Veel hulpverlening is gericht op veranderen van gedrag. Vaak lukt dit niet door gebrek aan therapietrouw. De cliënt doet niet wat de hulpverlener adviseert. Zowel in de geestelijke als somatische zorg is die therapietrouw verontrustend laag. De hulpverlener is, met de omgeving van de cliënt, overtuigd van het belang van de gedragsverandering.
In 1991 publiceerde de Amerikaanse psycholoog William R. Miller samen met een collega Motivational interviewing: preparing people to change addictive behavior. Op basis van deze theorie is de training 'Motiverende gespreksvoering' ontwikkeld. Een training die afwijkt van de stereotype benadering van mensen met gewoonteproblemen. Die niet uitgaat van een harde, agressieve confrontatie met het gedrag, maar veranderingen van gewoontegedrag bevordert door het helpen verhelderen en oplossen van ambivalentie voor verandering.
Motiverende gesprekstechnieken voor gevorderde professionals die werken met een herstelvisie (IC208)
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Hoe motiveer je mensen om hun gedrag te veranderen? In deze cursus ontdek je hoe je dat doet vanuit de herstelvisie: niet door een harde confrontatie aan te gaan, maar door ambivalente gevoelens over de verandering te helpen verhelderen en oplossen. Je leert hulpbronnen en krachten van je cliënten te mobiliseren en eigenaarschap en proactiviteit te stimuleren. Daarvoor doe je vaardigheden op uit de motiverende gespreksvoering, het kracht- en herstelgericht werken en de presentietheorie.
- Inhoud
Wat leer je?
- Deelnemers leren:
- op een motiverende manier met cliënten te werken en gebruik te maken van hun hulpbronnen en krachten.
- eigenaarschap en proactiviteit stimuleren bij herstelmomenten.
- op verschillende niveaus met cliënten werken: fysiek, mentaal en spiritueel.
Werkwijze
- Een theoretisch deel over motiverende gespreksvoering, kracht- en herstelgericht werken en de presentietheorie van Andries Baart.
- Wat heeft de cliënt nodig om te veranderen, waar zijn pijnlijke ervaringen blokkades geworden en wat is er nodig om deze blokkades op te heffen?
- Het versterken van persoonlijke effectiviteit van de cliënt, het herkennen van zijn of haar eigen hulpbronnen en krachten.
Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van een mix van werkvormen zoals oefenen met acteur, inventariseren van kracht- en herstelmomenten in eigen biografie, lichaamsgericht werken met yogadocent gericht op de integratie hoofd, hart en lichaam.
- op een motiverende manier met cliënten te werken en gebruik te maken van hun hulpbronnen en krachten.
- Datums
Omvang
Deze cursus wordt incompany uitgevoerd. - Accreditatie
- Doelgroep
Doelgroep
- Toegepast psycholoog
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Social worker
- Maatschappelijk werker
- Vaktherapeut
- Docenten
- LiteratuurAanbevolen literatuur:
- Miller, W.R., & Rollnick, S. (2014). Motiverende gespreksvoering (3e druk). Gorinchem: Uitgevrij Ekklesia. ISBN 9789075569704.
- Baart, A. (2014). Een theorie van de presentie (3e druk). Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789059313217.
- Miller, W.R., & Rollnick, S. (2014). Motiverende gespreksvoering (3e druk). Gorinchem: Uitgevrij Ekklesia. ISBN 9789075569704.
- Reviews