Prof. dr. Floortje Scheepers over vernieuwing in de ggz

-

15 september 2020
 

Prof. dr. Floortje Scheepers

Voor Floortje Scheepers, psychiater en afdelingshoofd Psychiatrie aan het UMC Utrecht en Hoogleraar Innovatie in de ggz, is vernieuwing een dagtaak. Innovatie in de zorg gaat misschien langzamer dan veel mensen hopen, maar volgens Scheepers is dat niet per se slecht. In deze podcast spreekt zij over de misvattingen én mogelijkheden van vernieuwing in de zorg.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunes, Google Podcasts of Spotify.


 

Dat mensen met elkaar over mentale ontregeling vaak spreken in termen als ‘normaal’ en ‘abnormaal’ heeft met onze grenzeloze behoefte aan begrenzing te maken. We hebben de behoefte om dingen te begrijpen door die dingen te kaderen en in hokjes te plaatsen, zegt Scheepers. In de ggz is deze denkwijze zelfs verworden tot een houvast: de DSM is in ons vakgebied bijna niet meer weg te denken. Kan dit anders? Is de ggz klaar voor verandering?
 
Een van de vernieuwingen die Scheepers heeft ontwikkeld is een herstelondersteunende probleemanalyse. Deze aanpak betrekt familie, vrienden en buren van een patiënt bij een behandeling. De behandelaar focust dus niet alleen op de biologische en lichamelijke factoren en symptomen van een patiënt. Wat voor baat heeft de patiënt hier zelf bij?
 
Veel van haar huidige werkzaamheden en die van haar collega’s worden digitaal verwerkt. Dossiers, verslagen, aantekeningen… Alles staat in bestanden als databronnen. Scheepers ziet dat als kennis die nu nog niet genoeg ontsloten wordt. Juist door nieuwe analysetechnieken en moderne computers met meer rekenkracht zijn er middels algoritmes, machine learning en rekenformules bijvoorbeeld behandelingen of gedragingen te voorspellen. De mogelijkheden zijn talrijk, waarbij de patiënt beter behandeld kan worden – en de zorgverlener beter zijn werk kan doen. Big data kan dus zeker aan vernieuwing bijdragen, vindt Scheepers, maar op een minder afstandelijke manier dan vaak gedacht wordt. 

Wil jij weten of big data de hulpverlener gaat vervangen? Luister dan naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast. 

 

Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Presentatie: Jan Meijroos en Jolie Jacobs.
Productie: Byline

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.