Vrijwel iedereen heeft een gezin, familie, vrienden of werk: een netwerk van relaties ofwel sociaal systeem. Bij het ontstaan én het oplossen van veel psychische of psychiatrische klachten, blijkt dit systeem een belangrijke invloed uit te oefenen. Daarom behandelt een systeemtherapeut niet alleen de klachten van de persoon zelf, maar is er ook aandacht voor het systeem waarvan de persoon deel uitmaakt. Kenmerkend voor deze vorm van therapie is dat partners of gezinsleden meestal samen in therapie zijn. Bewezen is dat als er ook aandacht wordt geschonken aan het sociale systeem, er sneller herstel optreedt op de korte en de lange termijn. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische basis en oefen je met (gespreks)vaardigheden, interventies en attitude. Zo word je competent in het toepassen van jouw therapeutische interventievaardigheden bij het werken met paren, gezinnen en grotere systemen. Bovendien blijkt deze therapievorm goed toepasbaar bij iedere culturele achtergrond. Voor het opleiden van hulpverleners op het gebied van systeemtherapie werkt de RINO Groep samen met de NVRG. |
Modulaire opleiding systeemtherapie (ST)
Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en betrek je de naasten van een cliënt bij de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische basis en oefen je met (gespreks)vaardigheden, interventies en attitude. Als je de technisch theoretische hoofdcursus systeemtherapie, twee vervolgcursussen naar keuze van elk 40 uur, leertherapie en supervisie hebt gevolgd, kun je je registreren als systeemtherapeut NVRG. Prijzen, startdatums e.d. vind je bij de losse cursussen.
Doelgroep
Je hebt minimaal een afgeronde bachelor- en masteropleiding op hbo- of universitair niveau in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde. Uit je opleiding blijkt een therapeutische oriëntatie door het volgen van de volgende onderdelen:
- ontwikkelingspsychologie
- psychopathologie
- gespreksvaardigheden
Naast de vooropleidingseisen dien je minimaal twee jaar ervaring te hebben in het werken met cliëntsystemen. Je moet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimaal twee dagen in de week werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en eigen casuïstiek kunnen inbrengen.
Wat leer je?
Je wordt opgeleid conform de eisen van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Inhoud
Cursorisch gedeelte
De opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit een technisch theoretische hoofdcursus (TTC) systeemtherapie (132 uur) en twee vervolgcursussen naar keuze van elk 40 uur. De opleiding is volgens de richtlijnen van de NVRG uitgebreid met een module Wetenschap in de opleiding (WIO) van 12 uur; dit is verwerkt in de hoofdcursus. De hoofdcursus en vervolgcursussen vind je hieronder.
Leertherapie
Voor het gewoon lidmaatschap van de NVRG is een leertherapie van tenminste 25 zittingen, verspreid over minimaal één jaar, vereist. De leertherapeut dient door de NVRG erkend te zijn of gevolgd te zijn bij een leertherapeut van één van de erkende specialistische psychotherapie verenigingen conform de eisen voor leertherapie van de desbetreffende vereniging. Deze leertherapie is geen onderdeel van het hier aangeboden cursorisch gedeelte. Voor meer vragen over de leertherapie raden we je aan contact op te nemen met de NVRG.
Supervisie
In totaal is minimaal 3 x 25 uur supervisie vereist. Vanaf het moment dat je 25 uur TTC heeft gevolgd is het mogelijk om met de supervisie te beginnen. De keuze van een supervisor ligt bij jou als cursist. De supervisor dient erkend te zijn door de NVRG. Indien gewenst kan een supervisieroute in overleg met de hoofdopleider opgesteld worden.
Praktijkervaring
Je werkt tijdens de opleiding voor tenminste twee dagen per week in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of een daaraan verwante instelling, gericht op de behandeling van systemen - individuen in familieverband, gezinnen en partners.
Certificaat
Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap
Als systeemtherapeut beschik je over verschillende ingangen om te werken met individuen, paren, gezinnen en grotere systemen. In deze cursus ontdek je via de theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf. Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is en hoe je daarmee de basis legt voor een strategie voor verandering.
Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie
Als een of meerdere familieleden een trauma hebben, is dit bijna altijd van invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de individuele ontwikkeling van de leden en de emotionele atmosfeer en verbondenheid van de familie als geheel. In deze 40-urige vervolgcursus leert systeemtherapeut Jan Baars je om trauma’s in een familie beter bespreekbaar te maken en te behandelen met verschillende interventies.
Narratieve systeemtherapie
Mensen vertellen verhalen over zichzelf en definiëren zo hun identiteit en mogelijkheden. In deze cursus leer je hoe je met narratieve therapie paren, gezinnen en andere systemen helpt om samen de verhalen van hun voorkeur te construeren. Je maakt kennis met de theorie en de interventies van de narratieve therapie en oefent met de toepassing ervan in je dagelijkse praktijk. Daarnaast maak je je de bijbehorende attitude eigen.
Partnerrelatietherapie op systemische grondslag
Hoe gebruik je systeemtherapie bij de behandeling van paren met relatieproblemen? Tijdens deze 40-urige opleiding verdiep en verbreed je je vaardigheden op het gebied van relatietherapie met diverse relevante werkwijzen. Je combineert de ervaring die je al hebt met nieuwe inzichten uit de wetenschap rondom systeemtherapie. Zo ontwikkel jij jouw eigen visie op de ontwikkeling en organisatie van partnerrelaties. Deze cursus kan onderdeel zijn van de route naar NVRG erkend systeemtherapeut.
Specialistische cursus Systeemtherapie kind & jeugd
Deze 40-urige cursus integreert de huidige systeemtheoretische modellen voor de gezinsbehandeling van kinderen en jongeren met externaliserende en internaliserende problemen. Je leert hoe je de individuele pathologie verbindt aan de gezinssituatie en veiligheid creëert. Ook oefen je hoe je juist de pijnlijke thema's leert bespreken en toewerkt naar verbinding binnen het systeem om de pathologie van het kind te verminderen.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team (onderdelen van) deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Docenten
Jan Baars, hoofdopleider postmaster opleiding systeemtherapie
Enthousiast geworden?
`Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: ST zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl