Basiscursus schematherapie  (A1907)

Cognitief gedragstherapeutische en experiëntele technieken

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Schematherapie is een effectieve behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek en een hardnekkige klinische stoornis. In deze cursus leer je deze therapie opzetten en uitvoeren. Je oefent met diverse soorten schematechnieken en met inschatten of iemand ervoor in aanmerking komt. Zo kun je mensen helpen los te komen van gedragspatronen waar ze last van hebben.
 
  • Inhoud

    Schematherapie is een evidenced based behandeling voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek en hardnekkige AS-I klachten. Deze therapievorm maakt gebruik van zowel cognitieve als experientiële technieken. De behandelrelatie vormt een essentieel onderdeel van het behandelproces.

    Naast de basiscursus bieden wij ook de verdiepingscursus schematherapie aan.

    Wat kun je verwachten?

    • kennis en vaardigheden ontwikkelen in de schemagerichte therapie
    • casuïstiek leren bekijken vanuit een schema gebaseerde probleemformulering, disfunctionele schema’s opsporen en modificeren middels cognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken
    • leren stilstaan bij schema’s van zowel cliënt als therapeut tijdens therapie en deze onderkennen en hanteren
       
    Er gaat specifieke aandacht uit naar:
    • het diagnostisch proces, toewijzings- en exclusie criteria
    • het maken van een casusconceptualisatie waarin problemen en ervaringen van patiënt geplaatst worden
    • het gebruiken van specifieke cognitieve technieken binnen het schematherapie model
    • oefenen met basale experiëntiële technieken
    • aandacht voor de houding van de therapeut en het gebruik van de therapeutische relatie

    Gedurende de hele cursus zijn de therapeutische relatie en houding van de therapeut binnen schematherapie centrale onderwerpen.

    Wat leer je?

    Je bent na afloop van de cursus in staat om een goede inschatting te maken van wie wel/niet in aanmerking komen voor schematherapie en je bent in staat om een schematherapie op te zetten en uit te voeren.

    Toetsen

    Toetsing bestaat uit:
    Afname en scoren schemavragenlijst (SV) en schema modivragenlijst (SMI-1) bij jezelf.
    Maken van een casusconceptualisatiediagram van een patiënt, waarbij ook een SV, SMI-1, SCL-90 en een zelf te bepalen persoonlijkheidsvragenlijst is afgenomen.
    Beantwoorden van open vragen.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    4 vrijdagen van 09:30 tot 17:00

    Datums

    18 januari, 25 januari, 8 maart en 22 maart 2019

    Locatie

    Engels Conference Center, Rotterdam
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Gedragstherapeut
    • Psychiater
    Ervaring met cognitieve gedragstherapie is gewenst.

    Om mee te doen aan de cursus voldoe je aan de volgende voorwaarden:
    - BIG-registratie als GZ-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater (of in opleiding daartoe) en/of lid van een erkende psychotherapievereniging (of in opleiding daartoe). Als erkend worden gezien: de NVP en alle door de NVP erkende specialistische psychotherapieverenigingen, namelijk de VGCt, NVPA, NVPP, NPG, VCgP, NVRG, NVGP, VKJP.
    - Lid (of in opleiding) zijn van een Vlaamse Psychotherapievereniging.
    - Per cursusgroep mag een beperkt aantal (2) overige basispsychologen (niet i.o.) en (2) vaktherapeuten deelnemen, indien zij met BIG-geregistreerde schematherapeuten Register Schematherapie samenwerken, supervisie en intervisie georganiseerd zijn en zij daarnaast een vergelijkbaar niveau wat betreft klinische vaardigheden hebben in het werken met persoonlijkheids- stoornissen en ernstige As I stoornissen. De hoofddocent beoordeelt vóór de cursus of de basispsycholoog of vaktherapeut voldoet aan deze voorwaarden.
    Ben je basispsycholoog of vaktherapeut en heb je belangstelling om aan deze cursus deel te nemen dan dien je gedurende de cursus supervisie te ontvangen van een Senior of een Supervisor Schematherapie. Daarnaast dient in jouw intervisiegroepje minimaal een Schematherapeut aanwezig te zijn. Voordat je je kunt inschrijven is het van belang dat je een mail naar de infodesk stuurt met de naam van de Senior of Supervisor van wie je supervisie gaat ontvangen en de naam van de Schematherapeut die deelneemt aan jouw intervisiegroep.

  • Docenten
    drs. Jenny Broersen

    drs. Jenny Broersen

    Jenny Broersen is klinisch psycholoog/psychotherapeut en erkend supervisor VGCt en schematherapie. Tevens is zij erkend (leer)supervisor bij de Nederlandse vereniging voor psychotherapie.  Zij is werkzaam als behandelaar en supervisor bij GGZ Delfland afdeling volwassenen in Delft. Daarnaast is zij in Amsterdam als locatiehouder werkzaam voor G-kracht psychomedisch centrum en is zij hoofddocent behandeling voor de GZ-opleiding volwassenen & ouderen regio Rotterdam.

    Lees meer
    drs. Michiel van Vreeswijk

    drs. Michiel van Vreeswijk

    Michiel van Vreeswijk is klinisch psycholoog/psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut en geregistreerd supervisor schematherapie, supervisor cognitieve gedragstherapie VGCt en Specialistisch Groepstherapeut NVGP . Hij geeft zowel individuele als groepsschematherapie. Hij is medeoprichter van G-kracht, psychomedisch centrum in Delft.Lees meer
  • Literatuur
    Aan te schaffen literatuur
    • Young, J.E., Klosko, J.S., & Weishaar, M.E. (2005). Schemagerichte therapie: Handboek voor therapeuten (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789031343355 Aanbevolen literatuur
    Aanbevolen literatuur
    • Van Vreeswijk, M. F., Broersen, J. & Nadort, M. (2015). The Wiley-Blackwell Handbook of Schema Therapy: Theory, Research, and Practice (1e druk). John Wiley & Sons Inc. ISBN: 9781119057291
    • Van Genderen, H., Jacob, G. & Seebauer, L. (2012). Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. (1e druk). Amsterdam: Nieuwezijds. ISBN: 9789057123559
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

  • Reviews
    Reviews