Veel cliënten ervaren problemen in de omgang met anderen. Zij gedragen zich subassertief, dan wel agressief, of worden in de communicatie belemmerd door hun psychische of somatische klachten. Deze cursus is er op gericht volwassen cliënten te leren beter met anderen om te gaan door o.a. het inzetten van rollenspel en huiswerkopdrachten, door het vergroten van inzicht in communicatiepatronen en het leren reguleren van emoties die opgeroepen worden in het contact met anderen. Ook het bijstellen van ingesleten gedachtenpatronen en selectieve aandacht met betrekking tot de omgang met anderen, behoort tot de te leren vaardigheden.
Sociale vaardigheidstraining voor volwassenen (A1855)
Effectief omgaan met anderen
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Je leert een sociale vaardigheidstraining uit te voeren, de theoretische achtergronden daarvan te begrijpen en een training ‘op maat’ te ontwikkelen voor de eigen populatie. Het gedegen leren inzetten van rollenspel en feedbackprocedures staat daarbij centraal. Daarnaast word je getraind in het gebruik van cognitieve en aandachtsgerichte interventies, het overdragen van basale kennis over interactiepatronen en het overwinnen van motivatieproblemen.
Werkwijze
Er wordt gewerkt volgens een doordacht model waarbij ter plekke oefenen en theoretische toerusting/reflectie telkens hand in hand gaan. Je leert ervaringsgericht, zodat je jouw cliënten ook ervaringsgericht kunt trainen.
De cursus bevat klassieke aspecten van een sociale vaardigheidstraining (rollenspel, modeling, shaping, kennisoverdracht met betrekking tot basale en specifieke sociale vaardigheden en het inzetten van huiswerk) maar ook elementen als exposure, het bijstellen van ingesleten gedachten over de omgang met anderen, taakconcentratie en emotieregulatie. Door het veelvuldig oefenen en het gelijktijdig aanreiken van behulpzame theorie word je goed voorbereid op de praktijk.
De geleerde vaardigheden kunnen bij individuele cliënten worden ingezet, maar in de training wordt ook aandacht besteed aan het werken met groepen.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht, gericht op jouw specifieke werksetting.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
- Datums
Omvang
3 woensdagen van 14.00 - 21.00 uurDatums
17 januari, 7 februari en 7 maart 2018Locatie
Utrecht - Accreditatie
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog24 uur behandeling, 3 uur diagnostiek
- POH-GGZ - Kwaliteitsregister POH-GGZ18 uur
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals8,05 punten maatschappelijk werkers
- V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden18 uur GGZ, 18 uur SPV, 18 uur wijkverpleegkunde
- VVP - Nascholing Psychodiagnostisch WerkendenErkend
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Toegepast psycholoog
- POH-GGZ
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
-
Docenten
Moniek Boon
Moniek Boon is psychodrama-, drama-, bewegingsexpressie-, beeldend- en systeemtherapeut. Zij is werkzaam bij het Sinai centrum in Amersfoort en geeft sociale vaardigheden zowel individueel als groepsgericht aan ambulante cliënten.Lees meerMarjanne Tamminga
Marjanne Tamminga is Gz-psycholoog, psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut. Zij is werkzaam bij het Sinai Centrum in Amstelveen en past diverse psychotherapeutische behandelmethoden toe.Lees meer - LiteratuurUiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
- Reviews