Gezinsdiagnostiek  (D2472)

€ 750

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 8 oktober 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Om problemen van kinderen en jongeren goed te kunnen begrijpen, heb je zicht nodig op het hele gezin. Hoe je dat goed in kaart brengt, leer je in deze cursus. Je krijgt verschillende instrumenten aangereikt om alle perspectieven helder in beeld te krijgen en de verschillende kanten van de problematiek zichtbaar te maken. Om echt te ervaren hoe dit in de praktijk werkt, maken we gebruik van een oefencasus en oefen je de gespreksvaardigheden in een rollenspel met trainingsacteurs.
 
 • Inhoud

  ‘Ik heb veel praktische methodes ontdekt waar ik nog niet eerder mee gewerkt heb. Dit geeft inspiratie voor op de werkvloer!’

  Oud-deelnemer

  Het gezin vormt de primaire leefwereld voor kinderen en jongeren. Om problemen van kinderen en jongeren goed te begrijpen is het in het algemeen dan ook nodig meer zicht te krijgen op het gezinssysteem waarbinnen deze problemen zich voordoen.

  Tijdens een gezinsonderzoek wordt met de betrokken gezinsleden een dialoog aangegaan waarin ruimte wordt gemaakt voor een veelzijdigheid aan visies en perspectieven op de bestaande situatie. Vanuit verschillende invalshoeken wordt naar deze situatie gekeken, waardoor meerdere aspecten van de problematiek zichtbaar worden. Deze vorm van gezinsonderzoek veronderstelt van de hulpverlener een houding die gericht is op samenwerking met de gezinsleden. Door niet vanuit een positie als expert boven maar naast cliënten te gaan staan, worden zij uitgenodigd samen op zoek te gaan naar wat helpend is in de unieke situatie van het betreffende gezin.

  De cursus bespreekt verder:

  • Hulpverleningsrelatie: het vestigen van een samenwerkingsrelatie, visie op ouderschap, ouders aanspreken op metaniveau, een veilige cultuur creëren voor kinderen
  • Instrumenten en werkvormen: genogram, gezinskaart, netwerkkaart, levenslijn, NOSI, oplossingsgerichte werkvormen (o.a. schaalvragen, wondervraag), circulair interviewen, externaliseren, creatieve en speelse werkvormen om kinderen bij het gezinsonderzoek te betrekken
  Tijdens de eerste twee dagen wordt de geboden theorie door middel van gevarieerde werkvormen voortdurend vertaald naar de toepassing ervan in de praktijk. Aan het eind van de tweede dag worden verschillende mogelijkheden besproken om gezinsonderzoek vorm te geven en kan je nagaan welke vorm het meest passend is in de eigen werksituatie. De derde dag wordt een documentaire vertoond en besproken als oefencasus. In de middag kun je zelf de gespreksvaardigheden oefenen in de praktijk, tijdens een rollenspel met trainingsacteurs.

  Wat leer je?

  • Je leert gezinsproblematiek vanuit verschillende invalshoeken te analyseren.
  • Je doet inzicht op over een breed scala aan instrumenten en werkvormen die hierbij gebruikt kunnen worden.
  • Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van het vestigen van een hulpverleningsrelatie gebaseerd op samenwerking met alle gezinsleden.
  • Je bent in staat om de geboden theorie te vertalen naar je eigen werksetting.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.


  - VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.
  - Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

  Let op: wanneer je inschrijft kun je maximaal één kortingscode gebruiken.
 • Datums

  Omvang

  3 dinsdagen van 10.00-17.00 uur

  Datums

  12 november, 26 november en 17 december 2024

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Toegepast psycholoog
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Jeugdzorgwerker
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Diagnostisch werkende

 • Docenten
  drs. Anne Koning

  drs. Anne Koning

  Anne Koning is NVRG geregistreerd systeemtherapeut. Zij heeft ruim 20 jaar werkervaring op het gebied van systeemgerichte hulpverlening bij huiselijk geweld.
  Zij heeft in opdracht van Blijfgroep de methodiek Begeleide Terugkeer en de methodiek voor de crisisopvang van het Oranjehuis ontwikkeld.  Deze methodieken zijn beide bestemd voor systeemgerichte hulpverlening bij huiselijk geweld.
  Daarnaast heeft zij als systeemtherapeut gewerkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie, in de jeugdhulpverlening, bij een behandelcentrum seksueel misbruik voor kinderen met een verstandelijke beperking en bij een dagbehandeling voor mensen met  een persoonlijkheidsstoornis. Momenteel is zij werkzaam in haar eigen praktijk voor systeemtherapie en training/scholing (www.praktijkkoning-grit.nl).

   

  Lees meer
 • Literatuur
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
 • Reviews