Sociale vaardigheidstraining voor volwassenen  (A1855)

Effectief omgaan met anderen

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe geef je sociale vaardigheidstraining aan volwassenen die problemen tegenkomen in hun omgang met anderen? In deze cursus doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om zelf een training op maat te maken voor jouw cliënten en die uit te voeren. Je oefent met vaardigheden als het inzetten van cognitieve en aandachtsgerichte interventies, het geven van feedback en het overwinnen van motivatieproblemen.
 
  • Inhoud

    Veel cliënten ervaren problemen in de omgang met anderen. Zij gedragen zich subassertief, dan wel agressief, of worden in de communicatie belemmerd door hun psychische of somatische klachten. Deze cursus is er op gericht volwassen cliënten te leren beter met anderen om te gaan door o.a. het inzetten van rollenspel en huiswerkopdrachten, door het vergroten van inzicht in communicatiepatronen en het leren reguleren van emoties die opgeroepen worden in het contact met anderen. Ook het bijstellen van ingesleten gedachtenpatronen en selectieve aandacht met betrekking tot de omgang met anderen, behoort tot de te leren vaardigheden.

    Wat kun je verwachten?

    Er wordt gewerkt volgens een doordacht model waarbij ter plekke oefenen en theoretische toerusting/reflectie telkens hand in hand gaan. Je leert ervaringsgericht, zodat je jouw cliënten ook ervaringsgericht kunt trainen.

    De cursus bevat klassieke aspecten van een sociale vaardigheidstraining (rollenspel, modeling, shaping, kennisoverdracht met betrekking tot basale en specifieke sociale vaardigheden en het inzetten van huiswerk) maar ook elementen als exposure, het bijstellen van ingesleten gedachten over de omgang met anderen, taakconcentratie en emotieregulatie. Door het veelvuldig oefenen en het gelijktijdig aanreiken van behulpzame theorie word je goed voorbereid op de praktijk.

    De geleerde vaardigheden kunnen bij individuele cliënten worden ingezet, maar in de training wordt ook aandacht besteed aan het werken met groepen.

    Wat leer je?

    Je leert een sociale vaardigheidstraining uit te voeren, de theoretische achtergronden daarvan te begrijpen en een training ‘op maat’ te ontwikkelen voor de eigen populatie. Het gedegen leren inzetten van rollenspel en feedbackprocedures staat daarbij centraal. Daarnaast word je getraind in het gebruik van cognitieve en aandachtsgerichte interventies, het overdragen van basale kennis over interactiepatronen en het overwinnen van motivatieproblemen.

    Toetsen

    De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht, gericht op jouw specifieke werksetting.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 woensdagen van 14.00 - 21.00 uur

    Datums

    17 januari, 7 februari en 7 maart 2018

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Toegepast psycholoog
    • POH-GGZ
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Maatschappelijk werker

  • Docenten
    Moniek Boon

    Moniek Boon

    Moniek Boon is psychodrama-, drama-, bewegingsexpressie-, beeldend- en systeemtherapeut. Zij is werkzaam bij het Sinai centrum in Amersfoort en geeft sociale vaardigheden zowel individueel als groepsgericht aan ambulante cliënten.Lees meer
    Marjanne Tamminga

    Marjanne Tamminga

    Marjanne Tamminga is Gz-psycholoog, psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut. Zij is werkzaam bij het Sinai Centrum in Amstelveen en past diverse psychotherapeutische behandelmethoden toe.Lees meer
  • Literatuur
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
  • Reviews
    Reviews