Je raakt middels de verschillende theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering zodanig vertrouwd met de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf, dat je op een zelfstandige wijze kunt functioneren als systeemtherapeut die kan werken met individuen, relaties, gezinnen en de relatie tussen systemen en grotere systemen. Je dient de mogelijkheid te hebben om tijdens de cursus systemen te kunnen zien.
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Psychiater
- Arts
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
- Vaktherapeut
Je hebt minimaal een afgeronde bachelor- en masteropleiding op hbo- of universitair niveau in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde. Uit je opleiding blijkt een therapeutische oriëntatie door het volgen van de volgende onderdelen:
In uitzonderlijke gevallen kun je een afwijkende vooropleiding ter beoordeling van niveau en inhoud voorleggen aan de
NVRG.
Overgangsregeling
Heb je een door de NVRG erkende afgeronde opleiding hbo-maatschappelijk werk, maatschappelijke gezondheidszorg, inrichtingswerk of creatieve therapie, ben je uiterlijk 30 september 2015 begonnen met een door de NVRG erkende VO/post-hbo en heb je in je vooropleiding voldoende kennis van psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en gespreksvaardigheden op meer dan hbo-niveau opgedaan? Dan kun je, na het volgen van een door de NVRG erkende opleiding tot systeemtherapeut, LID ST worden op grond van de overgangsregeling. Bekijk het
overzicht van de door de NVRG erkende Voortgezette Opleidingen (VO of post-hbo).
Naast de
vooropleidingseisen dien je minimaal twee jaar ervaring te hebben in het werken met systemen. Je moet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimaal twee dagen in de week werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en eigen casuïstiek in kunnen brengen.
A. Theoretisch deel
Je wordt vertrouwd gemaakt met de systeemmodellen. Er wordt meer nadruk gelegd op de overeenkomsten dan de verschillen tussen deze verschillende modellen.
De cursus is met ingang van 2009, volgens de richtlijnen van de NVRG, uitgebreid met een module Wetenschap in de opleiding (WIO) van 12 uur.
B. Technisch deel
Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is. De taxatie van de structurele, strategische, intergenerationele en cybernetische aspecten van het systeem biedt de bouwstenen voor de strategievorming, die direct of indirect op verandering is gericht. De nieuwste integratieve stromingen en evidence based modellen geven je handvatten om systemische verandering te bewerkstelligen.
Je kunt in 2 halfjaartermijnen betalen.
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven.
Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept.
Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.