Psychopathologie bij mensen met een verstandelijke beperking voor mbo- en hbo-geschoolden  (IC105)

Als begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kom je regelmatig cliënten tegen met gedrags- of psychiatrische problemen. In deze cursus leer je deze problemen herkennen en begrijpen en ontdek je hoe je ermee om kunt gaan. Ook is er veel aandacht voor hoe je samenwerkt binnen en buiten je team om deze mensen goed te begeleiden.
 

Feiten

 • Omvang: Deze cursus wordt incompany uitgevoerd.
 • Kosten: Op aanvraag
 • Cursuscode: IC105

Voor wie

 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Sociaal pedagogisch werker
 • Maatschappelijk werker
 • Vaktherapeut
Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Sociaal pedagogisch werker, Maatschappelijk werker en Vaktherapeut

Accreditaties

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Deelnemers ontvangen een certificaat indien zij minimaal 90% aanwezig zijn geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking worden begeleiders regelmatig geconfronteerd met cliënten met gedragsproblemen en psychiatrische klachten. Deze mensen stellen begeleiders voor bijzondere uitdagingen, waarop niet zomaar een antwoord te formuleren is. Wat is er aan de hand? Waar komt het uit voort en hoe is het te herkennen? En hoe kan men als begeleider met dit gedrag omgaan? Wat betekenen dergelijke problemen voor de samenwerking binnen een team en de samenwerking met andere disciplines?

Medewerkers hebben vaak verschillende achtergronden en ervaring. De meningen over de problematiek en hoe daarmee om te gaan, lopen uiteen.

Wat leer je?

Deze cursus geeft een gedegen inleiding in deze problematiek. Als begeleider kan er in de praktijk op een professionele en praktische manier worden omgaan met problemen bij het begeleiden van cliënten met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek.

Inhoud

Aan de hand van literatuur, casuïstiek en praktische workshops komen aan bod:

 • het psychodynamisch ontwikkelingsmodel
 • de meest voorkomende psychiatrische problemen en gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
 • begeleidingsaspecten in de dagelijkse praktijk die uit deze problemen voortkomen
 • praktische handvatten om hiermee om te gaan

Tevens worden vaardigheden geoefend met een acteur.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een certificaat indien zij minimaal 90% aanwezig zijn geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd bij o.a. de J.P. van den Bent Stichting te Deventer, Abrona te Huis ter Heide, Amerpoort te Baarn, Het Verdihuis te Oss, Prezzent te Zaltbommel, MEE West-Brabant te Roosendaal en voor diverse locaties van Philadelphia Zorg.

Accreditatie & Erkenning

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Enthousiast geworden?
Vraag een offerte aan!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: IC105 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl