Jaarlijks maken duizenden kinderen ingrijpende gebeurtenissen mee zoals pesterijen, fysieke en geestelijke mishandeling en/of seksueel misbruik. Het kan daarbij gaan om eenmalige gebeurtenissen, om gebeurtenissen die zich herhalen, om gebeurtenissen die binnen de familie plaatsvinden of daarbuiten. Hoewel niet alle kinderen die ingrijpende gebeurtenissen meemaken ook traumagerelateerde psychopathologie ontwikkelen, zal dit bij een aanzienlijk deel van de kinderen wel het geval zijn. Bij aanmelding binnen de jeugdhulpverlening is het vervolgens soms evident dat er sprake is van een Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS). Een kind wordt dan aangemeld met klachten als herbelevingen, vermijding van bepaalde plekken of situaties en verhoogde prikkelbaarheid, duidelijk omschreven en ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Vaak zal het echter zo zijn dat een kind aangemeld wordt met problemen in het functioneren op school (bijvoorbeeld aandachts- en concentratieproblemen), problemen in de impuls- en emotieregulatie (bijvoorbeeld driftbuien, impulsief gedrag, angst- en stemmingsklachten en zelfbeschadigend gedrag), eetproblemen en/of problemen met het aangaan van relaties en vriendschappen.
Hoe kun je traumagerelateerde klachten signaleren, op kwaliteit uitvragen en onderscheiden van andere AS-I problematiek? Hoe stel je een indicatie op van een traumabehandeling met bijbehorende behandeldoelomschrijving? Je leert het in deze cursus.
Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Psychotraumatologie bij kinderen en jongeren (B2318)
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Aan het einde van de cursus:
- ben je in staat om traumagerelateerde (screenings)instrumenten in te zetten en te interpreteren in de context van een breder diagnostisch onderzoek.
- ben je in staat om PTSS sneller en effectiever te signaleren en onderscheid te maken tussen enkelvoudig en meervoudig trauma en bijkomende comorbiditeit.
- ben je op de hoogte van de verschillende theoretische visies over psychotrauma en evidence-based behandeling.
- ben je in staat om een bij de problematiek passend behandelplan op te stellen en dit te bespreken met kinderen, jongeren en hun ouders.
Werkwijze
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- theoretische visies en neurobiologische aspecten van psychotrauma
- trauma, hechting en persoonlijkheidsontwikkeling
- diagnostiek en etiologie van PTSS
- complexe PTSS en traumagerelateerde dissociatie
- indicatiestelling traumabehandeling
- de PTSS-richtlijn behandeling en behandelprotocollen voor kinderen
- fasegerichte traumabehandeling ten opzichte van een traumagerichte behandeling
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Na afloop word je schriftelijk getoetst door middel van een casusuitwerking.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- Datums
Omvang
1 maandag en 1 dinsdag en 1 donderdag van 9.30-16.30 uurDatums
23 en 24 januari en 9 maart 2023Locatie
Utrecht - Accreditatie
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- vLOGO - Vereniging Landelijk Orgaan Gz-opleidingen1,5 ECT Behandelingsmodellen en strategieën
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Systeemtherapeut
- Psychiater
-
Docenten
drs. Harmien Koopmans
Harmien Koopmans is Psychotherapeut, GZ-psycholoog, Supervisor VCGt en EMDR Consultant K&J. Ze is werkzaam bij Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie, met als specialisatie de behandeling van traumagerichte- en persoonlijkheidsproblematiek.Lees meerdrs. Doenja van Leeuwaarden
Doenja van Leeuwaarden is Gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut VGCt, supervisor VGCt, Psychotraumatherapeut NtVP, EMDR-Practitioner en wetenschappelijk onderzoeker. Zij is werkzaam bij Karakter.Lees meer - LiteratuurVermetten, E., Kleber, R. & Van der Hart, O. (2007). Handboek Posttraumatische stressstoornissen (1e druk). Utrecht: de Tijdstroom. ISBN: 9789058981219
- Reviews