Datum:

 • 11 jun 2018

Congres Kinderen, jongeren en seks (C1722)

Wat is normaal en afwijkend gedrag en wat doe je bij zorgen en seksueel misbruik?

Als je werkt met kinderen en jongeren loop je geregeld tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door het kind zelf gesteld worden of gerelateerd zijn aan je eigen normen en waarden. Ook kun je gedrag waarnemen waarvan je je afvraagt of dit wel passend is voor de leeftijd of hoe je het beste kunt reageren. Kinderen kunnen seksueel misbruik ter sprake brengen of hun gedrag kan je zorgen baren. Het is van belang dit goed te kunnen duiden en adequaat op te handelen.

Kosten: € 295


€ 45,- vroegboekkorting tot en met 23 februari 2018. Vul kortingscode VROEGC1722 in op het inschrijfformulier.

Inschrijven

Mogelijk t/m 7 juni 2018, tenzij eerder vol

Feiten

Voor wie

 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Toegepast psycholoog
 • POH-GGZ
 • Jeugdverpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
Lees de volledige doelgroepinformatie
Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Toegepast psycholoog, POH-GGZ, Jeugdverpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Speltherapeut

Het congres is mede door de actualiteit en de toonaangevende experts zeker interessant voor mensen die opgeleid zijn in de seksuologie.

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, SKJ, V&V

Lees meer over de accreditaties

Wanneer je het volledige congres bijwoont ontvang je na afloop een certificaat.


Wat leer je?

Je krijgt antwoord op onder andere de genoemde vragen. Je impliciete kennis en aannames worden verrijkt met theoretische kennis en vooral praktische handvaten. Je kunt kinderen en jongeren adequater en passend bij hun leeftijd en ervaring helpen bij een gezonde seksuele en identiteitsontwikkeling. Daarnaast weet je hoe je kinderen en jongeren die nare ervaringen hebben met dit thema effectief kan helpen.

Doelgroep

 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Toegepast psycholoog
 • POH-GGZ
 • Jeugdverpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Speltherapeut
Het congres is mede door de actualiteit en de toonaangevende experts zeker interessant voor mensen die opgeleid zijn in de seksuologie.

Inhoud

Tijdens het congres gaan we plenair in op de normale seksuele ontwikkeling en hoe om te gaan met afwijkingen. Uiteraard hebben we aandacht voor actuele thema’s zoals sexting, grooming, toenemende aandacht voor LHBT-jongeren en de Centra voor Seksueel Geweld.

In parallelsessies verdiep je je kennis over specifieke onderwerpen of doelgroepen. Wat is bijvoorbeeld bijzonder in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme of een verstandelijke beperking? En, wat betekent dit voor de hulpverlening? Welke behandelmogelijkheden zijn er voor trauma dat is gerelateerd aan seksueel misbruik? Waarom komt seksueel misbruik binnen een familie vaak van generatie op generatie voor? En, het klinkt simpel, maar hoe praat je nou eigenlijk met jongeren over seksualiteit op een manier die bij hen aansluit en voor jezelf gemakkelijk voelt?

Programma
Plenaire sessie
10.00 - 14.15 uur
Dagvoorzitter:  Paulien van Haastrecht

1) Opening en aandacht voor onze eigen waarden en normen. Hoe gemakkelijk voel je je bij dit onderwerp?, door Paulien van Haastrecht
2) Praten over seks, door Anneke van Loevesijn
3) Normale seksuele ontwikkeling, door Iva Bicanic
4) Seksualitieit anno 2018

Verdiepende workshops
14.45 - 16.30 uur
Keuze uit:

1)
Seksualiteit bij kinderen en jongeren met autisme
Spreker: Robert Emmen
De jeugd ontvangt via media, internet en mensen om hen heen allerlei informatie. Kinderen en jongeren met autisme beleven dingen anders. Vanwege hun autisme missen ze de vaardigheden de informatie in de juiste context te plaatsen, zo kan er een verkeerd beeld ontstaan van seksualiteit. Het kan ook zijn dat hun ontwikkelingsleeftijd op een bepaald gebied anders is dan hun kalenderleeftijd. Dit vraagt om een aangepaste voorlichting en begeleiding, zeker ook als het gaat om spannende zaken als seksuele ontwikkeling en behoeften.

2)
Seksualiteit bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking
Spreker: Robert Hubers
Seksuele ontwikkeling en hormonale ontwikkeling gaan niet altijd gelijk op. Zeker niet bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Zij hebben minder kennis dan hun niet-verstandelijk beperkte leeftijdsgenoten. Ze zijn bijvoorbeeld niet in staat in te schatten wat hun gedrag voor effect heeft op anderen. Ook het vergaren van informatie omtrent seksualiteit en het verwerken hiervan leidt tot een niet juist beeld. Dit levert een extra uitdaging in de begeleiding van kinderen met een beperking. Hoe ga je hiermee om? Wat is wijsheid, wat kunnen we hierin van elkaar leren?

3) Behandelmogelijkheden van aan seksueel misbruik gerelateerd trauma
Spreker: Iva Bicanic
Kinderen en jongeren die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt zijn vaak niet in staat dit te verwerken. Ook ouders zijn geschokt. Naast de eerste opvang is het belangrijk kinderen en ouders intensief te begeleiden om de verwerking te stimuleren. Wat zijn de mogelijkheden om bewezen effectief te behandelen, wat zijn de nieuwste inzichten en hoe zorgen we ervoor dat dit gebeurd?


Plenaire afronding 16.30 - 17.00 uur
Spreker: Paulien van Haastrecht

Certificaat

Wanneer je het volledige congres bijwoont ontvang je na afloop een certificaat.

Sprekers

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze bijeenkomst?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C1722 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl