Inschrijven is niet meer mogelijk.

FACT en mentaliseren bij ernstige persoonlijkheidsstoornissen  (IC209)

Hoe begeleid en behandel je mensen met een persoonlijkheidsstoornis vanuit een sociaal psychiatrisch team? Leer hoe je grenzen stelt zonder iemand af te wijzen en hoe je vanuit die basis meer kunt betekenen voor deze cliënten. Deze methode is gebaseerd op een succesvolle mix van Functie Assertive Community Treatment (FACT) en Mentalization Based Therapy (MBT). Je oefent intensief met casuïstiek en praktijkvoorbeelden, zodat je je nieuwe kennis en ervaring direct kunt toepassen in je eigen werk.
 

Feiten

 • Omvang: Deze cursus wordt incompany uitgevoerd.
 • Kosten: Op aanvraag
 • Cursuscode: IC209

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Psychiater
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Psychiater en Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Accreditaties

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Patiënten met persoonlijkheidsstoornissen lijken zich vaak van crisis naar crisis te bewegen en na vele pogingen om het tij te keren vervallen hulpverleners veelal in een machteloos meebewegen en branden blussen. Vaak volgt de conclusie dat deze groep mensen niet geschikt is voor curatieve behandeling en worden zij aangemeld voor ‘steunende en structurerende’ begeleiding. Sociaal-psychiatrische teams blijken echter vaak niet goed toegerust om met deze groep mensen om te gaan. Binnen Altrecht heeft het team persoonlijkheidsstoornissen echter een succesvolle mix gemaakt van Functie Assertive Community Treatment (FACT) en Mentalization Based Therapy (MBT). In deze cursus maak je uitgebreid kennis met de belangrijkste elementen uit deze aanpak: het bieden van maximale sociaal-psychiatrische holding (d.m.v. FACT) en het centraal stellen van de behandelrelatie die op den duur een op verandering gerichte (psychotherapeutische) behandeling mogelijk maakt.

Wat leer je?

Deelnemers krijgen inzicht in de werkzame elementen van FACT en MBT bij de sociaal-psychiatrische behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Ze krijgen uitgebreid kennis van de randvoorwaarden voor het werken met deze methode en ervaren en oefenen met de kern van de methode: het stellen van grenzen zonder af te wijzen.

Inhoud

Onderwerpen die behandeld worden:

 • relatie tussen FACT en de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen: shared caseload en split treatment: hoe versterkt dit elkaar? 
 • holding door middel van FACT
 • relatie tussen de presentiebenadering (FACT) en de niet-wetende houding (MBT)
 • stellen van grenzen zonder af te wijzen: oefenen met psychotherapeutische vaardigheden gebaseerd op het mentaliseren

Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van kennisoverdracht, praktijkoefeningen aan de hand van (uit de hand gelopen) casuïstiek en veel praktijkvoorbeelden. De docenten geven vanuit hun eigen discipline en expertise een compleet beeld van wat er komt kijken bij deze gecombineerde werkwijze bij de behandeling en begeleiding van mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Certificaat

Accreditatie & Erkenning

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Enthousiast geworden?
Vraag een offerte aan!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: IC209 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

Ook interessant voor jou