Post-hbo opleiding autismespecialist  (AU)

Als autismespecialist beschik je over diepgaande kennis van autismespectrumstoornissen (ASS), vaardigheden en methodieken om mensen met ASS te begeleiden en behandelen, en de kunde om je team in jouw deskundigheid mee te nemen. Al die elementen vind je in deze opleiding. Met deze kennis en vaardigheden heb je je cliënten en je collega's heel wat te bieden op het terrein van diagnostiek, comorbiditeit, begeleiding, behandeling en onderzoek.
 

Vanaf het najaar 2017 biedt de RINO Groep een herzien aanbod van de post-hbo autisme opleidingen. Zoals je van ons gewend bent, komen state-of-the-art inzichten met betrekking tot autismedeskundigheid en autismespecialiteit rondom comorbide aan bod. De opleidingen zijn blended ingericht en bestaan uit twee, in plaats van drie delen. Deel drie, praktijkgericht onderzoek, wordt namelijk geïmplementeerd in de opleidingen tot deskundige en specialist.

Je sluit de verschillende opleidingen af met een diploma. Instromen in deel 2 kan na afronding van deel 1, of wanneer je bent afgestudeerd als orthopedagoog of (school)psycholoog.


Doelgroep

Hbo'ers die bij de uitoefening van hun functie kinderen, jongeren of volwassenen met autisme diagnosticeren (handelingsdiagnostiek), behandelen, begeleiden, trainen of scholen. Je bent tenminste afgestudeerd op bachelor onderwijs of vergelijkbare beroepsopleiding (met gelijk aantal ECT’s of studiepunten als bacheloronderwijs). Je hebt minimaal twee jaar relevante praktijkervaring op hbo-niveau en je ziet minimaal drie cliënten met autisme meerdere malen per week.

Wat leer je?

  • Je leert als autismedeskundige onafhankelijk (be)oordelen doordat je gebruikmaakt van actuele literatuur en onderzoeksresultaten. Tijdens de opleiding leer je hoe je dit toepast.
  • Je verwerft kennis en vaardigheden met betrekking tot het signaleren en handelingsgerichte diagnostiek bij cliënten en/of leerlingen met autisme die nodig zijn om hen in eigen praktijk op adequate en verantwoorde wijze te kunnen begeleiden en behandelen.
  • Je verwerft gespecialiseerde kennis, vaardigheden en inzicht met betrekking tot het bieden van begeleiding, behandeling, onderwijs en trainingen aan cliënten en/of leerlingen met autisme en hun directe netwerk.
  • Je wordt voorbereid op de beroepsuitoefening als autismespecialist op het gebied van comorbiditeit, met accent op jeugd en gezin, op volwassenen, op ouderen of op verstandelijke handicap en autisme.
  • Je bent in staat onderzoek op te zetten en uit te voeren rondom een of meer samenhangende vraagstellingen in je eigen praktijksituatie, waarbij het theoretisch kader, de onderzoeksvragen en onderzoeksresultaten verankerd zijn in recente theorievorming en onderzoek

Inhoud

De opleiding bestaat uit de volgende delen, waarvoor je je afzonderlijk dient in te schrijven:

Certificaat

Je ontvangt het diploma post-hbo autismespecialist nadat je alle twee de delen van de opleiding met goed gevolg hebt afgerond. Na het afronden van het eerste deel van de opleiding ontvang je een certificaat.

Basis


Post-hbo opleiding autismedeskundige

Hoe begeleid en behandel je mensen met autisme? Deze basisopleiding biedt je alle kennis en vaardigheden om in jouw werkpraktijk met deze doelgroep aan de slag te gaan. Je krijgt de nieuwste wetenschappelijke en praktijkervaringskennis aangereikt en oefent met de toepassing ervan in de praktijk. Daarmee maak je het verschil voor jouw cliënten met autisme.

Geaccrediteerd

Post-hbo specialisatieopleiding comorbiditeit naast autisme

Hoe begeleid en behandel je mensen die een autismespectrumstoornis (ASS) hebben in combinatie met een andere stoornis of problematiek? In deze opleiding doe je specialistische kennis en vaardigheden op om deze cliënten te kunnen helpen met hun (veelal onbegrepen) gedrag en verstoorde emotieregulatie. Zo trek je gestagneerd functioneren en ontwikkelen weer vlot.

Geaccrediteerd

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team (onderdelen van) deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij verzorgen deze opleiding incompany voor o.a. Stichting Papageno te Laren.

Jasmijn Wilbrink, coördinator bij Lunetzorg

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: AU zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl