Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juni

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

8 juli 2021
EMDR

‘Een goede therapeut is vooral een relatiedeskundige’

Natuurlijk kun je je als therapeut volgens voorgeschreven protocollen richten op het behandelen van een geclassificeerde stoornis. Maar het is de vraag of de cliënt hiermee altijd geholpen is. Zeker als de relatie moeizaam verloopt, kan het effectiever zijn om te focussen op wat er in de behandelrelatie gebeurt. Vaak heeft dit namelijk parallellen met de problemen waar de cliënt in haar of zijn eigen leven tegenaan loopt. Vanuit deze optiek leren Anton Hafkenscheid en Guido Machielsen – allebei klinisch psycholoog en psychotherapeut – aankomend Gz-psychologen hoe zij vanuit zichzelf kunnen reageren op subtiele, vaak non-verbale signalen die zij in de spreekkamer opvangen. In dit interview vertellen zij erover.
 

Het persoonlijke verhaal keert terug naar de behandelkamer van de psych

Wie in de ggz belandt, krijgt een DSM-classificatie. Maar het persoonlijke verhaal van de patiënt is minstens zo belangrijk als de diagnose, vindt een groeiende groep behandelaars. Een diagnose is een verhaal. Het beschrijft waar je last van hebt, hoe dat zo gekomen is en het wijst in de richting van een oplossing. Floortje Scheepers in de Correspondent: ‘Als we in de psychiatrie blijven zoeken naar een zaligmakend model of een goeroe die we kunnen volgen, dan zullen we gefrustreerd blijven.’


EMDR-therapie bij angsten en trauma's wint aan populariteit: hoe werkt het precies?

Heb je grote angst voor een auto-ongeluk, een hondenbeet of om te stikken? Ga je gebukt onder een traumatische ervaring? In zo’n geval kan EMDR een oplossing zijn. De therapie wint aan populariteit. ‘Dankzij deze therapie heb ik geen paniekaanvallen meer’, aldus de 28-jarige Linda in het Algemeen Dagblad. Bekijk hier ons scholingsaanbod EMDR.
 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina