Training Liberman module 1: Omgaan met antipsychotische medicatie  (IC226)

Eendaagse training

Offerte aanvragen
Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Hoe help je mensen met een ernstige psychiatrische stoornis goed omgaan met antipsychotische medicatie? In deze incompany training leer je hoe je deze cliënten ondersteunt in hun medicatietrouw door duidelijk antwoord te geven op de vraag waarom deze middelen noodzakelijk zijn. Je oefent met technieken afkomstig uit de gedragstherapie, de leertheorie en de psycho-educatie met concrete casuïstiek.
 
 • Inhoud

  Ter ondersteuning van het gebruik en een adequate implementatie van de Liberman modules biedt de RINO Groep trainingen aan voor organisaties die met deze modules willen werken. De Liberman modules bieden cliënten met een ernstige psychiatrische stoornis de mogelijkheid op een systematische manier vaardigheden op uiteenlopende levensterreinen te leren. Het stelt hen zo in staat hun zelfstandigheid te vergroten. Hierdoor wordt de basis gelegd voor sociale re-integratie. De Liberman modules zijn gericht op het leren van praktische en sociale vaardigheden en behandelen ieder een afgerond onderwerp. Bij de opbouw van de modules is gebruik gemaakt van de expertise uit de gedragstherapie, de leertheorie en de psycho-educatie.

  Deze module is door de Erkenningscommissie Langdurige GGZ erkend op het niveau van 'goede aanwijzingen voor effectiviteit'.

  Deze training is door voorgaande deelnemers beoordeeld met een 8,2.

  Wat leer je?

  De professionals worden getraind in het overdragen van de module 'Omgaan met antipsychotische medicatie'. Na afloop van de training hebben ze zich vaardigheden eigen gemaakt om de methodiek conform de didactiek en uitgangspunten van Liberman over te dragen aan hun cliënten.

  Werkwijze

  Tijdens deze eendaagse kennismakingstraining gaan de deelnemers aan de hand van zeven leerstappen aan de slag met de inhoud van module 1 en de vijf vaardigheidsdomeinen en daaraan gekoppelde deelvaardigheden:

  1. informatie verzamelen over antipsychotische medicatie
  2. correct gebruik van medicijnen en evaluatie van de effecten
  3. herkennen van de bijwerkingen van medicatie
  4. bespreken van problemen met medicatie
  5. omgaan met langwerkende medicatie per injectie

  Ze worden getraind in de overdracht van deze module aan cliënten.

  In elke module wordt de techniek voor het oplossen van problemen geoefend en worden communicatievaardigheden besproken en getraind.

  Na het volgen van een Liberman module wordt aan alle trainers de praktijkoefendag geadviseerd om de trainersvaardigheden verder aan te scherpen. Tijdens deze dag worden problemen die men tegenkomt bij het geven van de trainingen, besproken en geoefend. De praktijkoefendag is tevens een verplicht onderdeel van de certificering tot train-de-trainer Liberman, samen met de TCBS-dag en de toetsen.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

 • Datum
  Lesdata

  Omvang

  Deze cursus wordt incompany uitgevoerd

  Locatie

  in overleg
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Basispsycholoog
  • Verpleegkundig specialist
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Hbo-verpleegkundige
  • Mbo-verpleegkundige
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Sociaal pedagogisch werker
  • Maatschappelijk werker

 • Docenten
 • Literatuur
  Deelnemers ontvangen de handleiding voor de trainer en een werkboek van de deelnemer 'Omgaan met antipsychotische medicatie' (bij de cursusprijs inbegrepen). Wie met de training aan cliënten aan de slag wil, heeft daarnaast een instructie-dvd en voor elke cliënt een eigen werkboek nodig. Als die niet in de instelling beschikbaar zijn, kun je bij ons deze materialen bestellen.
 • Reviews
  Reviews