Mentalisatie Bevorderende Therapie (MBT) is een evidence based behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek en is ontwikkeld door Peter Fonagy en Anthony Bateman. Mentaliseren is het gedrag van anderen en van zichzelf impliciet en expliciet kunnen interpreteren als betekenisvol op basis van gerichte mentale processen: zoals kunnen nadenken over (veranderingen in) bewustzijn, beleving en communicatie.
In deze cursus leer je te werken met het mentaliserend proces in de therapie, zowel in groepen als in individuele gesprekken, waarbij de gehechtheidstheorie het uitgangspunt van de behandeling vormt. De uitwerking van mentaliseren op de therapeutische relatie staat hierbij centraal, het effect op de cliënt en op de therapeut. Belangrijk is dat het hier gaat om een cursus gericht op het leren ervaren wat mentaliseren is in de psychotherapeutische relatie. Dit betekent dat het een praktische cursus is, waarin gevraagd wordt stil te staan bij belevingen van cliënten maar ook die van jou. Mentaliseren is een open houding in de psychotherapeutische relatie leren, die naast ervaringen van de cliënt ook ervaringen van de therapeut oproept en waar aandacht voor gevraagd wordt. Mentaliseren bevorderen kan als er gementaliseerd wordt door zowel cliënt als therapeut.
Mentaliseren als psychotherapeutisch gereedschap (D2396)
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Je leert mentaliseren bevorderen in de therapie (dagklinische of ambulante behandeling): in de cursus worden zowel theorie als praktijk besproken en geoefend.
Werkwijze
Vanuit het MBT-behandelmodel, waarvan het doel is om mensen met persoonlijkheidsproblematiek te leren mentaliseren, leer je te werken in de psychotherapeutische relatie, zowel in de groep als individueel. De gehechtheidtheorie is het uitgangspunt van de behandeling. Daarbij wordt ingegaan op:
- theoretische achtergrond van waaruit deze behandeling is ontwikkeld; dit verheldert het ontstaan en de aard van persoonlijkheidsproblematiek
- MBT-behandelmodel
- toepassen van mentalisatie bevorderende interventies, zowel in de groep als individueel
- oefeningen en casuïstiek
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Klassikale lessen
Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.
- Datums
Omvang
3 maandagen van 13.00-20.00 uurDatums
volgen zo spoedig mogelijkLocatie
Utrecht - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog22 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NVvP - Nascholing Psychiater- Wordt aangevraagd
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist- Wordt aangevraagd
- vLOGO - Vereniging Landelijk Orgaan Gz-opleidingen1,5 ECT Behandelingsmodellen en strategieën
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Psychiater
- Verpleegkundig specialist
- Hbo-verpleegkundige
-
Docenten
drs. Yvonne Noij
Yvonne Noij is psychotherapeut en systeemtherapeut. Zij is opgeleid in Mentalisatie Bevorderende Therapie door Fonagy en Target.Lees meer - LiteratuurAllen, J.G., Fonagy, P. & Bateman, A.W. (2008). Mentaliseren in de klinische praktijk (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057122774
Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen. - Reviews