De X factor van de high potential in de schoolbank

Petra Sterken en Roderick Jansen over het Leertraject bij De Borg

24 december 2019

Medewerkers van Borginstellingen (high potentials) krijgen een Leertraject aangeboden waar de energie na het traject vanaf spat. De bedoeling van het leertraject is dat het de organisaties daarna ook iets oplevert en ja hoor, het levert inderdaad iets op, vertellen Petra Sterken van De Borg/Stevig & Roderick Jansen van de RINO Groep.

‘Twee medewerkers hebben de ‘stoute’ schoenen aangetrokken en zijn na het Leertraject aan de slag gegaan met het thema presentie in hun organisatie. Zie hieronder een korte terugkoppeling van wat ze hebben gedaan.

Ze hadden de vergaderzaal voor de presentatie omgetoverd tot een gezellige huiskamer; alle vergadertafels eruit, kerstboom erin (met gouden ballen en spreuken die toepasselijk waren), de stoelen in een gezellige kring gezet, van thuis salontafeltjes meegenomen, echt servies gebruikt in plaats van de eeuwige kartonnen bekertjes, een kersttaart laten maken door een stagiaire die werkelijk finalewaardig zou zijn bij Heel Holland Bakt, en voordat ze begonnen met de sheets, liet de beamer een knapperend haardvuurtje zien… Alleen al de verbaasde blikken van de genodigden toen ze de ruimte in kwamen, die was alles waard! Ze zijn willekeurig in de kring erbij gaan zitten tijdens de presentatie, want ze wilden een dialoog creëren over het thema presentie en niet ‘voor de klas’ staan, maar maximaal onderdeel zijn van het gezelschap.

De sheets, het kaartspel, de verhalen en het filmpje sloegen in als een bom….ze zagen ontroering, boosheid, onbegrip, glimlachen, kortom: alle reacties die mensen maar kunnen tonen, hebben ze op de juiste momenten in de juiste timing voorbij zien komen….

Het resultaat:

  • Ze hebben een ‘go’ op verder exploreren!
  • Een van de vergaderruimtes wordt omgeturnd in huiskamerstijl, zodat de organisator van een overleg bewust kan kiezen voor verschillende opties in ruimtes.
  • Ze kregen een go op een soort van 2-wekelijkse gespreksessies: een open inloop waarbij vaandeldragers aanwezig zijn om verhalen van medewerkers aan te horen, met hen in gesprek te gaan over het meegemaakte en hoe presentie daarin een rol kan spelen of al heeft gespeeld.
  • Een van de units gaat verhuizen naar een grotere locatie (dat stond al gepland) en er wordt € 10.000 extra vrij gespeeld om die locatie warm, sfeervol en huiselijk in te richten.
Kortom, deze medewerkers hebben na het gevolgde Leertraject daadwerkelijk verandering in de organisatie teweeggebracht.

Waar je hoopt dat een opleiding bijdraagt aan de implementatie van wat geleerd is, kun je alleen maar hopen dat het als een vliegwiel nog veel meer aanzet in een organisatie.
​​​​​​​
Als hoofdopleider en grondleggers van dit Leertraject worden wij hier stil en trots van, daar doen we het voor.’

Petra Sterken en Roderick Jansen
Petra Sterken en Roderick Jansen