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking stimuleren om hun leven waar mogelijk zelf vorm en betekenis te geven? Lees dit interview met Hanneke Kooiman.

Ga naar dit interview

Martine van Zandvoort benoemd tot Hoogleraar Translationele Neuropsychologie

Klinisch psycholoog en hoofdopleider van de GZ-opleiding Martine van Zandvoort benoemd tot Hoogleraar Translationele Neuropsychologie

Ga naar dit artikel

'We dreigen te vervreemden van elkaar, in de behandelkamer is dat niet anders’

Dirk de Wachter over o.a. corona, emoties tonen als behandelaar, de verharding van de maatschappij en de rol van de therapeut in het maatschappelijke debat.

Ga naar dit interview

Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juli

Bekijk de berichten die in juli 2021 het meest gewaardeerd werden op onze social media kanalen.

Ga naar dit artikel

Nieuw: integraal scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog

Lees meer over dit 2-jarige scholingstraject met vaste opleidingsgroep, rode draad en inhoudelijk op elkaar afgestemde lesdagen.

Ga naar dit artikel

‘Met de kennis die ik opdoe in de Verkorte GZ-opleiding voel ik me als psychotherapeut beter onderlegd’

Ozlem Yildiz over de verkorte GZ-opleiding voor psychotherapeuten bij de RINO Groep en Rino Amsterdam.

Ga naar dit interview

Nieuw: tweejarig scholingstraject voor kinder- en jeugdpsycholoog, leren kijken vanuit het kind

Helen Bakker over het tweejarig scholingstraject voor kinder- en jeugdpsycholoog bij de RINO Groep.

Ga naar dit interview

Prof. dr. Maretha de Jonge nieuwe hoofdopleider OG

Prof. dr. Maretha de Jonge is benoemd tot hoofdopleider van de BIG-opleiding tot orthopedagoog-generalist (OG)

Ga naar dit artikel

Dr. Annette van Schagen plaatsvervangend hoofdopleider KP-opleiding V&O

Per 1 september is dr. Annette van Schagen benoemd tot plaatsvervangend hoofdopleider van de BIG-opleiding tot klinisch psycholoog volwassenen en ouderen.

Ga naar dit artikel

Dr. Anika Bexkens aangesteld als waarnemend hoofdopleider GZ K&J

Dr. Anika Bexkens is door het bestuur van Stichting BoPP West benoemd tot waarnemend hoofdopleider van de BIG-opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog kinderen en jeugd.

Ga naar dit artikel

‘Hoogbegaafde volwassenen snakken naar maatwerk en begrip’

Meer weten over hoogbegaafdheid bij volwassenen? Lees het interview met docent Rianne van de Ven.

Ga naar dit interview

‘Traumatherapie vergt oprecht luisteren op veel dieptelagen’

Joany Spierings is expert op het gebied van trauma en complexe rouw en verzorgt diverse cursussen voor de RINO Groep. Lees het interview met haar.

Ga naar dit interview

‘Jongeren worden overvraagd en te vroeg losgelaten’

Steeds meer jongeren kampen met ernstige psychische problemen. Lees in dit interview hoe Robert Vermeiren deze verontrustende trend duidt.

Ga naar dit interview

‘Het is vreemd dat neuropsychologisch onderzoek niet standaard aangeboden wordt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel’

Niet-aangeboren hersenletsel heeft een enorme impact op het dagelijks leven van patiënten. Lees in dit interview over Anne Buunk en haar vervolgonderzoek.

Ga naar dit interview

Oekraïense hulpverleners leren online over traumazorg

Prof. dr. Rolf Kleber vertelt in dit interview over het contact dat hij heeft met ggz-professionals in Oekraïne.

Ga naar dit interview

Prof. dr. Liesbeth Eurelings benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Zaterdag 27 augustus 2022 is klinisch psycholoog prof. dr. Liesbeth Eurelings-Bontekoe benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ga naar dit artikel

Meest gewaardeerde nieuwsberichten van augustus

Bekijk de berichten die in augustus 2022 het meest gewaardeerd werden op onze social media kanalen.

Ga naar dit artikel

'Creëer eerst een emotioneel veilige gezinssituatie'

In dit interview vertellen Lenny Rodenburg en Elien van Oostendorp over het gezin als uitgangspunt voor vrijwel alle emotie- en hechtingsgerichte behandelingen.

Ga naar dit interview

Psychopaten behandelen - wie durft?

In dit interview vertelt prof. dr. Kasia Uzieblo over het belang van een passende behandeling bij psychopaten.

Ga naar dit interview

'Met adequate herkenning bij psychische en psychiatrische problemen bij ouderen, voorkom je dat problemen verergeren'

Martin Kat, (ouderen)psychiater-psychotherapeut en docent bij de RINO Groep, schreef het boek 'Ouderenpsychiatrie: de praktijk'. Lees het interview met hem.

Ga naar dit interview

‘Wat de ggz nodig heeft, is dat we als psychologen meer contextueel gaan denken’

Hoe kan het onderwijs nóg beter aansluiten op de uitdagingen van nu en van de toekomst? In dit artikel deelt Samrad Ghane, P-opleider bij Parnassia Groep, zijn visie

Ga naar dit interview

Topklas-deelnemer Brenda de Wit ontwikkelde nieuw model dat inzicht geeft in onderliggende factoren van antisociaal gedrag

Brenda de Wit heeft voor haar promotieonderzoek een model ontwikkeld dat behandelaren meer inzicht kan geven in antisociaal gedrag en kan helpen om een gegronde behandelkeuze te maken.

Ga naar dit interview

‘De Gecombineerde Opleidingsplek biedt kansen om meer Gz-psychologen op te leiden in de ouderenzorg’

Gz-psychologen zijn in de ouderenzorg hard nodig. Drie ouderenzorginstelllingen werken samen om opleidingsplekken te creëren. Praktijkopleider Hilke van Cuylenborg vertelt over deze samenwerking.

Ga naar dit interview

Drs. Marianne Koole nieuwe hoofddocent Hulpverleningskader bij OG-opleiding

Per augustus 2023 is drs. Marianne Koole aangesteld als hoofddocent bij de opleiding tot orthopedagoog-generalist. Voorlopig heeft zij het blok Hulpverleningskader onder haar hoede.

Ga naar dit artikel

Doe mee met RINO Groep Posterprijs tijdens 16e Jaarcongres KP en KNP

Op 18 en 19 april vindt het 16e jaarcongres voor klinisch psychologen & klinisch neuropsychologen plaats met het thema 'Op het scherpst van de snede'.

Ga naar dit artikel