De cursus Kinderneuropsychologie belicht de ontwikkeling van de hersenen in samenhang met de psychologische ontwikkeling zowel bij een niet verstoorde ontwikkeling als bij verstoringen daarin. Speciale aandacht krijgen de nieuwste inzichten in de genetica die een geheel nieuw licht geworpen hebben op het begrijpen van autisme, ASS, aandachtstoornissen (ADHD, e.a.), dyslexie e.a. Motorische en psychologische problemen als gevolg van een hersenletsel rond de geboorte (CP en DCD) en in de jaren daarna (NAH) worden behandeld in samenhang met recente kennis over compensatieprocessen in vroege en latere fasen van de hersenontwikkeling en nieuwe therapeutische inzichten. De behandelstrategieën bij epilepsie worden behandeld met speciale aandacht voor het diagnosticeren van moeilijk te onderkennen vormen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de oorzaken en de behandelingen van AD(H)D en visuo-spatial learning disorders (VSLD) en de extremere vormen: van Conduct Disorder (CD) tot Oppositional Defiant Disorder (ODD). De taalontwikkeling wordt besproken in samenhang met taal-ontwikkelingsstoornissen (TOS) en de nieuwste inzichten in de organisatie van de hersengebieden die betrokken zijn bij spreken en het begrijpen van taal.
Globaal cursusprogramma:
- Lesdag 1 ochtend: Kennismaking en inleiding van de cursus. Probleemanalyse in de kinderneuropsychologie, de empirische cyclus; casus instructie. De hersenen in 5 lessen (grondslagen van de neuroanatomie en de neurofysiologie).
- Lesdag 1 middag: Epilepsie, oorzaken en neuropsychologische gevolgen; diagnose en behandeling.
- Lesdag 2 ochtend: De ontwikkeling van hersenen en gedrag; genetische en epigenetische aspecten.
- Lesdag 2 middag: Syndromen met een (deels) genetische oorsprong (autisme, neurofibromatose e.a.).
- Lesdag 3 ochtend: Risicofactoren tijdens de ontwikkeling; vroege hersenbeschadigingen (CD, NAH) en compensatieprocessen (theoretische aspecten).
- Lesdag 3 middag: Motorische ontwikkelingsstoornissen (bij CP. DCD en NAH); onderliggende oorzaken en neuropsychologische gevolgen (klinische aspecten).
- Lesdag 4 ochtend: Taalontwikkeling (spreken en begrijpen) en verstoringen daarvan (o.a. TOS, CP, NAH, syndromale aandoeningen); en dyslexie.
- Lesdag 4 middag: AD(H)D, achtergronden, diagnostiek en behandeling; Nonverbal Learning Disorders (NLD) en VSLD, verschillen en overeenkomsten - van diagnostiek naar behandeling.
- Lesdag 5 ochtend: Aandacht en werkhouding in verband met het leren op school; interventies bij aandachtsstoornissen.
- Lesdag 5 middag: Bespreking van de casussen ingebracht door de cursisten.