Resultaten voor 'dsm-5'

Opleidingen (eerste 8 van de 14)

E-learning

E-learning DSM-5-TR

In maart 2022 werd de DSM-5-TR geïntroduceerd, in november van dat jaar gevolgd door de Nederlandse vertaling. In deze e-learning nemen we je mee langs de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de DSM-5 uit 2013. Je krijgt inzicht in de visie achte…

Start: 4 oktober 2023

Toepassen van de SCID-5-P bij persoonlijkheidsstoornissen

Onderzoek naar de aanwezigheid van een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen maakt een belangrijk onderdeel uit van de DSM-5. In de DSM-5 zijn persoonlijkheidsstoornissen, ondanks veel discussie vooraf, min of meer ongewijzigd opgenomen in het officiël…

Start: 9 maart 2024

Diagnostiek in de generalistische basis-ggz

Hoe stel je snel en effectief een diagnose in de generalistische basis-ggz? Deze praktische cursus neemt je mee in alle stappen van aanmelding tot en met vaststelling van het behandelplan. Je leert hoe je doelgericht een intake doet met de hulpvraag cent…

Start: 30 augustus 2024

Behandeling complexe dissociatieve stoornissen - fase 1

De 'Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)' is een omstreden diagnose, die ondanks een plek in de DSM-5 onderwerp van discussie blijft. Het ontbreken van voldoende en gedegen onderzoek naar behandeling leidt ertoe dat mensen met deze diagnose vaak moeit…

Start: 3 september 2024

Aanpak vervuiling en hoarding

Mensen die vervuilen of lijden aan hoarding (verzamelzucht) zijn moeilijk te bewegen tot opruimen van hun huis. Deze cursus geeft inzicht in de achterliggende problematiek, gezondheidsrisico's, behandelstrategieën en nazorgmogelijkheden. Je leert hoe je …

Start: 24 september 2024

Basiscursus begeleiden van mensen met autisme

Hoe begeleid je iemand met een autismespectrumstoornis (ASS)? In deze cursus leer je kijken naar de wereld door de ogen van je cliënten. De tweede cursusdag zal iemand met autisme uit eigen ervaring je vertellen hoe het is om autisme te hebben. Je ontdek…

Start: 7 oktober 2024

Post-hbo opleiding ggz-agoog

Als ggz-agoog behandel, begeleid en ondersteun je mensen bij het herstellen van een psychische aandoening en het integreren in de samenleving. In deze opleiding maak je je de herstelbenadering eigen en leer je anderen coachen bij die manier van werken. J…

Start: 27 mei 2024

Man, vrouw of anders? Over genderdiversiteit en genderdysforie bij adolescenten

Als hulpverlener in de ggz krijg je steeds vaker te maken met jongeren die vragen hebben over hun genderidentiteit. Veel hulpverleners blijken zich onzeker te voelen over hoe om te gaan met genderdysforie bij cliënten. In deze cursus krijg je handvatten …

Overige zoekresultaten

DSM-5: sleutel naar goede diagnostiek en passende zorg

De DSM is nog steeds een toegangspoort tot de wetenschappelijke kennis die je nodig hebt voor goede diagnostiek en behandeling. Maar de DSM-5 sluit met een aantal veranderingen veel beter aan bij de praktijk dan zijn voorganger, …

Ga naar dit interview

HOOFDZAKEN - minicollege DSM-5

Docent Theo Ingenhoven vertelt in deze video over de DSM-5.

Ga naar deze video

'Het Neurosequential Model of Therapeutics geeft inzicht in wat er nodig is voor een gezonde ontwikkeling'

In dit interview leggen Tony Bloemendaal en Roland Verdouw uit wat het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT-model) inhoudt en waarom het een toevoeging kan zijn op de veelgebruikte DSM-5.

Ga naar dit interview

BIG-alumni

Klaar met je BIG-opleiding? Bekijk de cursussen, opleidingen en bijeenkomsten die de RINO Groep biedt om jezelf verder te ontwikkelen.

Ga naar deze pagina

Nieuw instrumentarium geeft grip op diagnostiek van gehechtheid gerelateerde stoornissen

Hoe onderscheid je gehechtheid gerelateerde stoornissen van andere oorzaken van psychische en gedragsproblemen? Lees het interview met klinisch psycholoog en psychotherapeut Hans Giltaij, docent bij de RINO Groep.

Ga naar dit interview

RINO Groep exposeert gezichten achter de DSM

Sinds deze week exposeert de RINO Groep tien portretten uit het boek 'What's wrong with me? Gezichten achter de DSM'. Dit boek, dat recent een International Design Award in Amerika won, portretteert vijftig mensen die vertellen wat er …

Ga naar dit interview

Nieuw: boek Trauma en persoonlijkheidsproblematiek

In het boek 'Trauma en persoonlijkheidsproblematiek' behandelen Martijn Stöfsel en Trudy Mooren trauma in relatie tot persoonlijkheidsproblemen. Lees meer...

Ga naar dit artikel

Ontwikkelingsprofiel biedt snel zicht op psychodynamiek

Quin van Dam, Laura van Riel en Theo Ingenhoven vertellen meer over de methode Ontwikkelingsprofiel en de cursus die zij daarover geven bij de RINO Groep

Ga naar dit interview

‘Vrij toegankelijke blended e-learning voor eetstoornis-therapeuten: diagnosticeer nauwkeuriger, help beter’

Lees hoe de e-learning voor de Eating Disorder Examination (EDE) de kwaliteit van eetstoornis-diagnoses stimuleert.

Ga naar dit interview

Affectfobietherapie (AFT) in de praktijk

Meer weten over hoe Affectfobietherapie (AFT) jou als therapeut kan helpen? Lees meer over deze integratieve psychotherapie in dit artikel van Quin van Dam.

Ga naar dit artikel

Promotie Richard Vuijk (Sarr Autisme) op 19 mei

Richard Vuijk onderzocht onder andere de toepasbaarheid van het Nederlands Interview ten behoeve van Diagnostiek Autismespectrumstoornis bij volwassenen.

Ga naar dit artikel

Psychopaten behandelen - wie durft?

In dit interview vertelt prof. dr. Kasia Uzieblo over het belang van een passende behandeling bij psychopaten.

Ga naar dit interview

‘Hoarding staat bijna nooit alleen’

Klazien Lambregtse en Hilde Verdijk over Hoarding en hun boek Hoarding, opruimen en ordenen met problematische verzamelaars.

Ga naar dit interview