Datum:

 • 11 feb 2022

Kosten: € 295

Gebruik code VROEGC2201 en ontvang een korting van € 45, de code is geldig t/m 16 december*.

In ons sfeervolle huiscafÃÂ⩠stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 27 januari 2022, tenzij eerder vol

Seminar neuropsychotherapie: PTSS bij niet-aangeboren hersenletsel  (C2201)

Diagnostiek en behandeling

Hersenletsel gaat veelal gepaard met cognitieve en emotionele problemen. Hierdoor bestaat aarzeling of mensen met hersenletsel traumabehandelingen aan kunnen. Kunnen deze succesvol zijn? Hebben verstoorde geheugenprocessen negatieve impact op EMDR? Kan je de diagnose PTSS valide stellen? Welke aanpassing is nodig bij cognitief kwetsbaren? Wat leren we van minder reguliere patiënten zoals die met psychoses? Deze vragen en meer komen aan bod op dit derde seminar. De eerdere versies kregen een 8,4.
 

Feiten

 • Omvang: 09.30 - 17.00 uur
 • Locatie: indien mogelijk in Zeist of Utrecht, anders online
 • Docenten: Paul de BontEllen Gielkensdrs. Ellen Janssenprof. dr. Rudolf PondsDrs. Peter Smits
 • Docenten

 • Kosten: € 295
 • Cursuscode: C2201

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG en Klinisch neuropsycholoog BIG

Accreditatie wordt aangevraagd bij FGzPt. Andere geïnteresseerden zoals psychiaters zijn ook welkom.

Accreditaties

Er zijn geen accreditaties.

Bekijk ons geaccrediteerde aanbod

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Doelgroep

Accreditatie wordt aangevraagd bij FGzPt. Andere geïnteresseerden zoals psychiaters zijn ook welkom.

Inhoud

Deze reeks seminars over neuropsychotherapie heeft tot doel de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening te ondersteunen. Het komende seminar heeft als onderwerp PTSS bij niet-aangeboren hersenletsel. Behandeling van PTSS bij hersenletsel is nog geen gemeengoed. 
Hersenletsel gaat vrijwel altijd gepaard met cognitieve en emotionele problemen. Regelmatig bestaat hierdoor aarzeling over of mensen met hersenletsel traumabehandelingen wel aankunnen. Kan het wel succesvol zijn? Hebben verstoorde geheugenprocessen die vaak voorkomen bij hersenletsel, negatieve gevolgen voor de werkzaamheid van EMDR?  Kan de diagnose PTSS betrouwbaar en valide worden vastgesteld? Welke aanpassingen zijn nodig in de behandeling van PTSS bij cognitief kwetsbare patiënten? Kunnen we leren van de ervaringen met de behandeling van PTSS bij andere (cognitief) kwetsbare patiëntgroepen, zoals mensen met psychoses? Deze en andere vragen komen aan bod in de lezingen en casuïstiek. Uitgebreidere informatie over het programma volgt binnenkort.

Achtergrond
De RINO Groep organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en het zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek seminars over de behandeling van emotionele stoornissen en gedragsproblemen als gevolg van een (verworven) hersenaandoening. 
Dit seminar is bedoeld om de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening verder te ondersteunen. Neuropsychotherapie vergt namelijk een geheel eigen aanpak. Deze aanpak leunt vooral op best-clinical practice en praktijkervaringen, omdat behandelaren nog weinig kunnen terugvallen op evidence-based practice en vastomlijnde protocollen. Door middel van een reeks seminars willen we behandelaren in hun dagelijkse praktijk bij patiënten met een(verworven) hersenaandoening ondersteunen. De diverse onderwerpen uit het in 2016 verschenen handboek Neuropsychotherapie (Peter Smits, Rudolph Ponds e.a.) vormen de basis hiervoor. 
De eerste twee seminars werden door de deelnemers beoordeeld met een 8,4. Wil je meer leren over de praktische toepassing van neuropsychotherapie? Het vorige seminar vond op 17 maart plaats en is beschikbaar als e-learning: Persoonlijkheidsveranderingen bij hersenletsel!


Op locatie of live

Indien de coronamaatregelen het toelaten vindt het seminar plaats op locatie in Zeist Hotel Figi of in Utrecht bij de RINO Groep. Anders vindt het seminar online plaats waarbij de sprekers vanuit een speciaal opgezette RINO Groep studio presenteren.


Vroegboekkorting*

Enthousiast? Er geldt tijdelijk een vroegboekkorting: gebruik code VROEGC2201 op het inschrijfformulier en ontvang een korting van € 45. Je betaalt dan € 250 in plaats van € 295. Deze korting is geldig tot en met 16 december 2021 en kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingen.


Over de sprekers

Over Rudolf Ponds
Prof. dr. Rudolf W.H.M. Ponds (1960) is geregistreerd klinisch neuropsycholoog en hoogleraar/hoofd van de afdeling Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam op de afdeling Hersenletsel van het revalidatiecentrum Adelante. In 1998 promoveerde hij op geheugenklachten bij ouderen. Hij is een ervaren docent, onderzoeker en clinicus op het gebied van diagnostiek en behandeling van vroege dementie en niet-aangeboren hersenletsel, in het bijzonder emotionele – en gedragsmatige gevolgen en de consequenties voor het systeem.


Over Peter Smits
Drs. Peter Smits, klinisch psycholoog, is verbonden aan het zorgprogramma Brein in Beweging van revalidatiecentrum de Sint Maartenskliniek. Binnen dit poliklinische zorgprogramma worden mensen met hersenletsel gerevalideerd. Hij onderzoekt momenteel de behandeleffecten van dit zorgprogramma en ook de invloed en benadering van verstoorde symptoomvaliditeit binnen de neuropsychologische revalidatie. Eerder was hij redacteur van de handboeken Neuropsychotherapie en Revalidatiepsychologie.


Over Ellen Janssen
Drs. Ellen Janssen is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch neuropsycholoog bij het Hoogspecialistisch Centrum voor Hersenletsel en Neuropsychotherapie van GGZ Oost Brabant. Ze werkt met volwassen cliënten met niet-aangeboren hersenletsel en gedrags-/of psychiatrische problemen. Ze verricht wetenschappelijk onderzoek naar PTSS en de behandeling daarvan in deze doelgroep in samenwerking met Expertisecentrum Hersenletsel Limburg.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

Er zijn geen accreditaties.

Bekijk ons geaccrediteerde aanbod

 • Docenten: Paul de BontEllen Gielkensdrs. Ellen Janssenprof. dr. Rudolf PondsDrs. Peter Smits
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze bijeenkomst?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C2201 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou