Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Oudercursus ACTief Opvoeden (gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy)  (B2184)

Train-de-trainer

Hoe begeleid je ouders van kinderen met ontwikkelings- of psychiatrische problemen om hun vastgelopen opvoedgedrag te veranderen? Na deze cursus ben je in staat zelfstandig de oudercursus ACTief Opvoeden te geven. Je helpt ouders weer op weg door hen te leren focussen op het effect van hun gedrag en afleidende cognities en emoties te accepteren.
 

Feiten

 • Omvang: 2 woensdagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 15 en 22 december 2021
 • Locatie: online
 • Docent: Denise Matthijssen
 • Docent

 • Kosten: € 510
 • Cursuscode: B2184

Voor wie

 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Systeemtherapeut
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Maatschappelijk werker
Lees de volledige doelgroepinformatie
Basispsycholoog, Orthopedagoog, Systeemtherapeut, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige en Maatschappelijk werker

Deze cursus is bedoeld voor professionals die minimaal een cursus Acceptance en Commitment Therapy gevolgd hebben of ACT als onderdeel van de opleiding tot GZ-psycholoog of voor de VGCt registratie gevolgd hebben.

Accreditaties

Accreditatie: NVRG, Registerplein, SKJ, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

ACTief opvoeden is een gedragstherapeutische cursus voor ouders van kinderen en jeugdigen (4-21 jaar) met ontwikkelingsproblemen en/of psychiatrische problemen, die gebaseerd is op de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). ACT is een evidence-based therapievorm die aanvaardings-, mindfulness- en gedragsveranderingsstrategieën combineert. ACTief opvoeden is bedoeld voor ouders die vastzitten in niet-werkzaam opvoedgedrag (zoals overbeschermen/controle, te vaak boos/toegeeflijk zijn) en die dit willen veranderen. Effectmeting vindt plaats in samenwerking met de Universiteit van Utrecht.

In de 8-weekse oudercursus wordt gebruik gemaakt van o.a. mindfulness, registratieopdrachten en experientiële oefeningen. De nadruk wordt gelegd op het versterken van gerichte aandacht en vasthouden aan eigen opvoedwaarden. Ouders leren door deelname hun gedrag bewust te kiezen en daardoor weer invloed te krijgen op de ontwikkeling van hun kind. Als werkboek in de cursus wordt gebruik gemaakt van de opvoedwijzer ACTief opvoeden ‘Doen wat werkt voor jou en je kind’ door Denise Matthijssen.

De train-de-trainer training voor professionals is ervaringsgericht en gericht op praktische toepassing. Trainers kunnen de oudercursus ACTief opvoeden zowel in de basis ggz als in de specialistische ggz en zowel preventief als curatief aanbieden. Tevens is toepassing mogelijk in het wijkteam of een coachingspraktijk.

Online lessen

De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

Met het bijgeleverde draaiboek ben je in staat de oudercursus ACTief opvoeden te geven. Je weet ouders te begeleiden in het veranderen van hun gedrag, door hen te leren gericht te blijven op de werkzaamheid van hun gedrag en accepterend te leren omgaan met afleidende cognities en emoties.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor professionals die minimaal een cursus Acceptance en Commitment Therapy gevolgd hebben of ACT als onderdeel van de opleiding tot GZ-psycholoog of voor de VGCt registratie gevolgd hebben.

Inhoud

Aan de orde komen:

 • de theoretische onderbouwing van de cursus (ACT en systeemdenken)
 • de doelgroep; indicaties en doelen voor de deelnemers aan de cursus
 • de opbouw van de cursus gekoppeld aan de processen binnen ACT
 • de toepassing van ACT interventies in de cursus
 • de therapeutische rol van de cursusleider
 • het therapeutisch proces in de groep gedurende de cursus

Scholing over de oudercursus wordt afgewisseld met het opdoen van ervaring met de oefeningen uit de cursus en de rol van trainer.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Matthijssen D. (2012). ACTief opvoeden: Doen wat werkt voor jou en je kind (1e druk). Amsterdam: Hogrefe Uitgevers. ISBN: 9789079729630

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: Denise Matthijssen
 • Docent

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2184 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl