Vanaf 1 januari 2017 is de DSM-5 leidend voor de klinische praktijk in Nederland. Dit heeft een aantal praktische consequenties voor jou, bijvoorbeeld op het gebied van registratie en bekostiging. En het heeft uiteraard belangrijke inhoudelijke consequenties voor jouw behandelpraktijk. Om je relatief snel en op toegankelijke wijze inzicht te geven in de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de DSM-IV en je te helpen de DSM-5 goed te doorgronden en te gebruiken, hebben wij een specialistische e-learning module ontwikkeld in samenwerking met de NVvP en landelijke experts:
Prof. dr. Ton van Balkom
Dr. Els Blijd
Dr. Hein de Haan
Dr. Theo Ingenhoven
Dr. Rikus Knegtering
Prof. dr. Robert Schoevers
Voor psychiaters, klinisch (neuro)psychologen, psychotherapeuten en Gz-psychologen met DSM-IV kennis op specialistisch niveau biedt de e-learning module de benodigde nascholing over de belangrijkste doorgevoerde veranderingen in de DSM-5, zowel wat betreft de theoretische achtergronden daarvan als de praktijkgerichte consequenties voor de dagelijkse praktijk. Deze worden toegelicht door landelijke experts aan de hand van diepte-interviews en verduidelijkt met behulp van herkenbare en complexe casuïstiek. Bovendien neemt de e-learning module je mee in de praktische consequenties die zijn verbonden aan de invoering van de DSM-5 in Nederland, waaronder de bekostigingssystematiek en de nieuw ontwikkelde conversietabel van de NZa.
E-learning module: van DSM-IV naar DSM-5 voor de specialist (E2001)
Ontwikkeld in samenwerking met de NVvP en landelijke experts
€ 95
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
- Je krijgt inzicht in de visie achter en het doel van de verandering.
- Je krijgt inzicht in de betekenis van de verandering voor de praktijk met betrekking tot registratie, financiering en classificatie/diagnostiek.
- Je leert een classificatie volgens de DSM-5 op te stellen.
Werkwijze
De e-learning module neemt je mee in de nieuwe ordening in hoofdstukken vanuit een ontwikkelingsperspectief, nieuw toegevoegde stoornissen, de stoornissen die zijn samengevoegd onder een nieuwe naam en het gebruik van specificaties. Het vertrouwde assensysteem en een apart hoofdstuk voor kinderen en jeugd zijn in de DSM-5 weggevallen. De theoretische achtergronden van de veranderingen worden toegelicht aan de hand van een aantal veelvoorkomende diagnosen en classificaties en aan de hand van veelvoorkomende, complexe problematiek zoals ASS, psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen, angststoornissen, (complexe) PTSS, verslavingen en persoonlijkheidsstoornissen.
Je krijgt toegang tot de e-learning module via onze digitale leeromgeving.
Toetsen
De e-learning module bevat deeltoetsen en een eindtoets.
- Datum
Omvang
1 woensdag van 9.00-10.00 uurDatum
1 januari 2020 - Accreditatie
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog8 uur diagnostiek
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog8 uur
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist8 uur diagnostiek
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist8 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog8 uur
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog8 uur diagnostiek
Certificaat
Je ontvangt een certificaat wanneer je bent geslaagd voor de eindtoets. Hiertoe dien je minimaal 80% van de 22 meerkeuzevragen juist te hebben beantwoord. Je kunt de toets maximaal drie keer maken.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Psychiater
- LiteratuurAanschaf van de DSM-5 wordt aangeraden:
- Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) (2014). Amsterdam: Boom Uitgevers. ISBN 9789089532220.
- Beknopt overzicht van de criteria van de DSM-5 (2014). Amsterdam: Boom Uitgevers. ISBN 9789089532237.
- Reviews