Inschrijven is niet meer mogelijk.

DSM-5 op maat  (IC221)

Incompany cursus DSM-5

Deze cursus wordt niet meer aangeboden. Op zoek naar individuele scholing over de DSM-5? Dan kun je kiezen voor onze E-learning module: van DSM-IV naar DSM-5 voor de specialist. Zie de link hieronder.
 

Feiten

  • Kosten:
  • Cursuscode: IC221

Voor wie

Accreditaties

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Bekijk de E-learning module: van DSM-IV naar DSM-5 voor de specialist


Voor veel zorginstellingen is het niet nodig om in een DSM-training de veranderingen in diagnostische criteria bij alle stoornissen in een training na te lopen. Veel instellingen zijn immers gespecialiseerd in een bepaalde problematiek die hun specifieke aandacht heeft, bijvoorbeeld verslaving, ASS, persoonlijkheidsstoornissen of angst- en stemmingsklachten.

DSM-5 kent drie soorten veranderingen ten opzichte van het vorige classificatiesysteem DSM-IV:

  1. Het is een nieuwe manier om in de diagnostische praktijk over stoornissen na te denken en deze te categoriseren.
  2. Er zijn nieuwe stoornissen bijgekomen en oude verdwenen, of bestaande stoornissen hebben (deels) nieuwe criteria gekregen.
  3. Er worden uitgebreide onderzoeksmodellen aangeboden die iedere behandelaar naar eigen oordeel kan gebruiken.

Wat leer je?

Het belangrijkere doel van deze training is het nieuwe kader leren kennen van waaruit via DSM-5 naar afwijkend gedrag gekeken wordt en dit goed te doorgronden. Dit kader verschilt namelijk dermate fundamenteel van DSM-IV en eerdere edities van DSM dat het om een concreet nieuwe werkwijze in de praktijk vraagt.

Inhoud

De werkwijze van DSM-5 doet op verrassende en verademende wijze een beroep op de autonomie en het creatief denkvermogen van de behandelaar. Dat maakt DSM-5 een diagnostisch systeem dat de behandelaar weer uitdaagt om de minder gebaande paden te heroverwegen of met de patiënt een verrassende weg in te slaan.

DSM-5 geeft daarmee meer ruimte aan professionele deskundigheid en vrijheid dan eerdere versies van dit classificatiesysteem. Aangezien deze vrijheid binnen een instelling ook weer moet passen bij de binnen het bedrijf geldende regels en voorkeuren, is de training ‘DSM-5 op maat’ bij uitstek geschikt om alle professionals binnen je instelling op één lijn te krijgen.

Lees ook het interview met Pleun van Vliet (docent) en Nynke Dicke (deelnemer, volgde de cursus samen met haar collega’s van de afdeling Psychiatrie van het AMC). ‘Mijn collega’s en ik realiseerden ons dat we weliswaar de DSM-5-classificatie toepasten, maar nog steeds volgens het DSM-IV-systeem werkten. Dat kun je natuurlijk niet blijven doen. Om snel inzicht te krijgen in de veranderingen en handvatten om daarmee om te gaan kozen we voor deze cursus. Eigenlijk realiseerden we ons pas gaandeweg hoe fundamenteel die veranderingen zijn.’ Lees meer.
 

Toetsen

Eindtoets is verplicht voor volledig accreditatie.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Literatuur & Benodigdheden

DSM 5 boekje (2014), ISBN 9789089532237

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Enthousiast geworden?
Vraag een offerte aan!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: IC221 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl