Datum:

Kosten: € 275

incl. lunch Wil je vroegboekkorting*, gebruik dan code C2407VROEG

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 7 januari 2024, tenzij eerder vol

Bemoeizorg Festival  (C2407)

Bemoeizorg, omdat het moet. Omdat het aantal mensen die daarmee geholpen zijn toeneemt. Een festival omdat we het graag net even anders doen en onze dromen willen verwezenlijken. Laat je verrassen, maar vooral inspireren door mooie verhalen, nieuwe inzichten en verrassende zienswijze binnen een prikkelende festival omgeving.
 

Feiten

 • Datum: Zondag 11 februari 2024 van 10.30 -16.30 uur
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: Harry Grasdrs. Simone van de LindtGerard LohuisRokus Loopik
 • Docenten

 • Kosten: € 275
 • Cursuscode: C2407

Voor wie

 • Ggz-agoog
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Hulpverleners (algemeen)
Lees de volledige doelgroepinformatie
Ggz-agoog, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Hulpverleners (algemeen)

SPV-en, (psychiatrisch) verpleegkundigen, sociaalpedagogische hulpverleners/ambulant begeleiders, ggz-agoog, de verslavingszorg, de GGD-en, sociale wijkteams en de maatschappelijke opvang.
Ook hulpverleners uit andere sectoren met een hbo, wo of vergelijkbare vooropleiding kunnen natuurlijk deelnemen.
 

Vroegboekkorting*

Enthousiast? Er geldt tijdelijk een vroegboekkorting: gebruik code C2407VROEG op het inschrijfformulier en ontvang een korting van € 50. Je betaalt dan € 225 in plaats van € 275. Deze korting is geldig tot 30 november 2023 of tot de vroegboekkaarten op zijn, en kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingen.

Accreditaties

Accreditatie: Registerplein, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 100% aanwezig bent geweest

Ongeveer 20 jaar. Zolang is het ongeveer. Dat is best een lange tijd. Voor een relatie. Voor een baan. Voor een opleiding. Maar het klopt. Al die tijd loopt de Opleiding 'Post-hbo bemoeizorg' van de RINO Groep. Ontwikkeld door Simone van de Lindt en Harry Gras. En de opleiding zit twee keer per jaar 'vol'. De studenten zijn elke keer weer razend enthousiast over de inhoud en de docenten.  
 
Bemoeizorg stelt hoge eisen aan kennis, vaardigheden en attitude van de hulpverleners. Of je nu werkt in een gespecialiseerd ggz-team of een generalistisch team, zoals een sociaal wijkteam, in de verslavingszorg, een psychiatrische werksetting of in de verstandelijk gehandicaptenzorg, je moet deskundig zijn op zeer verschillende terreinen en bereid zijn om kleine stappen te zetten, samen met de cliënt. 
 
Zijn we er dan nog niet na 20 jaar opleiding? Dat zou je kunnen zien als een flinke ‘bummer’ Anderzijds, er zijn nu eenmaal mensen die deze vorm van hulp- en hoopverlening hard nodig hebben en dat zal nog wel even zo blijven. Bovendien blijft de bemoeizorg zich ontwikkelen.
 

Voor de mensen die twijfelen of nieuw zijn in het vak, is meer bemoeizorg wel nodig in 2024? 
De ‘zorgvuldige zorgzoekers’. Zij zijn degenen die niet in ons dagelijks model passen. Voor hen is er niet het juiste vakje of de juiste expert en dan val je tussen wal en schip. Dat laatste kan iedereen overkomen, het leven wordt steeds moeilijker. Denk maar eens aan die ingewikkelde brieven die je als burger krijgt, mensen worden overschat. Er is meer armoede en dat levert schuld en schaamte op. Mensen belanden op straat of reduceren stress met middelengebruik. Er zijn economische dak- en thuislozen en illegalen. Leven wordt overleven, dat ligt dicht bij elkaar. Als je werkt in de bemoeizorg heb je bijzondere competenties nodig om zorgvuldige zorgzoekers te verleiden tot zorg.  


Het programma:


1. Geschiedenis en ontwikkeling van gemeenschapsgerichte zorg
 • Korte uitleg over het belang van gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg
 • Presentatie door Michelle Gielkens en Jochen Van den Steen over de oorsprong en groei van gemeenschapsgerichte zorg in de Gentse regio
 • Bespreking van de rol van de Belgische hervorming in dit proces
 • Uitlichten van knelpunten en vooruitblik naar de toekomst Workshop: Kwartiermaken in Vlaanderen
2. Workshop: Kwartiermaken in Vlaanderen
 • Presentatie door Peter Dierinck over het concept "kwartiermaken" in Vlaanderen
 • Uitleg over hoe bemoeizorg aansluit bij kwartiermaken
 • Voorbeelden uit de praktijk om gastvrijheid te creëren voor mensen die begeleiding nodig hebben
3. RINO Talks: Brieven tussen een psychiater en een ervaringsdeskundige
 • Lezing door Roland Hoven (psychiater) en John Jongejan (ervaringsdeskundige) waarin ze hun briefwisseling bespreken
 • Benadrukken dat werken in de psychiatrie een uitdaging is die zowel professionals als ervaringsdeskundigen aangaat
 • Delen van inzichten en ervaringen met herstel ondersteunende zorg
 • Presentatie door Anneke Sips, yogatherapeute en psychiatrisch verpleegkundige. Het hoe, wat en waarom van yoga bij het psychotische spectrum en mentale gezondheidszorg in het algemeen.
 • Uitleg over het opleiden van psychiaters in lichaamswerk (yoga) voor mensen met een psychose
 • Bespreking van de voordelen van yoga bij geestelijke gezondheidszorg

4. LEAP-methode: Effectieve communicatie met ernstige psychische aandoeningen
 • Lezing en interview door Xavier Amador en Rokus Loopik over de LEAP-methode (Listen, Empathize, Agree, Partner)
 • Uitleg over hoe deze methode helpt bij communicatie met mensen die lijden aan ernstige psychische aandoeningen
 • Benadrukken van het belang van vertrouwen en begrip in de geestelijke gezondheidszorg
 • Inspiratie en toepassingen in de praktijk zien is geloven Rokus Loopik
5. Inspirerend verhaal: Het bestaan ​​van een straatzuster 
 • Presentatie door Wendy Broeren over dakloosheid en het belang van samenwerking buiten de gebaande paden
 • Bespreking van onorthodoxe aanpassingen en betrokkenheid van anderen om echte verandering te bewerkstelligen
 • Waardering voor de straatzusters en hun inspirerende werk
6. Bemoeizorg een term van handelingsverlegenheid
 • Presentatie Gerard Lohuis: Bemoeizorg is een term die de handelingsverlegenheid van hulpverleners uitdrukt. Het duidt op zorgverlamming bij de professional en zorgvermijding bij mensen die zorg nodig hebben. 
 • Voor hulpverlening is verbinding nodig en in de lezing/workshop wordt ingegaan op manieren waarop deze verbinding tot stand kan worden gebracht. Een continuüm van verleiding tot drang/ dwang om iemand in te sluiten.
7.  Verschillende verrassende gasten, die hun leven verfilmd hebben gezien en of verhalen vertellen met hun muziek 
 • Harry Gras en Rokus Loopik gebruiken tijdens hun (Bemoeizorg)lessen en studiereizen naar het buitenland altijd muziek. Wat is er mooier en meer helend dan daar echte mensen, echte songs en echte muziek voor te gebruiken? Louis Puggaard-Müller, Robin IJzerman en Youri Lentjes maken al jaren deel uit van hun Learning Experience Entourage. Dus maken ook zij op 11 februari hun opwachting op ons Bemoeizorg Festival. Zij verzorgen een eigen workshop, met zelfgeschreven en gecomponeerde muziek. Die muziek raakt je recht in het hart, gives you goose bumps en wijst je de weg naar herstel. 
 • Laat u verrassen niet alleen door de verhalen en muziek , maar vooral door de mensen die een baken van licht zijn geworden voor andere, door wat ze doen en wat zij maken en vooral door wie zij zijn geworden.  

Waarom een bemoeizorg festival op 11 februari 2024?
 
Omdat zo’n festival een nog niet uitgekomen droom is in deze 20 jaar. En ook omdat we al die honderden enthousiaste studenten de kans willen geven weer eens samen te komen. Omdat we andere mensen kennis willen laten maken met Bemoeizorg. Omdat we nieuwe kennis willen delen. Omdat Bemoeizorg hard nodig is. Omdat we zoals ieder nieuw event een try-out willen doen. Zodat we weten of we in 2025 de Jaarbeurs moeten afhuren omdat we te veel inschrijvingen hebben.   
  
Het festival zal plaats vinden op de plek waar we ook de opleiding bedenken en vormgeven, het gebouw van de RINO Groep in Utrecht. Er zijn tientallen ‘break-out-rooms’, waar we tientallen workshops kunnen aanbieden. Er is film, er is muziek, er zijn TedTalks, er is een geweldige lunch uit de beste lunchroom van Utrecht. En nog veel meer.

Wij kunnen maximaal 200 mensen welkom heten op dit bijzondere festival. Inschrijven is daarom noodzakelijk. De mensen die eerder de opleiding hebben gevolgd krijgen een persoonlijk bericht met een kortingscode die werkt tot 30 november. Omdat we voor iedereen deze korting willen aanbieden vind je onderaan ook de kortingscode.

Doelgroep

SPV-en, (psychiatrisch) verpleegkundigen, sociaalpedagogische hulpverleners/ambulant begeleiders, ggz-agoog, de verslavingszorg, de GGD-en, sociale wijkteams en de maatschappelijke opvang.
Ook hulpverleners uit andere sectoren met een hbo, wo of vergelijkbare vooropleiding kunnen natuurlijk deelnemen.
 

Vroegboekkorting*

Enthousiast? Er geldt tijdelijk een vroegboekkorting: gebruik code C2407VROEG op het inschrijfformulier en ontvang een korting van € 50. Je betaalt dan € 225 in plaats van € 275. Deze korting is geldig tot 30 november 2023 of tot de vroegboekkaarten op zijn, en kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingen.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 100% aanwezig bent geweest

 • Docenten: Harry Grasdrs. Simone van de LindtGerard LohuisRokus Loopik
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C2407 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou