Preoccupaties, rituelen en rigide gedrag vormen samen een belangrijk onderdeel van autismespectrumstoornis (ASS). In de DSM 5 vormen ze zelfs de helft van de nieuwe diagnostische ASS-criteria. We zien echter ook steeds vaker dat de diagnose ‘obsessieve-compulsieve stoornis’ (OCD) wordt gesteld bij ASS. Maar wat is nu eigenlijk dwang bij autisme en wanneer kun je van een comorbide dwangstoornis spreken of van bij autisme passende rigiditeit? En als er sprake is van dwangklachten, hoe moet je deze dan behandelen?
Het AMC doet onderzoek naar de aard en functie van dwang bij autisme. Op basis daarvan heeft het AMC in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis een groepsbehandeling ontwikkeld speciaal voor patiënten met de combinatie van dwang en autisme.
In deze cursus delen we de meest recente inzichten over dwang bij autisme. Daardoor leer je het verschil tussen dwang en rigiditeit bij autisme beter te herkennen en patiënten met deze combinatie beter te behandelen. Aanbevelingen en knelpunten met betrekking tot de diagnostiek en behandeling komen uitgebreid aan bod. Ook wordt de unieke groepsbehandeling, die sinds september 2015 loopt in het AMC, besproken en toegelicht.
De cursus focust zich op een cognitief gedragstherapeutische behandeling voor (jong)volwassenen met een gemiddeld of hogere intelligentie.
Diagnostiek en behandeling van dwang, preoccupaties en rituelen bij autisme (D2279)
€ 325
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
- Je begrijpt de functie van preoccupaties, routines en rituelen bij mensen met autisme.
- Je hebt kennis over de uitingsvormen van dwang, preoccupaties, routines en rituelen bij autisme.
- Je kunt een dwangstoornis onderscheiden bij mensen met autisme.
- Je hebt inzicht in procesdiagnostiek bij mensen met autisme en een dwangstoornis en kunt deze toepassen.
- Je hebt inzicht in het behandelprotocol voor dwangstoornis bij mensen met autisme en kunt deze toepassen.
- Je krijgt een wetenschappelijke update, casus / praktische oefeningen en filmmateriaal.
Werkwijze
- Overeenkomsten en verschillen tussen autismespectrumstoornissen (ASS) en obsessieve-compulsieve stoornis in de DSM-5
- Inhoud en functie van preoccupaties, rituelen en rigide gedrag bij ASS
- Onderscheidpreoccupaties, rituelen, rigide gedag en dwang bij ASS
- Behandelprotocollen dwangstoornis toepassen bij mensen met autisme
- Procesdiagnostiek
- Eigen casuïstiek en analyseren meegenomen casuïstiek
- Wetenschappelijke update
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.
Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.
Klassikale lessen
Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.
Onderdeel van: - Datum
Omvang
1 vrijdag van 9.30-16.30 uurDatum
11 november 2022Locatie
Utrecht - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog7 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist2 uur behandeling, 2 uur diagnostiek, 2 uur overige, 1 uur extra literatuurstudie
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist6 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog6 uur
- NVvP - Nascholing Psychiater6 punten nascholing psychiatrie
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog6 uur
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist6 punten scholing verpleegkundig specialist
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Psychiater
- Verpleegkundig specialist
-
Docenten
Ron de Joode
Ron de Joode is cognitief gedragstherapeutisch werker (CGW) en sociaal psychiater verpleegkundige (SPV). Hij heeft ruim 15 jaar gewerkt als CGWer bij het UMC en AMC met de aandachtgebieden: angststoornissen, hoarding en autisme (ASS). De laatste jaren werkt hij bij Youz/Leo Kannerhuis en richt zich op de comorbiditeit van ASS en dwang/drang gedrag. Hij is mededocent bij de RINO Utrecht, diagnostiek en behandeling bij OCS - ASS en hoarding/woningvervuiling. Bij de Rino Amsterdam is Ron de Joode docent bij diagnostiek en behandeling van hoarding en supervisie voor hoarding behandelaren. Verder is Ron actief bij de beroepsvereniging VGCT als bestuurslid bij de sectie CGW, daarnaast zit hij in de accreditatie en deviatie commissie.Lees meerdrs. Mirjam de Lau
drs. Mirjam de Lau is psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog. Zij werkt sinds 2005 bij het autismeteam Amsterdam, dat in 2008 is overgenomen door het Dr. Leo Kannerhuis, als de poli Amsterdam. Aanvankelijk werkte zij voor kinderen met ASS en hun ouders en nu sinds enkele jaren voor volwassenen met ASS. Haar werkzaamheden bestaan uit diagnostiek, psycho-educatie en behandeling. In samenwerking met het AMC geeft zij de recent ontwikkelde groepsbehandeling voor mensen met dwangklachten en autismespectrumstoornis.Lees meerdr. Derek Strijbos
Derek Strijbos is psychiater en filosoof. Hij werkt als psychiater en senior onderzoeker bij het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen van Dimence, een topreferent centrum voor diagnostiek en behandeling van mensen met ASS met vaak complexe comorbiditeit. Als filosoof is hij verbonden aan de faculteit filosofie, theologie en religiewetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij les geeft en onderzoek doet naar diverse raakvlakken tussen filosofie en psychiatrie. Op het gebied van autisme doet hij onderzoek naar een nieuw model van autisme in termen van een structurele kwetsbaarheid in zelfregulatie en betekenisverlening.Lees meer - Literatuur
- Reviews