Wat houdt de opleiding in?
Je komt acht dagen, verspreid over een jaar, met collega’s uit het werkveld bij elkaar. Je krijgt les van professionals. Je leert hoe om te gaan met complexe problematiek van de cliënt, hoe je hem/haar kunt benaderen en hoe je de cliënt en zijn netwerk meeneemt in de begeleiding en ondersteuning. Met als doel dat de cliënt betere begeleiding en ondersteuning krijgt, en je je als medewerker, maar ook als collega in je team, veilig voelt en fit en vitaal blijft om goed te kunnen functioneren en samen te werken met je collega’s.
Dit kun je na het volgen van de opleiding
Je hebt kennis van psychopathologie van persoonlijkheidsproblematiek in combinatie met LVB-problematiek. Daarnaast ben je vaardig in het herkennen van en omgaan met gedrag of situaties die kunnen duiden op een verhoogd terugvalrisico bij de cliënt.
Je voelt je veilig en fit in je werk.
Het programma is onderverdeeld in vier modules:
- Psychiatrie en LVB
- Beroepsmatig en professioneel handelen
- Veiligheid denken
- Relationele zorg en vitaliteit
Je leert vanuit verschillende zienswijzen te kijken naar psychiatrische problematiek in relatie met levenservaringen, IQ en ontwikkeling.
- Persoonlijkheidsstoornissen: diagnostiek, behandeling & bejegening: theorie en casuïstiek
- Dubbeldiagnostiek
- Vervolg persoonlijkheidsstoornissen, vervolg theorie gekoppeld aan (eigen) casuïstiek
In dit onderdeel wordt stilgestaan bij en geoefend met verschillende manieren van denken over en kijken naar psychiatrische verschijnselen, en wordt onderzocht hoe deze zich verhouden tot herstel, wensen en dromen voor de toekomst.
De groep is ook verantwoordelijk voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Op deze manier wordt de theorie verbonden met de praktijk. Per dag bereiden twee deelnemers een casus voor over het onderwerp dat die dag centraal staat.
In dit blok staan de volgende algemene onderwerpen centraal:
- Persoonlijke diagnostiek
- Lifeline interview
- Schizofrenie en aanverwante stoornissen
- Stemmingsstoornissen
- ADHD
- Persoonlijkheidsstoornissen
- Seo en de relatie met de verschillende stoornissen
- Verslaving
- Medicatie
- Psychopathie
- Neurocognitieve beperkingen
- Autisme
- Medicatie en veiligheid
Bij mensen met een LVB is er specifieke ondersteuning nodig bij het werken aan levenswensen. Er wordt hierbij ingegaan op de communicatieaspecten en cognitieve stijlkenmerken van de cliënt. Uitgaande van de beleving en betekenisgeving van de wereld door iemand met LVB wordt duidelijk wat belangrijk is in de communicatie. Een ander kernpunt betreft de omgeving: deze dient aangepast te worden aan de cliënten zodat deze optimale autonomie kunnen krijgen/behouden. Het vraagt specifieke vaardigheden van de hulpverlener en het bewustzijn dat creativiteit belangrijk is in het werken met de aanwezige hulpmiddelen.
Hoe kun je mensen helpen te blijven dromen, maar ook hoe kun je ze laten uitkomen?
Na het volgen van deze lesdag zijn de deelnemers bekend met de uitgangspunten van een relatie gerichte en herstel ondersteunende zorgverlening en hebben zij basiskennis en -vaardigheden verworven om een relatie proces op een methodische wijze vorm te geven bij cliënten met een LVB /SGLVB.
Veiligheid denken
- Bespreking van signaleringsplannen.
- Het inschatten van direct en toekomstig gevaar voor de patiënt en anderen
- Gespreksoefeningen en waarnemingsoefeningen
Het belang van de relatie bij herstel en de escalatie en het belang van eigen vitaliteit.
Dwangzorg en de-escalatie: mijn eigen rol (inzicht en vaardigheden)
- Escalatie en de-escalatie: wat is mijn rol hierin?
- Regelethiek versus zorgethiek: wat helpt mij het beste?
- Relationeel en herstelondersteunend werken: hoe persoonlijk mag, kan en wil ik zijn, hoe kan ik aansluiten?
- Reflectie en ruimte: hoe kan ik dit zelf vergroten?
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.