Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juli

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

4 augustus 2021
anorexia

‘We dreigen te vervreemden van elkaar, in de behandelkamer is dat niet anders’

‘Het menselijke contact dreigt door allerlei wetenschappelijke inzichten en technologische doorbraken naar de achtergrond te geraken’, zegt de Antwerpse psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter in een interview met journalist Vittorio Busato vanwege het RINO Groep congres dat 13 oktober plaatsvindt. ‘De verwetenschappelijking in ons vak is enerzijds een goede zaak, maar die dreigt de diagnostiek voorop te stellen. Mijn bekommernis is om altijd weer de mens voor de diagnose te zetten. Je ontmoet een mens, geen depressie.’ Vergeet niet om je in te schrijven voor het congres ‘De mens in de behandelkamer’ met o.a. Dirk de Wachter.  
 

Anorexia heeft soms kenmerken van psychose

Anorexia heeft soms kenmerken van psychose. Innerlijke stemmen die zeggen dat je niet mag eten. Middels een kwalitatieve analyse is onderzocht hoe personen bij wie de diagnose anorexia nervosa is gesteld Voice Dialogue met de stem van hun eetstoornis ervaren. Lees het onderzoek of een samenvatting.


Leren omgaan met hechtingsproblemen van ouders

Veel ouders kampen met een hechtingsprobleem. ‘Het spreekt voor zich dat dit een obstakel vormt voor het ontwikkelen van een goede ouder-kindrelatie’, geeft Anneke Vinke aan. Oorzaak is dat iedere ouder zijn of haar eigen verleden meeneemt. ‘Dit heeft onherroepelijk invloed op de opvoeding. Neem een ouder die er gewoonweg niet in slaagt om emotioneel beschikbaar te zijn.’ Anneke pleit voor meer aandacht voor dit aspect binnen de jeugdhulpverlening. Lees meer via Ouders Centraal. Wil jij les van Anneke Vinke? Bekijk de cursus ‘Adoptie en Pleegzorg’.
 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina