Start op:

Kosten: € 845

incl. digitale literatuur en lunch, excl. eventuele boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Incredible Years: gedragstherapeutische oudertraining in opvoedvaardigheden  (A2493)

Training tot group leader

De opvoedingstraining 'Incredible Years' geeft ouders handvatten om de interacties met hun kind positief te veranderen. In deze cursus leer je zelfstandig deze gedragstherapeutische training te geven. Zo draag je bij aan het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen en het vergroten van hun sociale vaardigheden.
 

Feiten

 • Omvang: 3 lesdagen van 9.30-17.30 uur
 • Datums: volgen zo spoedig mogelijk
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: Marte van der Horst MScdr. Maartje Raaijmakers
 • Docenten

 • Kosten: € 845
 • Cursuscode: A2493

Voor wie

 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Jeugdverpleegkundige
 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Eerstelijnspsycholoog NIP, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Jeugdverpleegkundige, Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: DAIMH, NIP, NVO, Registerplein, SKJ, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

De Incredible Years Training Series is een uit Amerika afkomstige gedragstherapeutische oudertraining in opvoedingsvaardigheden, ontworpen door Carolyn Webster-Stratton (1981, 2001). De oudertraining is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot en met 8 jaar met gedragsproblemen. Incredible Years is evidence based, voor Nederland bewerkt door het Universitair Medisch Centrum Utrecht en door het NJi erkend als bewezen effectief. Incredible Years is in Nederland ook wel bekend onder de naam Pittige Jaren.

De oudertraining is gebaseerd op sociale leertheorieën die beschrijven hoe gedrag aangeleerd wordt en hoe dit veranderd kan worden. Hieraan ten grondslag ligt het idee dat mensen kunnen veranderen als gevolg van de dagelijkse interacties met elkaar. De benadering legt de nadruk op interpersoonlijke interacties. De implicatie daarvan is dat bij opvoedproblemen zowel het gedrag van het kind als dat van de ouder moet veranderen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het positiever laten verlopen van de interacties tussen ouder en kind en op het veranderen van de responses van ouders op bepaalde gedragingen van het kind. Uiteindelijk moet dit leiden tot een afname van gedragsproblemen bij kinderen en verbetering van hun sociale vaardigheden.

Onderzoek naar de effectiviteit van de interventie Incredible Years onder leiding van hoogleraar ontwikkelingspsychologie Bram Orobio de Castro en docent Maartje Raaijmakers heeft de ZonMw Parel gekregen tijdens de GGZ Kennisdag op 22 september 2015. De interventie Incredible Years heeft een hoog bereik onder gezinnen met een lage sociaal economische status en onder migranten. Hier vind je meer informatie over de resultaten van dit onderzoek.

Klassikale lessen

Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

Wat leer je?

In deze training word je opgeleid tot 'group leader' voor deze gedragstherapeutische oudertraining. Na het volgen van de training ben je in staat om ouders met kinderen die gedragsproblemen hebben te trainen in het leren omgaan met veel voorkomende probleemsituaties in de opvoeding. Je weet de ouders te instrueren hoe om te gaan met het probleemgedrag van hun kinderen en hen te leren hoe ze opstandig en agressief gedrag van hun kinderen kunnen voorkomen of verminderen.

Inhoud

 • theorie en achtergrond (wetenschappelijk onderzoek en lopende studies)
 • inhoud en opzet van de oudertraining
 • werkwijze van de oudertraining (dvd, rollenspel, materialen)
 • zelf aan de slag met het Incredible Years programma
   
De training combineert theorie en praktijk. Theoretische scholing over het programma wordt afgewisseld met het oefenen in de rol van group leader.
Na deze training mag je de oudertraining geven. Om gecertificeerd 'group leader Incredible Years' te worden dien je aanvullend supervisie te volgen en wordt een toets afgenomen op basis van videomateriaal. Beiden worden door de docenten van de training in eigen beheer aangeboden.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: Marte van der Horst MScdr. Maartje Raaijmakers
 • Docenten

  Docenten Maartje Raaijmakers en Marte van der Horst

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2493 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl