Meest gewaardeerde nieuwsberichten van oktober

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

30 oktober 2019
tunnel

‘Over het seksueel misbruik durfde ik niet te vertellen'​​​​​​​

Pippa (16) schrijft in een persoonlijke brief aan haar maatschappelijk werkster: ‘Vanaf het begin had ik het idee dat u vond dat mijn vader meer het slachtoffer was dan ikzelf. U had het vooral over wat ik kon doen om mijn vader niet zo boos te maken. Dan zou hij me niet meer slaan. Zie je wel, het kwam allemaal door mij, dacht ik. Dus probeerde ik het weekend erna extra mijn best te doen. Achteraf vind ik het zo jammer dat u niet verder heeft doorgevraagd over wat er nou écht speelde.’ Lees haar brief

 
Dirk de Wachter: 'Wij psychotherapeuten zijn doetjes'

 De Vlaamse psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter vindt dat therapeuten zichzelf meer moeten uitspreken naar buiten: ‘Wij psychotherapeuten horen wat er gebeurt in de wereld, en zeggen te weinig dat deze wereld een probleem heeft. We moeten er als therapeuten voor zorgen dat het verdriet ook in niet-professionele middens een plaats kan krijgen’. De Wachter is benieuwd hoe jullie hierover denken.

Op jullie verzoek hebben wij hem uitgenodigd voor een lezing in het najaar van 2020. Laat in een reactie weten wat je van deze stelling vindt en wat je Dirk de Wachter zou willen vragen. Jullie inbreng nemen we mee in de invulling van het verdere programma. 

Lees het interview dat reeds met Dirk de Wachter heeft plaatsgevonden en waarin hij deze stelling toelicht.

 
Rust na trauma beïnvloedt geheugen

Wanneer mensen direct na een traumatische ervaring rust nemen, hebben ze later minder last van opdringerige herinneringen aan de ervaring. Dat concludeert een groep neurowetenschappers uit Londen. Volgens de interpretatie van de onderzoekers van de studie helpt de rustperiode om de traumatische beelden te contextualiseren (of te verwerken). De hippocampus zou daarin een grote rol spelen. Lees meer in EOS Psyche & Brein.

​​​​​​​

Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina