NIEUW: het eerste boek over traumabehandeling benaderd vanuit het gezin

Nu gratis bij deelname aan congres Trauma en systeemtherapie

16 november 2017

​​​​​​​Trauma bij kinderen en adolescenten kan ontstaan als bijvoorbeeld:

  • ouders gaan scheiden en er  veel ruzies zijn
  • een kind getuige is van fysiek geweld tussen de ouders
  • een ouder een chronische psychische of lichamelijke ziekte heeft
  • een kind langdurig wordt gepest
  • emotionele verwaarlozing
  • fysiek geweld
  • seksuele mishandeling
  • het zien van nare beelden (op tv) of door de eigen fantasie
Dit kunnen traumatische gebeurtenissen zijn en erg ingrijpen in het leven van een kind met vaak grote gevolgen voor zijn of haar verdere leven. Kinderen die een traumatische gebeurtenis meemaken hebben soms de nodige veerkracht, veel andere kinderen krijgen symptomen die een diepgaande en langdurige invloed hebben op hun dagelijks functioneren, hun gezondheid en hun veiligheid.
 
In december verschijnt het eerste boek dat traumabehandeling benadert vanuit het gezinsmodel, het Family Systems Trauma model. Bij deze vorm van behandeling worden het hele gezin en de overige familieleden betrokken. De behandeling is gebaseerd op onderzoek en wordt stap voor stap toegepast om het kind te helpen met het verwerken van het trauma. Dit model begeleidt therapeuten, van het accuraat diagnosticeren van de basis van het trauma tot het samen maken van zogenaamde ‘wound playbooks’ die het trauma zowel bij het kind als bij de rest van de familie kan helpen helen. De individuele behandeling van een kind wordt ingebed in een gezinstherapie die de gezinsrelaties herstelt en versterkt. In het Engelstalige boek is veel casuïstiek te vinden, diverse traumatechnieken, voorbeelden van de playbooks en ook praktische zaken als evaluatieformulieren en hand-outs voor cliënten. Een rijke bron van ideeën voor iedere hulpverlener.

Op 30 januari 2018 komt de schrijver van het boek, Scott Sells, plenair spreken en een workshop geven op ons congres ‘Trauma en systeemtherapie, kinderen en adolescenten in de verdrukking’. Sander van Aarum (als dagvoorzitter), Jan Baars en Erik Jongman geven een goed beeld van de voordelen die bij geïntegreerde traumabehandeling zijn te behalen. Binnen de workshops vertalen zij de informatie vanuit hun expertise naar bruikbare handvatten in de dagelijkse praktijk.

Als je deelneemt aan het congres krijg je het nieuwste boek van Scott Sells (Treating the traumatized child, Springer publishing, december 2017) ter waarde van ruim € 45,- cadeau. Je ontvangt dit boek op het congres.

Kom naar het congres Trauma en systeemtherapie, met Scott Sells, Jan Baars en Erik Jongman.