Congres Trauma en veerkracht met Froma Walsh  (C1902)

Family Resilience bij traumatische verlieservaringen

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Waarom blijven sommige gezinnen overeind na heftige verlieservaringen terwijl andere ontredderd zijn? Dit heeft te maken met de veerkracht in systemen of gezinnen (Family Resilience). Froma Walsh, de autoriteit op dit gebied, beschrijft het als een relationeel en systemisch concept. Tijdens dit congres leer en ervaar je met haar en Nederlandse experts als Jan Baars, Guus van Voorst, Leo Gualthérie van Weezel en Christien de Jong hoe je dit concept toepast bij traumatisch verlies.
 
  • Inhoud


    Introductie

    Gezinnen en echtparen kunnen te maken krijgen met heftige en traumatische verlieservaringen, zoals echtscheiding, levend verlies en het verlies van hoop en verwachting bij ziekte, dood en andere catastrofes. Froma Walsh noemt dit ‘disruptive life challenges’, ‘major disasters’ en ‘traumatic losses’. Zij ziet veerkracht niet alleen als een eigenschap van individuen, maar ook als een herstel- en groeiproces, dat bij systemen gemobiliseerd kan worden.
    Walsh’ uitwerking en toepassing van het begrip veerkracht is een krachtig hulpmiddel voor behandelaren, onderzoekers en geestelijk verzorgers om gezinnen met grote tegenslagen te helpen. Het Family Resilience model kent een brede toepassing, bij onder meer traumatisch verlies, complexe rouw bij levend verlies, chronisch misbruik en ernstige ziekte.

    Programma
    Het congres bestaat uit een plenair programma waarbij dagvoorzitter Guus van Voorst je meeneemt van het verhaal van Froma Walsh over veerkracht, naar de Nederlandse experts die de vertaalslag maken naar specifieke doelgroepen.

    Froma Walsh spreekt over de uitgangspunten van Family Resilience en hoe het Family Resilience model kan worden toegepast bij traumatisch verlies: The concept of resilience-- the capacity to rebound from adversity- has come to the forefront in the mental health field. It shifts focus from damage and deficits with traumatic and chronic stress to the human potential for adaptation and positive growth. Resilience research has advanced from an individual focus to a systemic perspective, revealing how family functioning is impacted by adversity and how relational processes for resilience can strengthen all members and their bonds. Froma Walsh will share the utility of a family resilience framework and in clinical and community-based practice. Also she will illustrate applications of this approach in a wide range of adverse situations: recovering from trauma and loss; navigating disruptive transitions in separation/divorce; with chronic illness/disability; and with at-risk youth and vulnerable families.

    Guus van Voorst zelf presenteert de systeembenadering van gezinnen met complexe rouwprocessen bij levend verlies, zoals bij autismespectrumstoornissen en niet aangeboren hersenletsel.

    Jan Baars heeft als onderwerp Relationeel Trauma, waarbij veerkracht geblokkeerd kan zijn door geheimhouding, ervaringen niet gedeeld kunnen worden, en er geen ruimte kan zijn voor betekenisgeving en integratie op systeemniveau. Hij laat zien hoe de communicatie geopend kan worden en de (on) mogelijkheden tot verzoening verkend kunnen worden.

    's Middags brengt Froma Walsh verdere verdieping over traumatisch verlies: she will focus on traumatic loss, healing, and resilience in family bereavement, community disasters, and refugee experience. A case illustration will highlight the significance of shared belief systems for meaning-making, hope, and transcendence. While honoring the experience of suffering and struggle, resilience-oriented practice brings forth “the art of the possible.”

    Met Christien de Jong en Leo Gualthérie van Weezel ervaar je op een bijzondere, levendige manier hoe het model in de medische psychologie bij een ernstige ziekte toegepast wordt. Zo werken zij met acteurs op het podium om je concrete handvatten te geven hoeveerkracht te versterken in systemen met een ernstige ziekte.

    Wat kun je verwachten?

    Tijdens dit congres krijg je inzicht in de veerkracht van gezinssystemen. Deze veerkracht is een tegengif voor simplistische diagnostische labels. We gaan ontdekken hoe je veerkracht in systemen kunt mobiliseren en waar je kunt aangrijpen. Sleutelbegrippen hierbij zijn: het bewerkstelligen van een stevige structuur in het gezin, het helpen betekenis te geven aan de verlieservaring en het bevorderen van een open en heldere communicatie en het probleemoplossend vermogen.
    Als je als systeemtherapeut werkt met gezinnen die te maken hebben met verlies, roept dat ook eigen emoties op die je moet leren hanteren. Leer hoe je bronnen van kracht kunt aanboren voor het systeem en gezinsleden kunt helpen effectief met stress om te gaan, zodat er een betere adaptatie aan de omstandigheden ontstaat.
     
    De benadering van Froma Walsh gaat uit van een systemisch ontwikkelingsperspectief. Zij biedt een beproefd overkoepelend raamwerk voor het begrijpen en bevorderen van veerkracht in gezinnen. Ze hanteert een model gebaseerd op samenwerking, dat aandacht heeft voor de sterke kanten en bronnen van het gezin. Het is een geïntegreerd model, waarin zij verschillende invalshoeken vanuit de systeemtherapie integreert. Froma Walsh biedt concrete handvatten hoe dit model in de praktijk te gebruiken. Ze onderscheidt belangrijke relationele processen die worstelende gezinnen in staat stellen sterker en vindingrijker te worden. Met behulp van vignetten laat ze zien hoe ze samenwerkt met gezinnen die te kampen hebben met een breed scala aan crisissituaties, chronische problemen of traumatisch verlies. Zo inspireert ze hulpverleners om deze gezinnen te helpen hun verborgen bronnen terug te vinden of te ontdekken, en zo weer hoop te krijgen.

    Ook belichten Nederlandse experts als Jan Baars en Guus van Voorst dit thema vanuit verschillende vakgebieden.  In de interactieve sessie van Christien de Jong en Leo van Weezel maakt je 'live' kennis met enkele systemen die door ernstige ziekte zijn ontwricht. In samenspraak met de zaal en Froma Walsh gaan we op zoek naar interventies die hun verbondenheid weer kunnen herstellen. In deze zoektocht staat een positieve, niet pathologiserende en emanciperende visie centraal.

    Op het congres wordt er Engels gesproken tijdens de onderdelen met Froma Walsh. De andere sprekers spreken tijdens het congres Nederlands.
    ​​​​​​​
    ‘Heb je interesse in het congres? Luister dan ook naar de podcastserie over levend verlies, terugkerende gevoelens van verlies en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening. Maandelijkse gesprekken met ouders en hulpverleners.’





    Wat leer je?

    Je leert wat het effect is van verlies op (gezins)systemen en hoe je veerkracht kan mobiliseren en versterken in gezinnen en systemen die te maken hebben met ingrijpende levensgebeurtenissen en (traumatische) verlieservaringen. Daarnaast krijg je concrete handvatten om het family resilience raamwerk in de praktijk te gebruiken. Je ontdekt verschillende toepassingen van het model zoals bij levend verlies, chronisch misbruik en ernstige en levensbedreigende ziektes.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    9.00-17.30 uur

    Datum

    vrijdag 28 juni

    Locatie

    Castellum de Hoge Woerd, Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Basispsycholoog
    • Systeemtherapeut
    • Geestelijk verzorger
    • Ggz-agoog
    • Psychotherapeut in opleiding
    • Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog
    • Hbo-verpleegkundige

  • Docenten
    drs. Jan Baars

    drs. Jan Baars

    Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en super­visor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemthera­pie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
    Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie. 

     Lees meer
    drs. Leo Gualthérie van Weezel

    drs. Leo Gualthérie van Weezel

     Leo Gualthérie van Weezel is psychiater (niet praktiserend) en psychotherapeut. Hij was tot zijn pensionering in 2015 werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut en het Amsterdams Instituut voor Gezins -en Relatietherapie. Kenmerkend voor zijn werk is zijn systeemgerichte visie, waarin hij met oog voor de kwetsbaarheid de kracht van mensen aanspreekt in het vinden van een nieuw evenwicht in het leven met ernstige ziekte.  Hij is, net als Christien de Jong, hoofdopleider van de post Master Medische Psychologie bij de RINO Groep. Met met Christien de Jong publiceerde hij over dit onderwerp o a in het Handboek Systeemtherapie en het Handboek Psychologische Patiëntenzorg in de Oncologie.Lees meer
    drs. Christien de Jong

    drs. Christien de Jong

    Christien de Jong is vrijgevestigd GZ psycholoog/psychotherapeut en werkzaam in eigen praktijk. Zij is tevens verbonden aan het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie. Haar aandachtsgebied is de behandeling van psychologische aanpassingsproblemen bij patiënten en  hun naasten ten gevolge van levensbedreigende ziekte. Het systeemtheoretisch gedachtegoed staat centraal in de visie die zij samen met Leo van Weezel heeft ontwikkeld voor de benadering van de psychologische aanpassingsklussen bij ernstige ziekte.
    Zij verzorgt workshops voor professionals in de medische wereld en is hoofdopleider van de Post Master Medische Psychologie bij de Rinogroep Utrecht. Met Leo van Weezel publiceerde zij over dit onderwerp o a  in het Handboek Systeemtherapie en het Handboek Psychologische Patiëntenzorg in de Oncologie.Lees meer
    drs. Guus van Voorst

    drs. Guus van Voorst

    Guus van Voorst is klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut en internationaal lid van de American Family Therapy Academy (AFTA). Hij is supervisor psychotherapie en systeemtherapie, en was (hoofd)docent systeemtherapie onder andere bij de RINO Groep en is dat nu nog bij de opleiding tot kinderpsychiater van het UMCU.
    Hij was als hoofd behandelprogramma verbonden aan het centrum voor volwassenen met autismespectrumstoornissen en was klinisch psycholoog en systeemtherapeut bij de kinder- en jeugdpsychiatrie (GGZ Centraal, Amersfoort). Ook werkt hij als relatietherapeut in zijn eigen praktijk. Van Voorst werkt al 43 jaar in de SGGZ , waarbij compassie met gezinnen die geconfronteerd zijn met aandoeningen, lijden en tegenslag altijd centraal heeft gestaan. Hij werkt vanuit een ontwikkelingsgericht systeemperspectief: hoe help je gezinnen en echtparen bij het aanpakken van stagnerende ontwikkelingsopgaven door ziekte en tegenslag. Het werk van Walsh en John Rolland (Family Illness) sluit hier goed bij aan. Hij bracht hen beiden naar Nederland in 2003, 2005 en 2006. Hij heeft gepresenteerd en gepubliceerd over gezinnen en echtparen met autisme en over systeemtherapie in de kinder- en jeugdpsychiatrie.
    Lees meer
    Froma Walsh MSW PhD

    Froma Walsh MSW PhD

    Froma Walsh MSW, PhD, is een internationaal erkend in de systeemtherapie en de autoriteit op het gebied van veerkracht in gezinnen. Haar benadering heeft aandacht voor de ontwikkelings-, contextuele, culturele en spirituele aspecten bij verlies, lijden, herstel en veerkracht. Zij is een veelgevraagde spreker en consultant, nationaal en internationaal, op het gebied van veerkracht bij gezinnen. Ze is professor emirita in de School of Social Service Administration and the department of psychiatry at the Pritzker School of Medicine, University of Chicago, en mede-oprichtster van het Chicago Center for Family Health. Ze heeft meer dan 120 publicaties op haar naam staan en schreef een aantal succesvolle boeken die vertaald zijn in het Spaans, Portugees, Italiaans, Duits, Japans, Koreaans en Chinees, waaronder: haar standaardwerk Strengthening Family Resilience (3e druk), Normal Family Processes (4e druk), Living Beyond Loss: Death and the Family (2e druk). De herziene editie van Strengthening Family Resilience bevat theorie, vignetten, oefeningen, hulpmiddelen en richtlijnen.

    Lees meer
  • Reviews
    Reviews