Meest gewaardeerde nieuwsberichten van mei

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

9 juni 2022
Brein

‘Het is vreemd dat neuropsychologisch onderzoek niet standaard aangeboden wordt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel’

Niet-aangeboren hersenletsel heeft een enorme impact op het dagelijks leven van patiënten. Niet alleen kunnen ze vermoeidheid ervaren of vergeetachtig worden, maar ook moeite krijgen met het inschatten van sociale signalen. Hierdoor kunnen zij niet meer adequaat reageren, ook niet naar hun geliefden. Anne Buunk, die bijna afzwaait als Topklas-deelnemer, doet sinds haar promotie vervolgonderzoek naar verstoorde sociale cognitie in diverse neurologische patiëntengroepen – een onderwerp dat volgens haar te weinig aandacht krijgt in psychische hulpverlening. Lees dit interview.
 

Kom eens uit je hoofd, en ga eens ín je lijf

‘De moderne mens is vooral met zijn hoofd bezig, het lichaam is er om er goed uit te zien. Maar we moeten ook naar ons lijf luisteren, zodat we voelen of we stress hebben en daar wat aan doen’, schrijft Wouter van Noort in NRC. Is het tijd voor een herwaardering van de connectie tussen hoofd en lichaam? Hij gaat hierover in gesprek met psycholoog Anne Marsman.
 

‘Jongeren worden overvraagd en te vroeg losgelaten’

Eetstoornissen, suïcidaliteit, zelfbeschadiging… Steeds meer jongeren kampen met ernstige psychische problemen. Hoe duidt Robert Vermeiren deze verontrustende trend? ‘Het overkoepelende signaal is dat we te veel van jongeren vragen. (…) Daarnaast speelt ook de verkruimeling van het sociale weefsel een rol’, zegt Vermeiren. ‘Jongeren kunnen hierdoor niet altijd meer terecht bij anderen met wie ze wat ‘hebben’. En juist dat is cruciaal. Hierdoor worden vooral jongeren met een kwetsbaarheid naar de professionele hulpverlening geduwd. Maar het is de vraag of die voldoende alternatief biedt.’ Lees dit interview.

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina