Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Applicatiecursus psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling voor psychotherapeuten  (B2107)

Sinds 2016 omvatten de opleidingen tot psychotherapeut meer uren psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling. Met deze cursus til je als eerder opgeleide psychotherapeut je kennis en vaardigheden naar dit niveau. Je leert kijken door meerdere diagnostische brillen, methoden en technieken, en leert zo de mens en zijn klachten te begrijpen vanuit verschillende theoretische en diagnostische modellen.
 

Feiten

 • Omvang: 6 donderdagen en 1 woensdag van 14.00-21.00 uur
 • Datums: 9 en 16 december 2021, 13 en 20 januari, 10 en 17 februari en 9 maart 2022
 • Locatie: online
 • Docent: drs. Anne Lindenborn
 • Docent

 • Kosten: € 1.595
 • Cursuscode: B2107

Voor wie

 • Psychotherapeut BIG
Psychotherapeut BIG

Accreditaties

Accreditatie: NVP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

In antwoord op de ontwikkelingen in het beroep psychotherapeut wordt vanaf 2016 het aantal uren psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling aangeboden in de opleidingen tot psychotherapeut. Voor psychotherapeuten differentiatie Volwassenen & Ouderen (V&O) die sinds 2005 hun opleiding hebben gevolgd of volgen bij de Stichting PDO-GGZ Utrecht of Leiden/Rotterdam (RINO Groep) en deze onderwerpen op het nieuwe niveau willen beheersen, is er deze aanvullende cursus. De cursus is met name gericht op de onderwerpen psychopathologie, algemene diagnostiek en het diagnostiekproces. Op basis van deze cursus in combinatie met jouw psychotherapie-opleiding kun je voldoen aan de cursorische (her)registratie-eisen op het gebied van diagnostiek van het Kwaliteitsregister Psychotherapie van de NVP.


 

Online lessen

De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

Je hebt kennis van het diagnostische proces rond psychopathologie en beheerst deze: van beschrijven naar benoemen, naar begrijpen.

Inhoud

Diagnostiek van psychopathologie en de persoon die hieraan lijdt wordt vanuit de fenomenologie betekenis gegeven. Van verschijnsel naar benoemen, naar begrijpen; met behulp van meerdere diagnostische brillen, methoden en technieken worden de mens en diens klachten begrepen vanuit theorie en diagnostische modellen. Dit geschiedt middels beeldmateriaal, interactieve werkvormen en vanuit eigen ervaring en casuïstiek.

Toetsen

Individuele presentatie en schriftelijke casusbeschrijving.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

 • Eurelings-Bontekoe, E.H.M. & Snellen, W.M. (2016). Dynamische persoonlijkheidsdiagnostiek (1e druk). Lisse: Swets en Zeitlingen. ISBN: 9789043035644
 • Van der Gaag, M. & Staring, T. (2019). Handboek Psychose. Theorie, diagnostiek en behandeling (1e druk). Amsterdam: Boom. ISBN: 9789461054838

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Anne Lindenborn
 • Docent

  Sjoerd Colijn, hoofdopleider opleiding tot psychotherapeut

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2107 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl