Meest gewaardeerde nieuwsberichten van mei

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

29 mei 2019
Verkeerstrauma

Zo dreunt een onverwerkt verkeerstrauma door bij de volgende generatie

Anna groeit op met een familiegeheim. Toen Anna 12 was, heeft haar vader een meisje doodgereden. Als haar vader die betreffende dag thuiskomt, zegt hij niets. En tot op de dag van vandaag wordt er binnen het gezin en met de buitenwereld niet over het ongeluk gesproken. Het onverwerkte trauma van haar vader heeft een weerslag op Anna. Later in haar leven krijgt ze, zonder duidelijke oorzaak, last van een zware depressie. Pas dan beseft ze hoe diep ze zelf is geraakt. De doodswens tijdens haar depressie: omvergereden willen worden door een auto. Haar onbewuste dat het leek uit te schreeuwen: er is een leven weg en jij bent er nog. Dat is niet eerlijk. Op 25 september spreekt Bruce D. Perry in Nederland over hoe trauma en verwaarlozing worden doorgegeven door de generaties heen en hoe je dit kunt doorbreken. Meer informatie over dit congres vind je hier. In de Correspondent vertelt Anna hoe zij als kind haar vader gelukkig wilde maken en wat het familiegeheim uiteindelijk met haar deed. Lees het artikel.

 

Dirk de Wachter over (samen)leven in de lastigheid: 'We kunnen allemaal iets betekenen voor elkaar'

'Naar mijn gevoel groeit deze psychiatrisering alleen maar omdat we niet meer goed kunnen samenleven mét al onze lastigheden. (...) Mijn stelling is dat we moeten inzetten op elkaar vinden, want herstellen – niet genezen, maar herstel – heeft meer te maken met verbinden dan met het wegnemen van symptomen', zegt Dirk de Wachter in een interview met De Wereld Morgen. Zijn visie op de wereld is er een die (h)erkenning en troost kan bieden aan iedereen die (on)zichtbaar ziek is of zorg draagt voor mensen met pijn en verdriet. Lees meer.

 

Anneloes van Baar: 'Nieuwe Opleidingsraad wil doorstroming naar GZ-opleiding verbeteren'

Het probleem is bekend: lange wachtlijsten en hoge werkdruk in de ggz, terwijl afgestudeerde psychologen hard op zoek zijn naar een opleidingsplaats tot Gz-psycholoog. Dit is een van de knelpunten waarover de nieuwe Opleidingsraad van de FGzPt dit jaar een eerste advies uitbrengt. Anneloes van Baar, lid van de Opleidingsraad, hoogleraar Pedagogische Wetenschappen en GZ-hoofdopleider Kind & Jeugd, vertelt erover in een interview in ons nieuwe programmaboek. Lees het interview.


 

Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ook interessant voor jou