Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Sociale vaardigheidstraining voor volwassenen  (A1855)

Effectief omgaan met anderen

Hoe geef je sociale vaardigheidstraining aan volwassenen die problemen tegenkomen in hun omgang met anderen? In deze cursus doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om zelf een training op maat te maken voor jouw cliënten en die uit te voeren. Je oefent met vaardigheden als het inzetten van cognitieve en aandachtsgerichte interventies, het geven van feedback en het overwinnen van motivatieproblemen.
 

Feiten

 • Omvang: 3 woensdagen van 14.00 - 21.00 uur
 • Datums: 17 januari, 7 februari en 7 maart 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: Moniek BoonMarjanne Tamminga
 • Docenten

 • Kosten: € 850
 • Cursuscode: A1855

Voor wie

 • Toegepast psycholoog
 • POH-GGZ
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Toegepast psycholoog, POH-GGZ, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, NIP, Registerplein, V&V, VVP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Veel cliënten ervaren problemen in de omgang met anderen. Zij gedragen zich subassertief, dan wel agressief, of worden in de communicatie belemmerd door hun psychische of somatische klachten. Deze cursus is er op gericht volwassen cliënten te leren beter met anderen om te gaan door o.a. het inzetten van rollenspel en huiswerkopdrachten, door het vergroten van inzicht in communicatiepatronen en het leren reguleren van emoties die opgeroepen worden in het contact met anderen. Ook het bijstellen van ingesleten gedachtenpatronen en selectieve aandacht met betrekking tot de omgang met anderen, behoort tot de te leren vaardigheden.

Wat leer je?

Je leert een sociale vaardigheidstraining uit te voeren, de theoretische achtergronden daarvan te begrijpen en een training ‘op maat’ te ontwikkelen voor de eigen populatie. Het gedegen leren inzetten van rollenspel en feedbackprocedures staat daarbij centraal. Daarnaast word je getraind in het gebruik van cognitieve en aandachtsgerichte interventies, het overdragen van basale kennis over interactiepatronen en het overwinnen van motivatieproblemen.

Inhoud

Er wordt gewerkt volgens een doordacht model waarbij ter plekke oefenen en theoretische toerusting/reflectie telkens hand in hand gaan. Je leert ervaringsgericht, zodat je jouw cliënten ook ervaringsgericht kunt trainen.

De cursus bevat klassieke aspecten van een sociale vaardigheidstraining (rollenspel, modeling, shaping, kennisoverdracht met betrekking tot basale en specifieke sociale vaardigheden en het inzetten van huiswerk) maar ook elementen als exposure, het bijstellen van ingesleten gedachten over de omgang met anderen, taakconcentratie en emotieregulatie. Door het veelvuldig oefenen en het gelijktijdig aanreiken van behulpzame theorie word je goed voorbereid op de praktijk.

De geleerde vaardigheden kunnen bij individuele cliënten worden ingezet, maar in de training wordt ook aandacht besteed aan het werken met groepen.

Toetsen

De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht, gericht op jouw specifieke werksetting.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: Moniek BoonMarjanne Tamminga
 • Docenten

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1855 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl