Bij het toepassen van de principes van krachtgericht en herstelgericht werken op cliënten met dubbelproblematiek is het van groot belang dat begeleiders ‘vanuit het juiste perspectief’ werken: het herstelperspectief van de cliënt. Het kan hierbij gaan om een grote diversiteit in doelgroepen en probleemgebieden: cliënten met psychiatrische problemen, problematisch drugsgebruik en vaak nog andere problemen/beperkingen, zoals:
- cliënten die in een ggz-instelling of RIBW komen en vanwege hun drugsgebruik stagneren in hun herstel- en ontwikkelingsproces
- cliënten met dubbelproblematiek die zelfstandig wonen en vanwege hun dubbelproblematiek ambulante zorg/behandeling krijgen
- cliënten met (licht) verstandelijke beperkingen en psychiatrische problematiek die drugs gebruiken
Wat leer je?
Deelnemers leren principes van herstel bij (vooral) psychiatrische problemen en verslavingen op een geïntegreerde manier zien en aanpakken, gebaseerd op state of the art methodieken.
Werkwijze
In deze module worden de principes van krachtgericht en herstelgericht werken toegepast op cliënten met dubbelproblematiek. Voorop staat het versterken en creëren van krachten en mogelijkheden en zoeken naar wat er wel kan. Voor het systematisch ondersteunen van herstelprocessen wordt gebruik gemaakt van het SRH. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van interventies uit methodieken die bewezen effectief zijn zoals IDTT: Integrated Dual Diagnoses Treatment (stadia van verandering, motivational interviewing).
De module kent twee varianten:
- Variant 1: het team heeft al een krachtgerichte basisopleiding (SRH) gevolgd. In dit geval wordt in een gesprek vooraf vastgesteld wat de huidige situatie is van het team en wat de wensen/behoeftes precies zijn m.b.t. het omgaan met dubbelproblematiek.
- Variant 2: het team heeft nog geen krachtgerichte basisopleiding (SRH) gevolgd. In dit geval wordt in een gesprek vooraf vastgesteld hoe de huidige werkwijze zich verhoudt tot het krachtgericht werken, waar men precies tegenaan loopt met deze cliënten. En: wat zijn de wensen/behoeftes precies m.b.t. het omgaan met dubbelproblematiek.