Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie bij relatieproblemen (25 uur)  (GV19F)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe kun je cognitieve gedragstherapie (CGT) succesvol inzetten bij de behandeling van paren met relatieproblemen? We besteden in deze nieuwe cursus onder meer aandacht aan de diverse vormen van cognitieve gedragstherapie en de voornaamste CGT-technieken die je kunt toepassen, onderliggende theoretische uitgangspunten en de implicaties voor relatietherapie. Met speciale aandacht voor het thema vreemdgaan.
 
 • Inhoud

  Relatieproblemen van volwassenen maken deel uit van de meest voorkomende aanmeldingsklachten in de geestelijke gezondheidszorg, met name in de vrijgevestigde (groeps)praktijken. Relatietherapie is een veelvoorkomende vorm van therapie en er is sprake van een toenemende vraag van paren met problemen, of paren die gewoonweg een relatie-APK wensen. Daarnaast gaan primair psychische klachten, zoals depressie, vaak samen met relatieproblemen met de vaste levenspartner, of is de relatiekwaliteit van die relatie van invloed op de psychische klachten, het beloop en (het succes) van de therapie.

  In deze vervolgcursus besteden we aandacht aan de diverse vormen van cognitieve gedragstherapie bij paren met relatieproblemen. De onderliggende theoretische uitgangspunten en implicaties voor relatietherapie worden besproken. Zowel BMT (of BCT), CBCT, IBCT als web-based toepassingen komen aan bod.
  Speciale aandacht wordt besteed aan het thema vreemdgaan. Problemen na ontrouw en vreemdgaan behoren immers tot de voornaamste aanmeldingsproblemen bij paren (naast frequente ruzie, botsende karakters of op elkaar uitgekeken zijn) en zijn in Nederland vaak reden voor scheiding.

  Er wordt geoefend met casuïstiek. Hierbij komen de voornaamste technieken in CGT bij paren met relatieproblemen aan bod en wordt gebruik gemaakt van de meest recente vakliteratuur uit de cognitief gedragstherapeutische bibliotheek.

  Wat kun je verwachten?

  Onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn:

  • De geschiedenis en de positie van de cognitieve gedragstherapie aangaande de thema's liefde, intieme relaties en relatietherapie.
  • Verschillende gedragstherapeutische en cognitieve theorieën over intieme liefdesrelaties.
  • Verschillende cognitief gedragstherapeutische methoden en technieken in relatietherapie, met een focus op tweede en derde generatie CGT bij paren met relatieproblemen.
  • Opvattingen over intieme liefdesrelaties en relatiebreuk in onze hedendaagse maatschappij.

  Toetsen

  Gedurende de cursus worden theoretische kennis en vaardigheden getoetst aan de hand van presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek (minimaal een casus per cursist).

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  4 maandagen van 9.30 - 16.30 uur

  Datums

  25 maart, 8 april, 13 en 27 mei 2019

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Gedragstherapeut
  • Professionals die van plan zijn om cognitief gedragstherapeut VGCt® bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) te worden, of CGT'ers met een herregistratie als doel.
  • Psychologen, psychiaters in de gezondheidszorg die geïnteresseerd zijn in cognitieve gedragstherapie bij relatieproblematiek.
  • Professionals die in de praktijk werken met cognitieve gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch onderbouwen.

 • Docenten
  dr. Gert Jan Kloens

  dr. Gert Jan Kloens

  Gert Jan is gepromoveerd GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut - supervisor-leertherapeut VGCt, seksuoloog en relatietherapeut. Hij werkt als supervisor, opleider en regiebehandelaar in de GGz bij een kliniek Jeugd & Gezin en klinieken voor herstelgerichte zorg voor mensen met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen.

  Gert Jan is tevens als supervisor en docent verbonden aan de Erasmus Universiteit waar hij leiding geeft aan een thesis-programma over Positieve Psychologie en Positieve CGt. Hij is ambassadeur van het kwaliteitsnetwerk in de GGz en Arkin GGz.

  Gert Jan schreef drie boeken over de thema's "relatiekwaliteit", "relatietherapie" en "liefde" en ontwikkelde een behandelprogramma voor mensen met relatie- en/of seksuele problemen.Lees meer
 • Literatuur
  Gedurende de cursus dien je te beschikken over de volgende boeken:
  • Beck, A.T. (1988). Love is never enough. Londen: Harper Perennial.
  • Dattilio, F.M. (2010). Cognitive-Behavioral Therapy with Couples and Families. Londen: The Guilford Press.
  • Kloens, G.J. & Duijn, G. (2014). Alles over liefde en relatiekwaliteit. Katwijk: InnovatieDuo.
  • Kloens, G.J. & Duijn, G. (2017). Wat is Liefde? Eindhoven: Damon.
 • Reviews
  Reviews