Meest gewaardeerde nieuwsberichten van augustus

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

28 augustus 2020
verdriet

De paradox van gedesorganiseerde hechting 

In gedesorganiseerde hechtingsrelaties willen kinderen hun ouder aan de ene kant benaderen voor troost, maar ze weten ook dat de ouder soms verontrustend gedrag kan laten zien, en daardoor zijn ze tegelijkertijd geneigd de ouder uit de weg te gaan. ‘Die paradox ontwricht hun georganiseerde hechtingsstrategie en uit zich in gedesorganiseerd gedrag’, zegt Sophie Reijman. In dit interview gaat Reijman dieper in op het ontstaan en de gevolgen van gedesorganiseerde hechtingsrelaties.
 

Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd

‘Psychiater zijn, het leek me wel een leuk beroep. Rustig aan: boekje lezen, patiënten spreken. Maar het is onvoorstelbaar hoeveel mensen mij komen opzoeken’, zegt Dirk de Wachter. Wat is er aan de hand in dit leven, dat ogenschijnlijk zo goed is? Waarom wil iedereen naar de psychiater? De Wachter vertelde erover in Brainwash Talks. Op 18 november spreekt De Wachter op uitnodiging van de RINO Groep over de rol van de therapeut in dit maatschappelijke vraagstuk: wat kan de therapeut doen om ervoor te zorgen dat verdriet ook in niet-professionele middens een plek kan krijgen. Lees meer. 
 

Hoe help je een verwaarloosd kind?

Kinderen die te maken hebben met emotionele verwaarlozing krijgen volgens klinisch psycholoog Marina Reijns vaak hulp die gericht op is problemen als gevolg van de verwaarlozing. ‘Het onderliggende stuk, het emotioneel tekort, blijft vaak onbehandeld, ook doordat we als hulpverleners niet altijd helder hebben dat het kind verwaarloosd is. (..) Maar als je het emotionele tekort niet aanpakt, blijven de problemen terugkomen. We moeten dus niet alleen eerder ingrijpen, ook als er nog geen klachten zijn, maar ook zwaarder inzetten: op het trauma. Het gaat hier om een vorm van kindermishandeling; dat erkennen we nog te weinig.’ Lees het interview in Augeo Magazine.
 

Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina